FRIDAY, JUNE 21 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Ny metod gav dem jobb på Peab

En betongarbetare från Lilla Edet och en skådis från Nya Zeeland jobbar ihop på Slottshöjden.
Det är ett resultat av att Helsingborgs stad ställt sysselsättningskrav när man upphandlade skötsel av gator och parker.

Katene Nicholas och Markus Åkesson är en dryg månad in i sina säsongsanställningar på Peab när vi träffas i Stadshagen. Båda har haft svårt att hitta arbete i Helsingborg innan men har kopplats samman med Peab genom stadens arbetsmarknadsförvaltning, AMF. Varken Katene Nicholas eller Markus Åkesson är uppvuxna i Helsingborg, utan har kommit till staden för kärleks skull.

- För min del handlar det om att jag har ett barn i Skåne. Jag är ursprungligen från Nya Zeeland, men bor sedan två år tillbaka på Planteringsvägen, berättar Katene Nicholas.

Vägen till Helsingborg har inte varit spikrak. Han har bland annat arbetat med att mäta upp byggnader i samband med jordskred i Nya Zeeland, som musikalartist och skådespelare i såväl London som Los Angeles. Skådespeleriet har inte lagt på hyllan.

- Det är snart premiär för pilotavsnittet av en serie som jag har en roll i. Men filmbranschen är osäker, jag behövde ett tryggare jobb också. Det här är perfekt, jag älskar att vara utomhus och behöver jobba med kroppen för att hålla mig i form, säger Katene Nicholas.

Även för Markus Åkesson har kärleken lett till Helsingborg, närmare bestämt Ödåkra, där han bor med sin sambo. Men hans bakgrund är helt annorlunda. Han är från Lilla Edet där han arbetat som betongare i många år, framförallt med flytspackling.

- I hemkommunen hade jag aldrig problem att få jobb, men här i Helsingborg har jag inte alls det kontaktnätet och blev arbetslös när jag kom hit, berättar Markus Åkesson.

Både Markus Åkesson och Katene Nicholas kom i kontakt med stadens verksamheter där de fick råd, coachning och kunskap om arbetsmarknaden i Helsingborg.

Bakgrunden till att Peab anställer helsingborgare utanför arbetsmarknaden är att Helsingborgs stad börjat ställa sysselsättningskrav i upphandlingar. Det innebär att företag som utför uppdrag åt staden också åtar sig att exempelvis ta emot praktikanter eller erbjuda anställningar till personer utanför arbetsmarknaden. I upphandlingen av entreprenaden där bland annat skötseln av stadens gator, torg och parker ingår ställdes det sådana krav.

- Det hade varit bra om samma system hade funnits i Nya Zeeland, det behövs verkligen där. De jag träffade på Helsingborgs stad vet precis hur arbetsmarknaden funkar och vad företagen behöver, säger Katene Nicholas.

Peab som är leverantör har nu säsongsanställt personer utanför arbetsmarknaden för andra gången.

- För oss är det en självklarhet att ta det här ansvaret. Vi kallar oss ”Nordens samhällsbyggare”, och vill gärna göra en insats där vi kan. Dessutom innebär det att vi får bredda vår rekryteringsbas, säger Maria Areskoug som är HR-partner på Peab Anläggning.

- Staden skickade tio cv:n som alla var jättebra. Och för oss som arbetsgivare är det en fördel att människorna i förväg vet lite vad det handlar om och som inte blir förvånade av vad jobbet går ut på.

- Vanligtvis annonserar vi efter personer med vissa kvalifikationer och utbildningar, men då hade vi aldrig hittat Katene och Markus. De hade sållats bort eftersom de varken har körkort eller utbildning inom grönyteskötsel. Nu fick vi träffa dem och se deras engagemang. För oss är det jättevärdefullt, säger Maria Areskoug.

Finns det några problem med att det ställs sysselsättningskrav i upphandlingar?
- Det som kan bli komplicerat för oss som leverantör är om Helsingborg exempelvis ställer krav om att de som arbetar i ett uppdrag ska ha en viss kompetens, men att de som vi ska anställda genom arbetsmarknadsförvaltningen inte har det. När det gäller grönyteskötsel är utbildning och erfarenhet inom branschen en viktig del i kravprofilen men vi har också goda erfarenheter av att lära upp på plats, säger Maria Areskoug.

