Lerbergs Entreprenad väljer Leica Geosystems för tryggheten och tekniken - industritorget.com
THURSDAY, JULY 09 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Lerbergs Entreprenad väljer Leica Geosystems för tryggheten och tekniken

Tommy Berntsson grundade Lerbergs Entreprenad AB 1989 och har använt maskinstyrning sedan millennieskiftet. Idag nyttjar Lerbergs Entreprenad de flesta av Leica Geosystems teknologier och tjänster.
– När vi investerar väljer vi det som vi anser är bäst. Jag har varit kund hos Leica Geosystems i 20 år och känner mig trygg med deras tekniska lösningar och support, berättar Tommy som också är VD i företaget.

Lerbergs Entreprenad har sätet i Kungsbacka och utför alla typer av mark- och anläggningsarbeten. I en stor del av uppdragen agerar Lerbergs som underentreprenör åt större företag som exempelvis Skanska, NCC, Peab, Implenia, Serneke och Veidekke.

Maskinparken består av cirka 25 grävmaskiner, hjullastare och lastbilar. Den stora majoriteten är grävmaskiner.

Tommy Berntsson har lång erfarenhet av maskinstyrningsteknologi.

– Redan för 20 år sedan började vi att använda maskinstyrning. Jag såg tidigt att vi kunde jobba smartare och mer effektivt även om tekniken inte var så välutvecklad som idag. På den tiden arbetade vi först med planlaser och sen med enfalls- och tvåfallslaser utan GPS.

– Det har hänt mycket under de här decennierna och det känns roligt att få ha varit med om den här utvecklingen, säger han.

Uppskattar PowerSnap-teknologin

Daniel Laurison är en av Lerbergs Entreprenad

s grävmaskinsförare och arbetar just nu med Varbergstunneln på uppdrag av Implenia. Han kör en Volvo 250E bandgrävmaskin och har använt Leica Geosystems MCP80-panel och MC1-mjukvara sedan sommaren 2019.Daniel tycker att MCP80-panelen är praktisk.

– Den är något större än den förra panelen och är robust vilket kan vara bra för de som arbetar i tuffa miljöer. Det jag tycker är en fördel är bakstycket som gör det enkelt att snäppa fast eller ta loss den. Jag tar alltid med mig skärmen efter arbetsdagens slut och låser in den, säger han.

Leicas MCP80-panel är utvecklad för att användas till alla maskinstyrningsapplikationer inom iCON-serien. Den är trådlös och utrustad med både multitouchskärm och fysiska knappar, för att passa såväl alla maskinförare som maskintyper.

I MCP80 finns den nya mjukvaruplattformen MC1 som innebär ett gemensamt gränssnitt för Leica Geosystems maskinstyrningslösningar för alla anläggningsmaskiner.

– Jag upplever att MC1 är bra när man väljer modeller, innehållet känns samlat och man får en bra överblick bland kategorierna, anser Daniel.

Får helheten med MC1

Daniel Laurisons kollega är Jim Göthesson som sedan en tid tillbaka jobbar på ett helt annat projekt, en arkeologisk utgrävning. Jim kör en Volvo 235E bandgrävmaskin och har inte hunnit använda den nya tekniken så länge.

– Just i det här projektet använder jag inte maskinstyrningen så mycket jämfört med när jag arbetar med VA-schakter, husgrunder eller slänter. Det spontana intrycket som jag fått av MC1 är smidigheten, att man kan flytta runt och se hela arbetsplatsen i displayen. Jag får en bättre helhetsbild och det blir mer som en vanlig ritning, berättar Jim.

– Jag har kört länge med den äldre tekniken och kan den väldigt bra men att lära om sig är också en del av utvecklingen. När man får ny mjukvara är det alltid en del att sätta sig in i.

Snabba och rätta data från utsättarna

En annan av Leica Geosystems tjänster är ConX. Det är den molnbaserade samarbetsplattformen som alla i ett projekt kan använda tillsammans. Inom Lerbergs Entreprenad används ConX flitigt, berättar Tommy.

– Det är en tjänst som betyder mycket för oss. Den ger alltid förarna tillgång till den senaste ritningsinformationen. På ett av våra byggen har vi sex-sju maskiner igång just nu och utsättarnas krav är att vi ständigt är uppkopplade mot ConX så att vi kontinuerligt kan ta hem nya filer och uppdateringar.

Daniel Laurison håller med.

– Det är en kanonfunktion som jag använder hela tiden. Jag delar skärm med utsättaren och eftersom vi är ständigt är uppkopplade kan ändringarna göras i realtid. Jag behöver inte vänta på att få en USB-sticka med filer. Allt sker online. Det gör att både utsättaren och jag vet att rätt underlag används.

– Det händer också att jag efter en rast ser att något har ändrats och nya filer lagts till. Med ConX blir vi mer effektiva i vårt arbete och moment blir rätt utförda från början och behöver inte korrigeras i efterhand, säger Daniel.

Behöver inte vara nära basstationen

HxGN SmartNet är Leica Geosystems satellitpositioneringstjänst som Lerbergs Entreprenad använder för vissa maskiner.

– Med SmartNet är vinsten att man inte är lika bunden som när man arbetar mot en basstation. Med Smartnet är vi alltid uppkopplade och har vi inte tillgång till modellen har vi ändå alltid höjden att arbeta efter, berättar Tommy Berntsson.

Använder supporttjänsten CCP på silvernivå

Lerbergs Entreprenad använder sig även av Leica Geosystems supporttjänst CCP som beroende på avtalsnivå innebär kundsupport via telefon och internet, mjukvaruuppdateringar, årlig översyn samt utökad garanti.

– Vår strävan är att använda oss av allt inom CCP. Teknikerna kommer ut och utför inmätning av maskinerna. De uppdaterar även mjukvaran åt oss, berättar Tommy Berntsson.

– Förarna har själva direktkontakt med supporten. Vi är 30 medarbetare och sedan några år kör jag inget själv och har därför inte detaljkunskapen om den senaste tekniken. Därför är det bra att killarna själva kan ringa supporten, det är ingen idé att gå omvägen via mig.

Jim Göthesson brukar använda Leica Geosystems tekniska support och tar själv kontakt med dem direkt.

– Jag använder mig av supporten då det behövs och när jag ringer dem får jag snabb hjälp. Kan inte supportteknikern som jag oftast brukar ha kontakt med lösa frågan, bollar han den vidare, berättar Jim.

Tommy, varför är supporten så viktig?

– Det finns nästan ingen utsättning på byggena idag utan det mesta sker över nätet. Om systemen på maskinen inte fungerar blir allt lidande. Därför är det viktigt att få support och snabba svar, till exempel via fjärrstyrning. Vi kan inte vänta flera timmar för då står produktionen stilla.

– Det mesta vi kör baseras på timtid och våra uppdragsgivare hyr in oss komplett med maskin, förare och maskinstyrning. Vi har ett stort ansvar mot dem att inget strular.

Varför har Lerbergs Entreprenad valt att satsa mycket på teknik?

– Jag är vill att vi ska ligga långt fram i branschen. Det är samma med maskinparken, jag vill ha nya och fräscha maskiner med den senaste utrustningen. Det är viktigt inte minst för personalens skull. Med bra maskiner och modern teknik blir arbetet roligare och vardagen underlättas för dem. När vi investerar köper vi det exklusivaste.

– Teknologin är ledande och kontakterna är enkla med Leica Geosystems. Det är mycket därför vi använder dem. Jag är en trogen Leica-kund och kan ringa obekväma tider och få hjälp, det uppskattar jag. Jag har varit kund hos Leica Geosystems i 20 år. Att byta leverantör är att börja om från början. Jag känner mig bekväm och trygg med dem.

LATEST NEWS

- News from the industry
6/26/2020
Från 300 till 450 snabbladdstationer för elbilar på två år
6/25/2020
EdmoLift fortsätter att leverera truckbord till Mitsubishi Logisnext Sweden!ABB presenterar industrilösning för trådlös tillståndsövervakning av roterande utrustningUtsläpp från industrin blir plast
6/24/2020
Rörlaserskärning – kompetens och kapacitet i världsklass Volvo befäster förstaplatsen som mest valda tjänstebilEfterlängtade monteringspastor - nu inom specialsortimentet GLEITMOAnimation av flerkanalig kontrollenhet med möjlighet till IO-Link Grundläggande faktorer för produktionseffektiviteten. CEVT kapar utvecklingstiden med 80% med hjälp av Ansys SPEOS
6/23/2020
Årets Hållbara Leverantör, 2019Sortimo lanserar mobil depå för att underlätta byggarbetarens arbetsdag​Hos Swecon snurrar hjulen fortfarandeLösningar för effektiv konstruktion av kopplingsskåpNya, slitstarka keramiska styr- och stödbultar nu tillgängliga från norelem Interroll och Modumaq ger maximal mångsidighet för Arvato Så kan ni mildra effekten av Corona på er försörjningskedjaVad bör du göra när hemmaarbete blir ett fenomen och risken för cyberattacker ökar?Solkompaniet växer med solelboomen
6/22/2020
Nu erbjuder Högskolan Väst fler korta kurser för industrin​DAF introducerar XF Unity EditionVågar man ansöka om omställningsstöd?​Näringsutskottets viktiga besked till gruvnäringenSchneider Electric levererar säkerhetslösningar till prestigeprojektet
6/18/2020
S-Rental blir en del av KH-Koneet GroupAGILOX Autonomous Mobile Robots sparar väsentliga kostnader genom Artificial Swarm IntelligenceSOTI gör företags IoT-ägande enklare med nytt enhetsstödVeeam visar hur de hjälper verksamheter att ta sina molndatastrategier till nya nivåer på VeeamON 2020 Logistik finns överallt - oavsett om du är logistiker eller inte Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
6/17/2020
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
6/16/2020
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresorPressinbjudan till Elmiadalen
6/15/2020
Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric​Miljonstöd för att nå helt fossilfria byggskivor och byggelement i träMRF justerar prognosen för tunga lastbilar (>16 ton)141 startup-bolag får dela på 42 miljonerAlgeco förvärvar WexusDEHNclip – ny klämma för armeringsjärn som halverar monteringstiden vid installation!Internationellt logistikföretag skapar hållbara transporter i Malmö hamn
Advertisements