LATEST NEWS

- News from the industry

Möt Anders Ingemarsson – månadens innovatör

Alarmklocka med extra starkt ljud och kraftiga vibrationer
Månadens innovatör är Anders Ingemarsson och hans innovation hjälper dig att inte snooza bort hela januari utan ser till att du lättare tar dig upp på morgonen. Innovationen, väckarklocka för svårväckta är en alarmklocka med extra starkt ljud och kraftiga vibrationer.

Anders jobbar på företaget Bellman och Symfon. Det svenska företaget har sedan 1988 utvecklat produkter som förenklar livet för personer med nedsatt hörsel. Anders själv började arbeta som teknikchef på företaget redan 2008. Åtta år senare avslutar han sin tjänst men är sedan ett år tillbaka på företaget och jobbar idag återigen som teknikchef.

Anders bor i Kungsbacka, en bit utanför Göteborg med sin familj. På nittiotalet läste han elektroteknik i Lund och började sin karriär med att utveckla skyddssystem inom bilsäkerhet. I rollen som teknikchef på Bellman & Symfon hade Anders en nyckelroll vid utvecklingen av innovationen väckarklocka för svårväckta.

–Vi utgick från företagets analoga förlaga och bestämde oss för att förbättra och digitalisera den i syfte att kunna erbjuda marknaden en mer modern och innovativ lösning.

Tillsammans med sitt utvecklingsteam i Sverige som bestod av Gauthier Fleutot Östervall, Lars Andersson och Tommy Killander påbörjade Anders arbetet med att modernisera den analoga väckarklockan. Med Anders i spetsen tog de fram tre stycken prototyper.

Fokusgrupp kommer med synpunkter på prototyper

–Redan tidigt i planeringen tog vi kontakt med personer med nedsatt hörsel som fick agera fokusgrupp.
Prototyperna skiljde sig en del åt i både form och funktion. En klocka var fyrkantig, en var rund och en annan modell var lite högre. Efter att ha lyssnat på fokusgruppens synpunkter, bestämde de sig till slut för den runda väckarklocka som vi känner till idag.

En väckarklocka för alla

Anders beskriver sin arbetsplats som en miljö med högt i tak, där alla medarbetare är vana vid att ifrågasätta rådande normer och bidra med innovativa idéer. Efter två år av kreativa möten kom väckarklockan för svårväckta ut på marknaden. Anders förklarar att väckarklockan lämpar sig utmärkt för alla. Trots att produkten främst var tänkt att användas av personer med hörselsättning, visade det sig snart att den blev mycket uppskattad av både svårväckta tonåringar och personer som jobbar i skift och inte vill väcka sin partner.


–Väckarklockan för svårväckta är utvecklad för personer med hörselnedsättning men passar även för dig som snoozar mycket eller sover extra tungt.

"Med denna väcklaklocka blir det mindre bekvämt att sova vidare"

Till väckarklockan följer det med en kraftfull sängvibrator som placeras under madrassen eller under huvudkudden. När alarmet ringer vibrerar sängvibratorn kraftigt och hjälper dig att vakna. Du kan välja att bara använda vibratorn om du inte vill att larmet ska gå av och väcka andra i rummet. Väckarklockan har även en smart snooze-funktion som minskar intervallet från 9 minuter ner till 2 minuter och gör att du till slut måste kliva upp.

–Jag själv tycker om att snooza men med denna väckarklocka blir det mindre bekvämt att sova vidare. Alarmen förkortas under tiden och gör att du till slut måste kliva upp.

Väckarklockan finns i två modeller, Classic och Pro-versionen. Pro-versionen har samma funktioner som Classic men har även en nattlampa som visar vägen i mörkret. Nattlampan är enkel att sätta på och stänga av och har en inbyggd timer som släcker lampan efter en timme.

Användarvänliga designval

Anders och hans kollegor tog hela tiden hänsyn till vad som behövde förbättras på den digitala alarmklockan. Knappar som används dagligen fick en mer framträdande design och placerades lättillgängligt medan knappar som används mer sällan placerades på baksidan. De är inte en slump utan ett medvetet designval.