Nu väntar en sommar med utomhusarbete för Katene Nicholas och Markus Åkesson och båda ser fram emot det.

- Det har varit jättelätt att komma in i jobbet. Alla har varit hjälpsamma och jag trivs jättebra, säger Katene Nicholas och Markus Åkesson håller med.

- Jag gör detta hellre än att borra i betong alla dagar i veckan, avslutar Markus Åkesson.

Läs mer om Helsingborgs stads arbete med hållbarhet i upphandling här:

foretagare.helsingborg.se/upphandling/hallbarhet-i-upphandlingar/

Är du företagare och vill ta emot praktikanter? Läs mer här:
foretagare.helsingborg.se/service/socialt-ansvarstagande/ta-emot-praktikanter/praktik-och-handledarutbildning/
Contact information
Mailing address

26973 Förslöv
Region
Båstad
Skåne county
Sweden
VAT number:
556061-4330
Founded: 1955
Employees: 13712
Om Peab

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med cirka 15.000 anställda och en omsättning på 50 miljarder kronor.
Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.

The company's services/products

Building materials: Acoustics, Altanbygge, attachment, awnings, Badrum / Våtrum, Balll chains, bathroom accessories, bathroom furniture, bathroom ware, Board, boards, buds and handles, Building dryers, building timber, Byggentreprenad, Bygghantverk, Byggidéer, Byggledning, Byggmästare, Byggnadsentreprenörer, Byggnation av kontor, lokaler & bostäder, Byggplast, Byggprojektering, Byggservice, Byggservice och underhåll med ramavtal, Byggsystem, ceiling, cement, chipboard, color, concrete, Concreteblock, conservatories, consoles and outriggers, countertops, desiccator, door and window fittings, door arches, drainage and moisture protection, exterior doors, Fasad, Fasadarbeten, Fibercementvaror, fix and sealants, flagstones and pavers, foams, Fönstermontering, Fönsterrenovering, fönsterbyte, frames and thresholds, Fuktsanering, Fuktskador, garden tools, glass block, glue and sealants, glue wood, Golvläggning, Golvslipning, Hajom sliding doors, Håltagning, Hantverkshjälp, hardwood floors, hinge, hooks, Husgrunder, Hyresgästanpassningar, industrial walls, inspection holes, interior doors, isolate radiator, isolation, kitchen, kitchen fans, kitchen faucet, Köksrenovering, Kontorsbyggnationer, laminate flooring, leaf jam, lock and lockingsystem, Lumi sliding doors, Målning / Tapetsering, mine, mineral wool, mixer, Modulbyggnation, Mögelsanering, Monteringsfärdiga trähus, mortar, Murbruk, nail, Nybyggnation, outdoor enviroment, Övrigt, Panels, Parkettgolv, Patent chains, plasterboards, Plåt, Plattsättning och murarbete, plywood, Pool & swimmingpool, pressure impregnated, pressures/handles, radiator covers, Reinforcement, Renovering av kök, Rivning betong/tegel/granit m.m., roof and facade coverage, roof drainage, ROT-arbeten, Sågning, Sandwich panels, Sanering, Sauna, Scaffolding, screw, seals, seizure, shelves, shower enclosures/cubicles, sinks, sinks, Skadeutredningar, Skorsten/ Kamin, Snickeri, Snickeriarbeten, stairs, Ställningsmontage, Stålstommar, Stambyte, steel studs, Stenvaror, storage room doors, strips wood, Syllbyte, terrace wood, tile and clinker, tiles with accessories, Tillbyggnader, Tillbyggnation, Totalentreprenader, towel warmers, Trall, underfloor heating, Utbyte av skärmväggar, Utförandeentrepenader, Vajersågning, Vattenskador, Ventilation, Ventilerade golv, Ventilgaller, Wall systems, wallpapers, wardrobes, wet room system, wheelbarrows and ladders, white goods, window, wood stoves

Contacts

Kajsa Jacobsson
0725-33 34 84
Charlotte Hagö
0431-89084

News related to the company

Videos

Tillsammans gör vi det möjligt

LATEST NEWS

- News from the industry
6/17/2019
Ny undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
6/14/2019
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
6/13/2019
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
6/12/2019
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverk
Advertisements