MONDAY, MARCH 25 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Nu byggs Sveriges modernaste Ekohus

Med smart badrumsteknik från Geberit
Nu påbörjas renoveringen av det som ska bli Sveriges modernaste Ekohus – en omgjord 60-talsvilla i Vallentuna utanför Stockholm. Villan får den senaste tekniken och en helt omgjord planlösning med nya innerväggar och tak i beständiga material. Badrumsleverantören Geberit har valts till samarbetspartner i projektet och kommer bland annat att installera sin nylanserade snålspolande duschtoalett Geberit AquaClean, som även minskar behovet av toalettpapper.

- Ofta förknippas Ekohus med att man skalar bort mycket av den moderna tekniken och de moderna lösningarna och återgår till gamla byggmetoder och ett enklare sätt att leva. Jag tror inte att den lösningen passar alla och vi vill istället utforska hur modern design, material och teknik kan användas i hållbart byggande och för att förenkla en mer klimatsmart livsstil i hemmet, säger Anders Hallström, initiativtagaren till Eco Now.

Eco Now har tidigare renoverat ett uppmärksammat Ekohus i Vallentuna. I projektet ”Sveriges modernaste Ekohus” vill man gå ett steg längre och testa nya lösningar. Den moderna paketeringen ska synas i såväl design som komfort och material.

- Badrummen blir en viktig del i hållbarhetstänket och där har vi valt Geberits produkter eftersom de machar våra ledord; design, hållbarhet och den senaste tekniken. Vi hade tidigt en vision om framtidens badrum och den rimmade väldigt väl med Geberits sortiment, säger Anders Hallström.

Till husets badrum har man valt vattenburen golvvärme och mekanisk ventilation med värmeåtervinning, LED-belysning, kakel och Svanenmärkta tak. Dessutom en snålspolande dusch, blandare till handfatet och nya isolerade rördragningar. Man har även bytt till Geberits ljuddämpade avloppsrör och valt duschtoaletten Geberit AquaClean, som rengör användaren med en vattenstråle, samt sanitetsmodulen Monolith.

Att minska vattenförbrukningen har varit en viktig del i projektet. En person förbrukar i snitt 160 liter vatten per dygn och det mesta går åt till den personliga hygienen och till att spola i toaletterna. Geberits duschtoalett är snålspolande och använder ca 5 liter/spolning när duschfunktionen är igång. En besparing på ca 4 liter jämfört med en äldre toalett. En annan av duschtoalettens fördelar är att man inte har lika stort behov av toalettpapper – som kräver mycket vatten vid framställan - eftersom man torkas med varmluft.

- Svenskarna ligger i topp och förbrukar cirka 15 kilo toalettpapper per person och år. Snittet i Europa är 8 kilo. Med duschtoaletten får man ner förbrukningen väsentligt. Är det en hel familj, som här med fem personer, gör det stor skillnad för ett hushåll, säger Anders Hallström.

Geberit är en av flera samarbetspartners i projektet.

- Det känns väldigt roligt att vi valts som samarbetspartner i ett så här pass omfattande miljöprojekt. Vårt fokus ligger på att utveckla funktionella, miljösmarta badrumsprodukter i snygg design och i det här projektet kommer de helt till sin rätt, säger Petra Nilsson, marknadschef för Geberit.

I projektet ”Sveriges modernaste Ekohus” kommer man att räkna ut klimatavtrycket från alla renoveringens delmoment och analysera det, något som inte har gjorts tidigare. Ekohuset började renoveras i slutet av sommaren och beräknas stå klart under 2019.

Om projektet ”Sveriges modernaste Ekohus”

• Initiativtagare: EcoNow
• Samarbetspartners: Geberit, CC Höganäs, Woodisol, LK Systems, Cosentino, Grohe, Auro, Byggelit, Plannja mfl.
• Objekt: 270 kvadratmeter (255 kvm innan ombyggnad) stor tegelvilla i Vallentuna strax utanför Täby
• Byggnadsår: 1964
• Nuvarande uppvärmning: Bergvärme
• Energiförbrukning: 18 000 kWh/år innan renovering, vilket ska minskas till 0 med hjälp av solceller, isolering och smarta lösningar.
• Renoveringens olika moment: Ny planlösning, ny uppvärmning via golvvärme, nya innerväggar och tak, ny eldragning och nya vatten- och avloppsrör, delvis nya ytterväggar och fönster. Smarta hem installationer, målning med ekologiska färger samt inredning.
• Återvinning av: Regnvatten och värme via luftvärmeväxlare.
• Klart för inflyttning: Planerat till våren 2019

Geberits produkter i Ekohusets badrum

• Geberits ljuddämpade avloppsrör Silent-PP
• Duschtoaletten Geberit AquaClean
• Sanitetsmodulen Monolith för en vägghängd toalettlösning
• Badrumsmöbler, dusch och badrumsporslin från Ifö

För ytterligare information
För högupplösta bilder: www.mynewsdesk.com/se/geberit/latest_media

Anders Hallström, VD Eco Now
anders@econow.se
+46 (0)70-428 49 68

Petra Nilsson, Marknadschef Geberit Sveirge
petra.nilsson@geberit.com
+46 (0)72 743 29 27
3/19/2019
WSP redovisar sitt bästa resultat någonsinFlexQube Inc. och LR Intralogistik GmbH ingår exklusivt importörsavtal för NordamerikaUtveckling av aggregat för klenträdsavverkningStark leverans av svenska energiinnovationer på Startup Energy Transition Peter Lindström blir ny vd på Bygma
3/18/2019
Hos Swecon är jobbet är roligare än någonsinNy Ahlsellbutik i Karlskrona nästa år!NCC bygger toppmodern bilhall för Audi i JönköpingFörsta Circle K-stationen med IONITY:s supersnabbladdare är öppnad i Strömstad E6 Matchningen måste fungera mycket bättreAPC by Schneider Electric ställer ut på årets Dustin-mässa!Artificiell intelligens – här för att stannaFinja förenklar beräkningen av Mursystem ExaktPsykisk ohälsa och arbetsmiljöfrågor diskuteras på SSG Säkerhetskonferens 2019Pressinbjudan: Hur kommer vi att interagera med autonoma system i framtiden?Ny global standard sätter pris på miljöförstöringenFörsta generationen batteridriven kombimaskinAddMobile lanserar smart lås till byggbranschenNelson Automotive byter namn till AvistudBoKlok får förstärkning från Skanska Polen via utbytesprogramMercedes levererar första elektriska transportbilen till svenska kunderSigma Technology utsett till ett av Sweden's Best Managed Companies 2019Engcon får pris som ett av Sveriges bäst skötta företagEnzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
3/15/2019
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
3/14/2019
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbestånd
Advertisements