TUESDAY, FEBRUARY 25 2020

LATEST NEWS

- News from the industry

Morgondagens effektvakt

IWMACs lastkontroll är långt smartare än de traditionella maxvakterna.
Det kan ge stora besparingar i både kronor och CO2-utsläpp.

När vi säger laster, tänker vi på energiförbrukare som ventilationsanläggningar, värmepumpar – eller något annat som förbrukar ström. Om du inte installerat en så kallad lastkontroll, kanske mer känd som effektvakt, förbrukar du sannolikt mer energi än nödvändigt.

– Vi integrerar komponenterna du vill ha kontroll på i IWMAC, och lastkontrollen övervakar den totala energiförbrukningen på bygget. Går det över gränsvärdena som byggherren satt, begränsas förbrukningen på alla dessa laster, förklarar Jostein Markussen, teknisk säljare på IWMAC.

Traditionella effektvakter övervakar maxeffekten på bygget. Använder du onödigt mycket energi, stänger effektvakten av belastning som belysning, gatvärme och andra värmekällor. Det kan emellertid vara drastiskt att stänga av lasterna helt när du i utgångsskedet bara behöver reducera effekten något, fördelat över flera laster.

– Vårt system är långt smartare. Det stänger inte bara av här och där. Det ser på det faktiska behovet och finjusterar genom att sänka utvalda parametrar. Du ska inte behöva märka åtgärderna i kroppen, enbart på elräkningen, säger Markussen.

IWMACs effektvakter sätts upp utifrån tidigare års förbrukning. Det görs en grundlig analys i förväg, så att systemet vet var det finns mest att vinna. Du sätter olika gränser för respektive månad, baserat på förväntad maxeffekt. Det kan till exempel vara naturligt att höja gränsvärdena för januari snarare än augusti. Då är det en fördel att använda historiken på energiförbrukningen från året innan som utgångspunkt.

– Effektvakten följer timförbrukningen minut för minut. Om något skulle skjuta i höjden börjar den reducera med ett visst antal procent. Den vet hur mycket den har att gå på, och minskar så att förbrukningen håller sig under gränserna under den nuvarande timmen. Detta är ett mer framtidsinriktat system, förklarar han.

En som vet allt om hur kostsamt det kan vara att förbruka mycket ström, om så bara för en kort stund, är Øyvind Sandstad. Han är seniorrådgivare på konsultföretaget EvoTek, som primärt ger rådgivning om automatik till byggherrar. De använder IWMAC som analysverktyg.

– I kommersiella byggnader förhåller dig sig som så att om du förbrukar 100 kilowatt på en timma under en månad, betalar du nätavgifter och andra avgifter för 100 kilowatt för hela den perioden. Även om du annars skulle ligga på 50 under månaden. En timme med hög förbrukning kan alltså betyda mycket i kronor och ören, förklarar Sandstad.

Seniorrådgivaren berättar att effektförbrukningen kan svänga våldsamt från dag till dag. Men en smart effektvakt kan säkra att du inte utsätts för några obehagliga överraskningar.
– I ett av våra projekt hade vi förra året maxtoppar som nådde 700 kW, medan det högsta i år varit 280 kW. En sådan minskning kan innebära många tiotusentals kronor i minskade nätkostnader den månaden. Dessutom sparar du miljön.

EvoTek har jobbat tillsammans med IWMAC om att utveckla den moderna effektvakten. Han berättar om flera innovativa funktioner.

– När du har effektvakten i toppsystemet kan urkopplingssignalen hämtas i undercentraler och fördelas över större delar av anläggningen. Så får du en jämn minskning av effektförbrukningen över hela byggnaden. Innan måste det göras på huvudkontrollen på värmeanläggningen men det kan lösas individuellt, säger han.

Systemet har också integrerat Yr.no. Det gör att ventilationsanläggningen kan styras mycket smartare. Men kanske särskilt effektivt är prognossyrning för snösmältningsanläggningar:

– Vi hämtar in uppmätta temperaturdata och nederbördsprognoser för det aktuella området. Du kan spara mycket ström genom att låta snösmältningsanläggningen vara avstängd när det inte finns någon snö rapporterad. Och när det kommer snö kan vi starta en försiktig förvärmning. Då slipper du de stora effekttopparna.

Sandstad tillägger att han är mycket nöjd med IWMACs flexibilitet – både i systemet och i kontakten med utvecklarna.

– Vi utmanar hela tiden när vi ser behov av det. Vi är verkligen nöjda med att IWMAC har en bred syn och är villiga att tillfredsställa våra krav, avslutar han.


Max Karlsson
CEO, IWMAC Sweden AB
max.karlsson@iwmac.se
(0)8 727 03 66

LATEST NEWS

- News from the industry
2/18/2020
OGD-givaren är baserade på time-of-flight principen.Kronos Titan AS får full kontroll på sin export med molntjänst från DescartesSivers IMA lanserar spjutspetsteknologi med en ny 5G mmWave Dual Quad Beamformer ICLedande elbilsexperter startar konsultbolagGARO lanserar ny egenutvecklad snabbladdareStockholmsmässan byter bränsle och minskar sin klimatpåverkanGolvlim med 40% lägre koldioxidavtryck sätter ny standard i branschenSchneider Electric expanderar sitt partnernätverk ebm-papst nya fläkt AxiEco Protect har utvecklats för applikationer med krav på hög tryckstabilitetBulten lanserar BUFOeTorell Pump lanserar en ny excenterskruvpump för dosering
2/17/2020
Korrekt förberedelse och planering för topproduktionFlera möjligheter och ett större sortiment av KIPP KulspärrbultarNy katalog från DENIOS med miljösmart utrustning för kemikaliehanteringPumpstation för dränvatten Kährs lanserar den ultimata guiden för golv till detaljhandelnNorrbottens mest digitala byggföretagNya produkter till BMI Sveriges TaksäkerhetssystemVindkraften räcker för att ersätta kärnkraftBring satsar offensivt på e-handelArtificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade generEn supervecka i Linköping för miljönBlue Partner fortsätter att växa!CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2/14/2020
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
2/13/2020
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2/12/2020
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigt
Advertisements