THURSDAY, APRIL 18 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Logtechbolaget växlar upp och går sin första runda

Investeringar i logtech ökar och USAs snabbast växande techföretag 2018 toppas av bolag som satsat på digitaliserad logistik, enligt en rapport från Deloitte.
“Jag förstod tidigt att det fanns potential för en sån här typ av tjänst, vilket även har visat sig i efterfrågan på den svenska marknaden” säger Fredrik Edeland, grundaren av logtechbolaget Sendify (www.sendify.se/).  

Logistiksystem är inte byggda för småföretagare
Transportbranschen genomgår en fundamental förändring, där logtech, eller digitaliseringen av logistikbranschen, har gjort det möjligt att byta papper och penna och krångliga Excelfiler mot mer användarvänliga gränssnitt och digitala processer. E-handelsföretag som tidigt digitaliserat logistikflöden för att utveckla kundupplevelsen, se bara på Amazon och Alibaba, leder idag  utvecklingen inom global konsumenthandel. Detta gäller även klassiska industrier, där automatiserade processer och integrerade system sparar företag både tid och pengar, samt höjer leveranskvalitén. 

För småföretagare, däremot, är närvaron av logtech nästintill obefintlig. Enligt Fredrik beror detta på att nya transportlösningar primärt har riktats till större företag, vilket har skapat ett tomrum på marknaden – där småföretagare skriker efter en modern logistiklösning samtidigt som transportbranschen står och stampar. Enligt Fredrik gör bristen på alternativa lösningar att många småföretagare vänder sig direkt till de stora transportörerna. De, i sin tur, har svårt att möta småföretagarnas behov av support, enkla system och konkurrenskraftiga priser, eftersom att logistiklösningen primärt är gjord för större bolag. Enligt Fredrik blir denna dynamik problematisk.   

– Småföretagare besitter oftast inte den kunskap som krävs för att optimera flöden så som stora bolag, som har möjligt att investera i sofistikerade logistiksystem och logistikavdelningar med  expertkompetens. Dessutom har de begränsad köpkraft i förhandlingar med transportörerna vilket gör att transporter blir onödigt dyrt, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Hur mycket transportörerna än vill hjälpa dessa mindre bolag, finns inte kapaciteten att möta deras behov, vilket gör att mindre bolag ofta faller mellan stolarna. Enligt Fredrik har småföretagare lågt förtroendet för de stora transportörerna. 

– De stora transportörerna har bra lösningar för att hjälpa småföretagare att leverera från A till B, men det runt omkring, som support, system och prissättning, är inte anpassat för småföretagarens utmaningar, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Logtech för småföretag 

Logistikbranschen har under de senaste åren dragit till sig stora investeringar vilka väntas öka i takt med utvecklingen av teknologi, såsom blockkedjeteknik och artificiell intelligens. Mellan 2014 och 2017 växte det amerikanska logtechbolaget Swanleap med hela 77 260 % och i början av 2019 investerade både Google Ventures och Founders Fund i Flexport, som tog in 1 miljard dollar, enligt Deloittes rapport “2018 Technology Fast 500 Ranking”. Det som de har gemensamt är, enligt  Fredrik, att de är globala logtech-aktörer som tagit marknadsandelar genom att fokusera på segmentet av större bolag. Logtech-lösningar för mindre bolag är däremot inte vanligt förekommande, i synnerhet inte utanför den växande omnihandeln för konsumenter. 

I andra branscher är SME tech hetare än någonsin och det finns flera framgångssagor om de som  satsat på ett bredare segment av mindre bolag, inte minst exempel så som iZettle och Shopify. Enligt Fredrik är marknadspotentialen för logtech riktad mot småföretag enorm, vilket har visat sig i den växande efterfrågan efter en tjänst som Sendify. Det Göteborgsbaserade logtechbolaget har satsat på att utveckla en avancerad SaaS-produkt som kopplar ihop småföretagare med transportörer genom en digital plattform. 

– Jag vill demokratisera logistik och ge den långa svansen av småföretagare samma möjlighete som större bolag. Genom Sendify kan logistik vändas till en konkurrensfördel och inte bara ses som något dyrt och tidskrävande, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Genom Sendifys fraktbokningstjänst kan transportörer enkelt nå ut till småföretag genom att dela med sig av fraktalternativ direkt i systemet. Sendifys algoritm tar hänsyn till en rad faktorer och presenterar sedan det bästa alternativet direkt utifrån pris och ledtid, och där en parameter som hållbarhet också är en framtida möjlighet. På så vis tas transportörernas expertis att leverera från A till B tillvara samtidigt som prisberäkning, bokning i realtid,fakturahantering och support lämnas åt Sendify. Transportörerna får därmed en ny digital försäljningskanal och kan fokusera på att göra det som de är bäst på, samtidigt som barriärerna sänks för småföretagare.   