–Det jag tycker bäst om med innovationen är just användarvänligheten och dess tidlösa design. Samt att vi lyckats införa lite nya och ovanliga funktioner som visat sig vara väldigt uppskattade.

Bellman & Symfon utvecklar sina produkter själva men får ibland hjälp av externa partners med specialkunskaper inom industridesign. De har lager i Kina, USA, Sverige och har nära kontakt med produktionen och medarbetarna där. De säljer sina produkter över hela världen och har fler innovativa lösningar på gång.

–Det bästa med att utveckla den här typen av produkter är den positiva återkopplingen vi får från våra användare. Vi brinner verkligen för att utveckla innovativa produkter som förenklar deras vardag.

LATEST NEWS

- News from the industry
1/5/2022
Kapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
1/4/2022
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från MolexVolvos tunga elektriska lastbil satt på prov2021 nytt rekordår för nystartade företagSolör Bioenergi etablerar sig i SträngnäsNytt rekord för Kia 2021Areco Direct fortsätter växa
1/3/2022
Nu finns däcktrycks­övervakning för både Volvo hjullastare och dumprarMontico startar svets­utbildning för Fredriksons VerkstadSammanslagningen klar: ”Fantastiska möjligheter”Även tillverkningsindustrin tjänar på digital marknadsföringNytt produktionsrekord för Oskarshamn 3Lägsta konkursnivåerna på fyra årCentrala milstolpar kopplade till Enviros kommersiella utveckling
1/2/2022
Saab får beställning på ledningsstödsystemFAR välkomnar utredning om revisionspliktenLogistikcenter med fokus på miljö och automationStabtech är ett av Sveriges snabbast växande företagSkyltmax tillsätter Mattias Klingberg som ny VD
12/23/2021
God jul & Gott nytt år!Stark orderingång ger optimism inför 2022 Uniktruck återförsäljare av maskiner från MECLIFTElin – en av Sveriges yngsta industriredaktörer Ny rapport visar hur svenskar kör i juletid jämfört med bilförare i andra länderStorskogen förvärvar Hans Kämmerer i TysklandMajoriteten är inte störda av vindkraftverkens hinderbelysning20 procents ökning av biodrivmedel 2021LightAir adderar industriellt erbjudandeSuccéår för Isuzus helt nya pickupSolfångare på plats hos Iberafrica i NairobiNya numret av Svensk ByggtidningKiwa lanserar miljöutbildningarRekordår för Grant Thornton International Ltd Norge och Tyskland satsar på svensk kvalitet
12/22/2021
Ett starkt 2021 bäddar för ett spännande 2022!Våga tro på framtidens teknik!Auer signal släpper sin starkaste serie hittills Oda lägger beställning värd ca 12 MSEKPositiv försäljningsprognos för Byggmaterialhandeln 2022Elmässan och Fastighets­mässan Syd flyttar till 14-15 september 2022Sciety investerar i spjutspetsbolaget NEOGAP TherapeuticsLinde bidrar i forsknings­projekt för vätgasdriven färjetrafikMeta och Cisco formar framtidens datacenter Parafon förbättrar produktionen
12/21/2021
Volvomaskiner sätter färg på vindkraftsbygge i MotalaMätteknik för reparation, underhåll och serviceEngångsplastens miljöpåverkan - dessa produkter förbjuds 2022Så kan sökmotoroptimering stötta exportmarknadenÖgonblick av tystnad visar vägen mot bättre supraledareLiplid är nu världens bästa lock Tooltec inleder samarbete med Saab Dynamics SJ investerar i framtidens snabbtågByggelement tar nästa stora kliv för klimatetGröna lastbilar får gräddfil genom terminaler i Göteborgs hamnVerizon uppmanar företag att förverkliga planerna på det uppkopplade företagetSå kan smart teknik minska din elräkning i vinterDavid Trygg ny säljare mot uthyrningsbranschen hos Scantruck AB