SATURDAY, JANUARY 19 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Nu byggs Sveriges modernaste Ekohus

Med smart badrumsteknik från Geberit
Nu påbörjas renoveringen av det som ska bli Sveriges modernaste Ekohus – en omgjord 60-talsvilla i Vallentuna utanför Stockholm. Villan får den senaste tekniken och en helt omgjord planlösning med nya innerväggar och tak i beständiga material. Badrumsleverantören Geberit har valts till samarbetspartner i projektet och kommer bland annat att installera sin nylanserade snålspolande duschtoalett Geberit AquaClean, som även minskar behovet av toalettpapper.

- Ofta förknippas Ekohus med att man skalar bort mycket av den moderna tekniken och de moderna lösningarna och återgår till gamla byggmetoder och ett enklare sätt att leva. Jag tror inte att den lösningen passar alla och vi vill istället utforska hur modern design, material och teknik kan användas i hållbart byggande och för att förenkla en mer klimatsmart livsstil i hemmet, säger Anders Hallström, initiativtagaren till Eco Now.

Eco Now har tidigare renoverat ett uppmärksammat Ekohus i Vallentuna. I projektet ”Sveriges modernaste Ekohus” vill man gå ett steg längre och testa nya lösningar. Den moderna paketeringen ska synas i såväl design som komfort och material.

- Badrummen blir en viktig del i hållbarhetstänket och där har vi valt Geberits produkter eftersom de machar våra ledord; design, hållbarhet och den senaste tekniken. Vi hade tidigt en vision om framtidens badrum och den rimmade väldigt väl med Geberits sortiment, säger Anders Hallström.

Till husets badrum har man valt vattenburen golvvärme och mekanisk ventilation med värmeåtervinning, LED-belysning, kakel och Svanenmärkta tak. Dessutom en snålspolande dusch, blandare till handfatet och nya isolerade rördragningar. Man har även bytt till Geberits ljuddämpade avloppsrör och valt duschtoaletten Geberit AquaClean, som rengör användaren med en vattenstråle, samt sanitetsmodulen Monolith.

Att minska vattenförbrukningen har varit en viktig del i projektet. En person förbrukar i snitt 160 liter vatten per dygn och det mesta går åt till den personliga hygienen och till att spola i toaletterna. Geberits duschtoalett är snålspolande och använder ca 5 liter/spolning när duschfunktionen är igång. En besparing på ca 4 liter jämfört med en äldre toalett. En annan av duschtoalettens fördelar är att man inte har lika stort behov av toalettpapper – som kräver mycket vatten vid framställan - eftersom man torkas med varmluft.

- Svenskarna ligger i topp och förbrukar cirka 15 kilo toalettpapper per person och år. Snittet i Europa är 8 kilo. Med duschtoaletten får man ner förbrukningen väsentligt. Är det en hel familj, som här med fem personer, gör det stor skillnad för ett hushåll, säger Anders Hallström.

Geberit är en av flera samarbetspartners i projektet.

- Det känns väldigt roligt att vi valts som samarbetspartner i ett så här pass omfattande miljöprojekt. Vårt fokus ligger på att utveckla funktionella, miljösmarta badrumsprodukter i snygg design och i det här projektet kommer de helt till sin rätt, säger Petra Nilsson, marknadschef för Geberit.

I projektet ”Sveriges modernaste Ekohus” kommer man att räkna ut klimatavtrycket från alla renoveringens delmoment och analysera det, något som inte har gjorts tidigare. Ekohuset började renoveras i slutet av sommaren och beräknas stå klart under 2019.

Om projektet ”Sveriges modernaste Ekohus”

• Initiativtagare: EcoNow
• Samarbetspartners: Geberit, CC Höganäs, Woodisol, LK Systems, Cosentino, Grohe, Auro, Byggelit, Plannja mfl.
• Objekt: 270 kvadratmeter (255 kvm innan ombyggnad) stor tegelvilla i Vallentuna strax utanför Täby
• Byggnadsår: 1964
• Nuvarande uppvärmning: Bergvärme
• Energiförbrukning: 18 000 kWh/år innan renovering, vilket ska minskas till 0 med hjälp av solceller, isolering och smarta lösningar.
• Renoveringens olika moment: Ny planlösning, ny uppvärmning via golvvärme, nya innerväggar och tak, ny eldragning och nya vatten- och avloppsrör, delvis nya ytterväggar och fönster. Smarta hem installationer, målning med ekologiska färger samt inredning.
• Återvinning av: Regnvatten och värme via luftvärmeväxlare.
• Klart för inflyttning: Planerat till våren 2019

Geberits produkter i Ekohusets badrum

• Geberits ljuddämpade avloppsrör Silent-PP
• Duschtoaletten Geberit AquaClean
• Sanitetsmodulen Monolith för en vägghängd toalettlösning
• Badrumsmöbler, dusch och badrumsporslin från Ifö

För ytterligare information
För högupplösta bilder: www.mynewsdesk.com/se/geberit/latest_media

Anders Hallström, VD Eco Now
anders@econow.se
+46 (0)70-428 49 68

Petra Nilsson, Marknadschef Geberit Sveirge
petra.nilsson@geberit.com
+46 (0)72 743 29 27
1/15/2019
Då öppnar nya Rejmes Bil i FalkenbergSveriges Arkitekter har nominerat nyckelfria Ohboy till Bostadspriset 2018Colliers gör uthyrning i BoråsFyra IT-experter tar Webstep till UppsalaStabilotherm AB byter namn till Pergite Outdoor AB och växlar upp den digitala närvaron
1/14/2019
Peab utför mark- och grundläggningsarbeten för nytt värmeverk i UppsalaUniteam storsatsar i StockholmWimab Evenemang ny huvudsponsor till Företagardagarna 2019Sh bygg, sten och anläggning förvärvar EnergigrävarnaNytt affärssystem förenklar kundernas vardagRealgymnasiet i Norrköping satsar på programmerings­vecka för över 200 eleverGeoredundans mellan egna datacenter skapar tryggare kunderTeknikprodukter startar samarbete med PXL SealsFyrfasen Energi vinner upphandling med NP3Secify AB får ny VDBevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
1/11/2019
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätareSödra vill inspirera unga tjejer till att bli framtidens ingenjörerEtt rent nöje för jämna ytorHur mycket kan vi egentligen lägga på minnet?Best Transport trendspanar inför 2019Ökad försäljning för femte året i rad för Lexus i EuropaGår mot prisrekord i 2019Rekordvolymer av sågade trävaror för MIMAB och APM TerminalsSå påverkar AI framtiden för ingenjörerMarcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
1/10/2019
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
1/9/2019
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!
Advertisements