Enorm marknadspotential 

Enligt Fredrik märks det att logtech är mer aktuellt än någonsin i intresset från investerare. Företaget uppvaktades tidigt av flera aktörer som velat investera i företagets resa, men med stor övertygelse till produktens potential, har Fredrik dock valt att finansiera Sendify med medel från Fredriks första bolag, Express Delivery Sweden. Fram tills nu, har Sendifys affärsmodell inte bara visat sig hållbar, utan även skalbar. Världsledande transportbolag har anslutit sig till tjänsten och idag bokar mer än tusen företag frakt med Sendify. Sendify öppnar nu upp för möjligheten att vara med och bygga framtidens fraktlösning för småföretagare och inför den stundande internationaliseringen tar nu Sendify in 35 miljoner SEK.  

– Det är ett flertal som har visat intresse att vara med på resan och vi har redan träffat en rad intressanta aktörer. Jag vill stänga rundan så snart jag hittat en aktör vi tror på, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Om Sendify 
Sendify är ett logtech-startup som grundades av serieentreprenören Fredrik Edeland. Logtechbolaget lanserades i slutet av 2015 och är en end-to-end-tjänst för småföretagare att beräkna pris, boka och spåra frakt.  

www.sendify.se/

LATEST NEWS

- News from the industry
4/15/2019
Optimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
4/12/2019
Rototilt breddar redskapsprogrammet med kraftfulla rivtänderNy försäljningsdirektör på Volvo Car SverigeNCC får miljardorder för över 200 bostäder på ny ö i Köpenhamn 150 000 bilar riskerar körförbud 1 majVerizon presenterar ny IT-säkerhetsrapport kring insiderhot – så skyddar du din organisationVolvo Cars börjar tillverka XC40 vid fabriken i kinesiska Luqiao där fler märken byggsKobelco visar upp automatiserad grävmaskin och Engcon tiltrotator på BaumaNu öppnar Skansen Baltic Sea Science Center!Stor del av svensk järnmalm bildades i vulkaniska processerMarknadens mest snabborrande och hållbara stegborrNya klimatsmarta batteridrivna häcksaxar för en praktfull häckSchneider Electrics svenska vd tillträder ny roll med ansvar för norra Europa Stor satsning på kompetensutveckling av yrkesverksammaEuropeiska MOTOMAN-robotar rullar ut från fabriken i SlovenienSydsvenskt konsortium testar framtidens elvägarNordisk plastindustri förenas i unik paneldebatt på Plastteknik Nordic.Monitor storsatsar i Sydostasien – anställer fler i SverigeRasmus Linge ny vd för CS LogisticsAlmi Invest investerar i EasyServIKEA är Sveriges mest hållbara varumärke 2019Så går det till att besikta en motorcykelCell PT® - för säker infästning i nya lätta designmaterialSeavus talare på konferens - AI-dagen: AI som stöd för verksamheten, 22 majRekordresultat för BygmakoncernenAnn Krumlinde ny styrelseledamot i VäderstadSopmaskiner från Optimal fortsätter vara en succé på marknadenKungen besökte Apotea i MorgongåvaMitsubishi Outlander PHEV: Sveriges populäraste laddhybrid
4/11/2019
Maximera effekten till hydrauliktillbehör med ADX från CEJNFörvaring gasflaskor – så uppfyller du regler och kravJan Ridfeldt ny vd och koncernchef på Umeå Energi ABLyckad lansering av The Gothenburg Gateway ​Ny standard för miljökostnader – utvecklad i Göteborg Fem stjärnor til Range Rover EvoquePaetronics byter namn till VehcoHög kvalitet på alla forskarutbildningar på Högskolan VästUndervattensrobotar kan lokalisera gifttunnor i ÖstersjönEOS firar 30 år av passion för industriell 3D-printing Världens snabbaste vätgassensor bäddar för ren energiHyundai lanserar privatleasing för sina populära miljö- och familjebilarTarget 3001! - En lättanvänd PCB-mjukvara - Just nu påskrabatt 20% Jernbro förlänger livslängden för styr- och drivsystem med nytt driftsäkerhetsavtalRyobis unika Plattrensare - Rengör uteplatsen blixtsnabbtMaskinExpo nästa för Elise 900 – batteridriven kompaktlastare
4/10/2019
CEJNs Multi-X GII Hydrauliska Multi Koppplingar - Bättre, Starkare, LättareAnders Lindström, lokförare och instruktör, berättar om ett omväxlande arbete OPTIWARE och SICK i IIoT samarbete för ”plug and play”-uppkoppling av tillverkningsmaskinerABB:s snabbladdare bidrar till ett grönare GöteborgVolvo Cars på Techno Classica: Art Deco i rörelse med Volvo PV36Äntligen är Industrimagasinet våren 2019 här!Summ Road Show IBS QMS & TeamcenterNIS-direktivet är IT-chefernas bästa vänBäckebron - Sågverket som älskar det extra krångligaEllevio och Power Circle gör gemensam sak för framtidens elnätKonsultbolaget Exsitec på plats 2 i Powered by People Svenska företaget Blixt Tech vann i internationella tävlingen Startup Energy TransitionABAX blir partner med Hitachi och levererar komplett IoT-lösning till bygg- och entreprenad-branschenMiljardprojekt för digitalisering av europeisk industriEnergibesparingar och reducerat underhållsbehov med fläktväggsapplikation i stor biograf i SingaporeSchneider Electrics Easy UPS 3S nominerad i Elfack Design Award
Advertisements