LATEST NEWS

- News from the industry

Möt Anders Ingemarsson – månadens innovatör

Alarmklocka med extra starkt ljud och kraftiga vibrationer
Månadens innovatör är Anders Ingemarsson och hans innovation hjälper dig att inte snooza bort hela januari utan ser till att du lättare tar dig upp på morgonen. Innovationen, väckarklocka för svårväckta är en alarmklocka med extra starkt ljud och kraftiga vibrationer.

Anders jobbar på företaget Bellman och Symfon. Det svenska företaget har sedan 1988 utvecklat produkter som förenklar livet för personer med nedsatt hörsel. Anders själv började arbeta som teknikchef på företaget redan 2008. Åtta år senare avslutar han sin tjänst men är sedan ett år tillbaka på företaget och jobbar idag återigen som teknikchef.

Anders bor i Kungsbacka, en bit utanför Göteborg med sin familj. På nittiotalet läste han elektroteknik i Lund och började sin karriär med att utveckla skyddssystem inom bilsäkerhet. I rollen som teknikchef på Bellman & Symfon hade Anders en nyckelroll vid utvecklingen av innovationen väckarklocka för svårväckta.

–Vi utgick från företagets analoga förlaga och bestämde oss för att förbättra och digitalisera den i syfte att kunna erbjuda marknaden en mer modern och innovativ lösning.

Tillsammans med sitt utvecklingsteam i Sverige som bestod av Gauthier Fleutot Östervall, Lars Andersson och Tommy Killander påbörjade Anders arbetet med att modernisera den analoga väckarklockan. Med Anders i spetsen tog de fram tre stycken prototyper.

Fokusgrupp kommer med synpunkter på prototyper

–Redan tidigt i planeringen tog vi kontakt med personer med nedsatt hörsel som fick agera fokusgrupp.
Prototyperna skiljde sig en del åt i både form och funktion. En klocka var fyrkantig, en var rund och en annan modell var lite högre. Efter att ha lyssnat på fokusgruppens synpunkter, bestämde de sig till slut för den runda väckarklocka som vi känner till idag.

En väckarklocka för alla

Anders beskriver sin arbetsplats som en miljö med högt i tak, där alla medarbetare är vana vid att ifrågasätta rådande normer och bidra med innovativa idéer. Efter två år av kreativa möten kom väckarklockan för svårväckta ut på marknaden. Anders förklarar att väckarklockan lämpar sig utmärkt för alla. Trots att produkten främst var tänkt att användas av personer med hörselsättning, visade det sig snart att den blev mycket uppskattad av både svårväckta tonåringar och personer som jobbar i skift och inte vill väcka sin partner.


–Väckarklockan för svårväckta är utvecklad för personer med hörselnedsättning men passar även för dig som snoozar mycket eller sover extra tungt.

"Med denna väcklaklocka blir det mindre bekvämt att sova vidare"

Till väckarklockan följer det med en kraftfull sängvibrator som placeras under madrassen eller under huvudkudden. När alarmet ringer vibrerar sängvibratorn kraftigt och hjälper dig att vakna. Du kan välja att bara använda vibratorn om du inte vill att larmet ska gå av och väcka andra i rummet. Väckarklockan har även en smart snooze-funktion som minskar intervallet från 9 minuter ner till 2 minuter och gör att du till slut måste kliva upp.

–Jag själv tycker om att snooza men med denna väckarklocka blir det mindre bekvämt att sova vidare. Alarmen förkortas under tiden och gör att du till slut måste kliva upp.

Väckarklockan finns i två modeller, Classic och Pro-versionen. Pro-versionen har samma funktioner som Classic men har även en nattlampa som visar vägen i mörkret. Nattlampan är enkel att sätta på och stänga av och har en inbyggd timer som släcker lampan efter en timme.

Användarvänliga designval

Anders och hans kollegor tog hela tiden hänsyn till vad som behövde förbättras på den digitala alarmklockan. Knappar som används dagligen fick en mer framträdande design och placerades lättillgängligt medan knappar som används mer sällan placerades på baksidan. De är inte en slump utan ett medvetet designval.

–Det jag tycker bäst om med innovationen är just användarvänligheten och dess tidlösa design. Samt att vi lyckats införa lite nya och ovanliga funktioner som visat sig vara väldigt uppskattade.

Bellman & Symfon utvecklar sina produkter själva men får ibland hjälp av externa partners med specialkunskaper inom industridesign. De har lager i Kina, USA, Sverige och har nära kontakt med produktionen och medarbetarna där. De säljer sina produkter över hela världen och har fler innovativa lösningar på gång.

–Det bästa med att utveckla den här typen av produkter är den positiva återkopplingen vi får från våra användare. Vi brinner verkligen för att utveckla innovativa produkter som förenklar deras vardag.

LATEST NEWS

- News from the industry
7/27/2022
ABB publicerar ny utgåva av ABB Review EU vill bli en självförsörjande tillverkare av mikrochipsLasersvets man kan lita påVart tredje svenskt företag arbetar för att minska utsläppenHållbara transporter vid floden under London E-PrixABB lanserar ny femaxlade deltarobotZoom stärker säkerheten för flera av sina funktioner
7/26/2022
Skydda chipet med kapslingMiljögodkända tankar och cisternerRitsmaskin Från DankabNytt namn, ny logga och ännu högre ambitionerNu nästan 50 000 registrerade A-traktorerChromeLoader kapar webbläsaren Renta öppnar depå i ÖrnsköldsvikBortom det traditionella plåtslageriet
7/25/2022
3D mätning: En historiaMät tjockleken med ultraljudSamarbetsavtal: Nordiska Textilakademin & IdésömnadSmådalarö Gård satsar på eldrivna servicefordonFrån lokal start-up till global spelare på 10 år Emersons mobila Roadshow gör stoppDeleo AB förvärvar Kivik Musteri AB produktionenhetHallandsHamnar elektrifierar och digitaliserar5G-nät i industriell nätverksanvändning
7/22/2022
Stora Enso & Northvolt i samarbeteTipsen som räddar elbilssemesternMelloartist avbryter handbollsfesten i Åhus
7/21/2022
Vi satsar på nätbalkplan för ökad säkerhetABB lämnar den ryska marknadenMRM Mining AB är certifieradeFortsatt stabilt orderläge för Combitech
7/20/2022
Svenska TIMBERSPORTS® atleterna blev bäst i HamarFortinet delger sin första hållbarhetsrapportFlytthjälp och transporter för företag i Uppsala och StockholmUltimo och Additude tecknar partnerskap
7/19/2022
May the Force be with you!MOVS tar in nytt kapital för expansionCoca-Cola väljer Malmö LBC för fossilfria transporterGöteborgs Hamn satsar på hållbarhetSäkra företagets ekonomi när inflationen stiger
7/18/2022
Peab halvårsrapport: Stabilt första halvårTräindustri och forskare utvecklar framtidens husfabrikerWELL – för hälsans skullSvenska e-handlare försiktiga med sommarens förväntningarDelårsrapport januari – juni 2022 Sweco AB
7/15/2022
ABBS: regenerativa drivenheter och motorer Kungsleden/IN3PRENÖR anlitar KungsmontageNanoleaf firar sitt 10-årsjubileumCyberhot inom digitala ekosystemZoom lanserar Workspace Reservation
7/14/2022
Organisera trafiken på din arbetsplatsAlicanto Minerals presenterar unik zinkfyndighetCirkulärt byggandeVimek Fire BoxHandbok för cybersäker IoT
7/13/2022
Edströms nyaste medarbetare Johan Magnusson Rejlers vinner nytt avtal med TelenorGordon Delivery utvecklar elbil för kylda leveranserABB och Red Hat i samarbeteOwl Labs lanserar Meeting Owl 3
7/12/2022
Ny VD och koncernchef för LerniaSpontning inför ombyggnad av Södertälje sluss och kanal