LATEST NEWS

- News from the industry

Nordic Additive Manufacturing

Redo för ny marknad
Nordic Additive Manufacturing, NAM, har under åren uppnått en unik position och kompetens att leverera komplexa geometrier med Laser Metal Deposition tekniken, LMD.

Först med Laser Metal Deposition i Norge.
I Raufoss Industripark började NAM 2017, som tidig och ensam aktör i Norge använda LMD-tekniken med en investering i en TruLaser Cell 3000 från TRUMPF. LMD-metoden innebär att laser genererar en smältpool ovanpå en grunddetalj, i smältan appliceras metallpulver och bygger upp detaljen med ett lager i taget, där resultatet blir en påsvetsad beläggning. Metoden lämpar sig bra vid reparationer, förstärkningar, hårdbeläggning eller för att bygga detaljer med bra slitageskydd.

Forskning och utveckling med stort nätverk av kompetens.
Idag är man fem medarbetare på NAM och har under ett antal år lagt stort fokus på forskning och utveckling för att finna de bästa kvalificerade processerna inom additiv tillverkning – LMD. I industriparken har man tillgång till ett enastående nätverk av kompetens och resurser inom industriell tillverkning tillsammans med gedigen materialkunskap och processförståelse.
Bland annat ingår Nammo och Sintef i parken varav den sistnämnda tillhandahåller ett gemensamt labb för forskning och utveckling.

Kunderna består av både små och stora företag med fokus främst på offshore, maritimbranschen och försvar. Då NAM är rejält i framkant med tekniken, som växer sig större och större, står de nu redo för en större marknad med teknologi och resurser. ”Vi har de senaste åren identifierat flera områden inom LMD där vi kan växa oss starkare och har nu kompetensen att leverera mer komplexa geometrier för nya segment,” säger Tor Henning Molstad, marknadsansvarig för NAM.

Reparationer, produktförbättringar och nya produkter.
Företaget fokuserar på tre produktionsområden – reparationer, produktförbättringar och nya kompletta komponenter eller produkter. ”Vi startade främst med reparationer där tekniken är väldigt gynnsamt för bland annat miljön då man kan spara en stor del av grundmaterielat,” berättar Tor Henning. NAM är idag stora inom verktygsreparationer.

Ett exempel på en produkt där man byggt större delen är en propeller till Kongsberg. ”Med tiden har vi blivit experter på att förbättra existerande detaljer och i många fall gör vi nu flera varianter av en grunddetalj, säger Tor Henning. Vi har en utomordentlig 3D-mjukvara för additiv tillverkning där vi kan 3D-skanna en detalj och utifrån den konstruera en förbättring”. Målet är att växa inom dessa segment men även ta kivet ut i mer serietillverkning inom industriell tillverkning.

TruLaser Cell 3000 bäst för ändamålet.
”Vi startade med LMD för vi såg så mycket potential där, berättar Tor Henning och med nära samarbete med våra partners förstod vi att här kommer vi att kunna testa och utveckla fram rätt processer.” Investeringen i LMD-teknik föll på en TRUMPF TruLaser Cell 3000, en femaxlad maskin kapabel att leverera 3D och 2D skärning och svetsning i toppkvalitet tillsammans med laser metal deposition. Teknikskifte sker enkelt genom byte av maskinprogram och adapter. ”Vi skär och svetsar i maskinen också, säger Tor Henning, men säkert 85 % är LMD.” TRUMPF valde man främst av anledningen att maskinen inte kom med låsta parametrar. ”När man vill använda en maskin till forskning- och utvecklingsprojekt är det väldigt viktigt att kunna testa egna parametrar, säger Tor Henning. Vi behövde flexibiliteten och kunna bygga processen på egen hand.” Man valde öppna sidor på maskinen för att kunna bearbeta även större material.

Unik position för NAM.
Tack vare all tid man nu lagt i maskinen och alla olika material som testats behärskar nu NAM tekniken ut i fingerspetsarna. Man kombinerar maskin- och additiv tillverkning på ett revolutionerande sätt i en mängd av kombinationer av material. Expertisen med LMD och laser som energikälla samt materialkompetensen har gett NAM en unik position med ett bibliotek av produktionsparametrar för avancerade material som till exempel duplex och titan. ”Nu har vi möjligheten att leverera unika och skräddarsydda lösningar för våra kunder,” säger Tor Henning. LMD har så många fördelar, om man till exempel slipar ner en detalj och reparerar den med LMD kan man ofta få ut en bättre detalj än den första, fortsätter han. Man kan även med LMD justera energin så att det blir så lite påverkan som möjligt på ämnet så att toleranserna kan behållas i materialet, tillägger Tor Henning, det är väldigt väsentligt,”

Genombrott med impeller.
Det största genombrottet för NAM kom i år i ett samarbete med Eureka, där Equinor är slutkund. Här har NAM tagit fram tre stycken impeller. Målet var att ta fram en helt ny geometri till en pump för att energioptimera den. Pumpen pumpar upp nästan 2000 kubikmeter vatten men dumpar mer än hälften vilket gör ett stort energitapp. Genom gedigna tester har man nu kommit fram till en kvalificerad process som öppnar många dörrar. NAM har nu tagit fram dessa tre impeller - 600 mm i dm och 120 kg tung i duplex. Dessa kommer att visas på Formnext mässan i november. Här ska även Tor Henning hålla en presentation. ”Det är en stor ära så klart,” säger Tor Henning.

Med detta förstår vi att vi kommer se mycket mer av NAM framöver. ”Vi är rustade nu för att dra i gång produktionen,” säger tor Henning. Vi räknar med att dubbla omsättningen inom de närmaste åren samt både bygga upp vår organisation, flytta till större lokaler och investera i mer teknik.”
Contact information
Mailing address
Box 606
44117 Alingsås
Visiting address
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556240-3369
Founded: 1984
Employees: 50
English description is missing, swedish description below.

Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Contacts

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Videos

Vad är TRUMPF?

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2023
QNAP lanserar TVS-h674T/TVS-h874T1KOMMA5° förvärvar nu Easy InstallationsSenergia lanserar ny flexibilitets- och stödtjänst Tio skäl att automatiseraSvedbergs Group har slutfört förvärvet av Thebalux
11/23/2023
Jernbro tecknar 3-årigt driftsäkerhetsavtal Clip-Lok SimPak på Elmia Subcontractor 2023Produktlansering - Treston BiOX Volvos nya höglyft hos MoelvenSå investerar AJ i bättre arbetsmiljöer
11/22/2023
Maximera ESD-skyddet vid era arbetsstationerVoyado förvärvar ReDeals verksamhet Svenska konsumenter utsätts för risk Sex av tio svenskar känner sig nöjda på jobbetLEMO presenterar stolt sin nya hemsida
11/21/2023
Ny funktion och app på ingångLuni Metall vidare mot en komplett systemleverantörISCAR Sverige presenterar en ny projektteknikerISCAR Sverige presenterar ny projektteknikerEn frisk fläkt inom global vindkraft
11/20/2023
Kostnadseffektiv och tillförlitlig lösningReThink Factory gör lokal 3D-printning möjligUnga väljer bort AIAnders är östra Sveriges främsta entreprenörDEFA klättrar mot toppen