LATEST NEWS

- News from the industry

Ny svensk CEO i spetsen för dansk laboratorierobot med hög marknadspotential

Annika Isaksson skall som ny CEO i köpenhamnske Flow Robotics leda verksamhetens internationella expansion.
Ambitionerna är höga, då verksamhetens unika pipetteringsrobot kan automatisera all manuell pipettering på laboratorier runt om i världen. Samtidigt tillträder verksamhetens grundare, en av upphovsmännen bakom Danmarks största robotverksamhet Universal Robots, Kasper Støy, som ordförande för Flow Robotics Scientific Advisory Board.

”Faktiskt kan alla manuella pipetteringsuppgifter i laboratorierna automatiseras, och tiden kan därmed användas till att accelerera andra uppgifter. Självklart är det emellanåt snabbt gjort att pipettera manuellt ”i farten”, men så snart något skall upprepas, eller om det tar mer än en halvtimma, så är det meningsfullt att automatisera,” förklarar Annika Isaksson.

Flow Robotics kom gott igång med försäljningen under 2019 med leveranser av flowbot ONE för vätskehantering i många laboratorier i Danmark. Också i Sverige och Finland kommer den danska automatiseringslösningen snart att avlasta de första laboranterna, och dessutom finns det en efterfrågan från flera andra länder i Europa och Asien. Därför skärper Flow Robotics sina ambitioner och planer för internationell expansion i 2020, och stärker ledningen i verksamheten med anställningen av svenska Annika Isaksson som CEO, och Morten Sunsesen från läkemedelsindustrin som CCO.

Annika Isaksson är glad för att få möjligheten:
”Genom att bygga vidare på den goda energin här i Flow Robotics, och tillsammans med styrelsens och grundarnas solida erfarenhet, kommer vi snabbt att kunna skalera upp och bli en internationell succé. Det danska industriklimatet inom bioscience och robotteknologi i kombination med ett stigande fokus på att skapa bra arbetsmiljöer är et gott fundament som väcker intresse för vår produkt” bedömer Annika Isaksson, CEO Flow Robotics.

Hon har tidigare varit CEO i danska Amminex Emissions Technology A/S, och innan det vice VD i svenska Swenox AB, och har 15 års erfarenhet inom management av teknologi-innovation, produktlansering och scale-up av företag. Annika har en MSc i Mechanical Engineering, och därutöver ett antal executive utbildningar från bland annat IMD och London Business School.

Flow Robotics styrelseordförande, Thomas Nagy, har höga förväntningar på Flow Robotics nya frontfigur:
”Med Annika Isaksson som CEO har vi fått en stark och erfaren profil med ombord. Vi är redo att expandera ytterligare både i Danmark och i Norden, och vi har satt en ambitiös riktning för utvecklingen av verksamheten. Med hennes kunskap och erfarenhet från tidigare jobb, där hon har haft ansvaret för försäljning och utveckling av innovativa, teknologibaserade produkter, är det ett samarbete och en internationell tillväxtresa som jag ser fram emot och förväntar mig mycket av i de kommande åren.

Flow Robotics lanserade sin robot i slutet av 2018 och möttes från starten av ett stort intresse på marknaden. Med en försäljning av 17 robotar till universitet, start-ups och biotech verksamheter, bland annat Novo Nordisk, Danmarks Tekniske Universitet, Köpenhamns Universitet, SNIPR Biome, Unilabs, Nordic BIoscience m.fl. har teknologin fått marknadens godkännande från dag 1. Flow Robotics förväntar sig nu att försäljningen kan fyrdubbleras varje år i de nästkommande åren.

Hos det danska företaget SNIPR Biome använder de roboten dagligen i sitt laboratorie. De arbetar med crispr teknologi för att ”redigera” i de bakterier vi har i kroppen, med avsikt att utveckla en efterföljare till penicillin, och de använder flowbot ONE till att normalisera bakteriella koncentrationer.

”Roboten har inte bara sparat oss tid, men har också haft stor inflytelse på våra forskares säkerhet, då vi kan minimera den manuella hanteringen” berättar Ana de Satiago Torio, som är labchef och forskare hos SNIPR Biome. De har haft roboten i användning sedan hösten 2019.

Manuell pipettering är en uppgift som ofta ger laboratoriepersonalen besvär och förslitningar. Därför är automatisering högt på agendan i laboratorievärden. Flow Robotics har noggrant utvecklat sin robot till at bli en så kallad ”cobot”, som minimerar manuell pipettering och blir laboranternas bästa vän i laboratoriet.

”Faktiskt kan alla manuella pipetteringsuppgifter i laboratorierna automatiseras, och tiden kan därmed användas till att accelerera andra uppgifter. Självklart är det emellanåt snabbt gjort att pipettera manuellt ”i farten”, men så snart något skall upprepas, eller om det tar mer än en halvtimma, så är det meningsfullt att automatisera,” förklarar Annika Isaksson.

Flowbot ONE har öppnat en helt ny marknad, eftersom den ligger på en prisnivå där också start-ups och forskningslaboratorier kan vara med. Även om Flow Robotics inte har siktat på at konkurrera i segmentet med de långt dyrare produktions-robotarna på marknaden, så finns det exempel på kunder som har fem robotar stående på rad, och därmed uppnår den samma throughput i produktion som med en större robot, men med enklare inställning, mer flexibilitet och till ett lägre pris. Dessutom kan flowbot ONE användas med standardutrustning, och därför är driftkostnaderna mycket låga. ”Vi har ännu inte stött på en enda konkurrent som kan komma ned på samma låga driftskostnader som flowbot ONE. Tillbakabetalningstiden för vår robot är i de flesta fall mindre än ett år, baserat på effektiviseringsvinster – även utan att medräkna minskad sjukfrånvaro” säger Annika Isaksson.

”Det helt speciella med Flow Robotics pipetteringsrobot är användarvänligheten, understöttad av artificiell intelligens som coachar användaren genom uppsättningen av programmen. Robusthet och låga omkostnader kommer i förlängning av att man kan använda standard laboratorieutrustning till roboten. Det er därför jag ser flowbot ONE som en unik produkt med en mycket stor potential” berättar hon.

I Danmark har Flow Robotics idag ett avtal med distributören VWR. För att accelerera försäljningen utanför Danmark är företaget i dialog med flera ledande distributörer av laboratorieutrustning på den nordiska och europeiska marknaden, där man möts av ett starkt intresse.

Flow Robotics A/S är ursprungligen en spin-off verksamhet
från IT universitetet i Köpenhamn. Företaget grundades i December 2015 av professor och Universal Robot-medgrundaren Kasper Støy och adjunkt Andrés Faíña, ursprungligen från University of A Coruña i Spanien. Flow Robotics A/S har i dag 11 anställda.

Kontakter
CEO Annika Isaksson
Mobil: +45 53 79 52 02
Mail: ai@flow-robotics.com

Design Officer Nina Svanström
Mobil: +45 51412930
Mail: nm@flow-robotics.com

PR-konsulent Malene Grouleff
Mobil: +45 28915809
Mail: malene@grouleff.it

LATEST NEWS

- News from the industry
4/10/2024
Firar 10 år med QlikProton Technology blir nu Cotec LabsFem skäl att automat­isera avtalsskrivandetFortsatt låg IPO-aktivitet i Sverige och globaltHur påverkar kontoret fysisk och mental hälsa
4/9/2024
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
4/8/2024
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
4/3/2024
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo