LATEST NEWS

- News from the industry

Ny branschstandard för elbilar

Igår, 9 september, släpper MRF, BIL Sweden och Sveriges Fordonsverkstäders Förening tillsammans en ny branschstandard för säker hantering av elfordon.
Den nya branschstandarden gäller från och med nu som nytt rekommenderat minimikrav i Sverige med målet att skapa säkrare arbetsplatser för landets fordonsverkstäder.

Antalet fordon som helt eller delvis drivs på el har de senaste åren ökat i allt högre takt, inte bara i Sverige utan även internationellt. Majoriteten av fordonstillverkarna har elfordon i sitt produktsortiment. Det innebär också att fler och fler elfordon behöver servas, repareras och underhållas på Sveriges fordonsverkstäder. Dessa fordon ställer nya kunskap- och säkerhetskrav på verkstäderna och dess personal.

- Vi får ofta frågor som rör just elfordon och säkerheten kring dessa. Nu har vi en bra grund i form av den nya branschstandarden. Med den nya standarden minimeras riskerna och fler verkstäder har möjlighet att utföra arbete på elfordon, säger Henrik Idermark, elfordonsansvarig på MRF.

Den nya branschstandarden som BIL Sweden, MRF och SFVF gemensamt tagit fram syftar till att öka kunskapen kring säkra arbeten på elfordon, men också till att svara på de frågeställningar som uppkommer samt arbeta bort den oro som skapar ett hinder för verkstäder att arbeta med elfordon.

- Att arbeta på ett spänningssatt högvoltssystem kan innebära livsfara, om man inte vet vad man gör. Därför är det så viktigt att vi nu har en branschgemensam standard med riktlinjer som leder till ökad säkerhet på Sveriges verkstäder, säger Mazdak Haghanipour, Teknisk Specialist på BIL Sweden.

Branschstandarden delar in arbete på elfordon i två huvudsegment. Arbete som sker på eller nära spänningssatt högvoltssystem, eller där elektrisk fara föreligger samt övriga arbeten. Beroende på vilket arbete som skall utföras finns olika krav på utbildning, kompetens, verktyg, skyddsklädsel och utrustning.


- Under arbetets gång har vi haft löpande kontakt med relevanta myndigheter, försäkringsbolag, fordonstillverkare och specialister. Med hjälp av deras input har vi nu en standard som hela branschen ställer sig bakom, säger Bo Ericsson, Ordförande för Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

Nästa steg i arbetet är att lägga fokus på krockskadade fordon samt hur dessa skall hanteras. Det arbetet har redan börjat och kommer att komplettera den nya branschstandarden. Den nya branschstandarden finns att ladda ner kostnadsfritt på mrf.se och elbilsinfo.se.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anders Östberg
PA, opinion och samhälle
Press opinion, kommunikation och samhälle
anders.ostberg@mrf.se
0733327337

LATEST NEWS

- News from the industry
10/20/2021
Framtidens odlingar är härContinental 150-årsjubilerarAreco utvecklar kvalitets­arbetetSå väljer ni tillfälliga lokalerNy dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus
10/19/2021
Ny försäljningschef för ÅkerströmsNy truckmodell 35/40/45D 50DN-9VB från Hyundai Byt tätningsringar när du byter lager i maskinernaSå elektrifierar du din fordonsflotta Så påverkar rekordhöga elpriser industrinTeknik så smart att den inte synsUndvik smuts i avloppetHyr eller köp?Umelag tävlar i Korea den 23 oktoberUppmärk­sammar skickliga maskin­förareTIB auktoriserar företag inom takbranschenExklusiv live visning - ECOBOT städrobotar!Bosch lanserar världens kraftfullaste borrmaskinerNya teleskoplastare går åt som smör i solskenVertiv går med i Sustainable Digital Infrastructure Alliance Linde lanserar Linde GreenData kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch
10/18/2021
Ny truckmodell 25/30D 35DN-9V från Hyundai Fortsatt expansion av solceller i StockholmSweco satsar på hållbart producerade förpacknings­materialLambertsson löser logistiken åt Stora EnsoNytt webbhotell garanterar data på svensk markRekordmånga studenter i öppen innovationElbilar rusar på begagnatmarknadenBICO stärker IP-portföljen med patent i USA och SverigeSmartare och mer hållbart sätt att bekämpa dammFörsta spadtaget för Eleikos nya logistikcentral
10/15/2021
Här kommer våra fantastiska fyraInvesteringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
10/14/2021
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
10/13/2021
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!