LATEST NEWS

- News from the industry

Lär dig allt om företagslån

För nya företagare
Att ansöka om lån kan för många kännas som en djungel att lätt gå vilse i, inte minst om du ska ansöka om det i egenskap av ny företagare. Men, faktum är att det inte alls behöver vara särskilt svårt att teckna företagslån. I följande text kan du läsa dig till allt du behöver veta när du ska ta banklån som ny företagare.

När du startar eget företag, letar du med stor sannolikhet efter ett sätt att finansiera delar av din verksamhet. Att ansöka om företagslån kan vara ett av de bättre sätten att få det kapital du behöver för att ditt nystartade företag ska komma på fötter. Det kan hjälpa dig att täcka driftskostnaderna medan ditt nya företag växer och utökar sin räckvidd.

Vilka kan ansöka om företagslån?
Du måste ha aktiebolag, enskild firma, kommanditbolag eller handelsbolag för att kunna få ett företagslån beviljat.

Vad behöver man tänka på?
Man kan se ett företagslån som en produkt som gör att alla företag, stora som små, kan finansiera olika aktiviteter kopplade till företaget. Kanske för att få företaget på fötter, köpa ny utrustning eller för att utöka verksamheten.

När du tar ett företagslån finns det ett antal faktorer som skiljer sig en del från privatlån och som du således måste du ta hänsyn till, särskilt som ny företagare.

Välja långivare
Att du som första steg måste hitta en bra långivare kan verka självklart, men det är faktiskt inte alla långivare som erbjuder företagslån lättvindigt. Detta gäller framförallt ett nystartat företag då det ofta har en svagare ekonomi, lägre omsättning och sällan några inventarier att använda som säkerhet, vilket kan vara en bidragande faktor till att långivaren avslår låneansökan. Med det sagt är det långt ifrån omöjligt att få banklån som ny företagare – det långivaren trots allt vill se är din affärsplan, din budget och din möjlighet att återbetala lånet. Därför är det viktigt att hitta och upprätta en god relation till den långivare du är intresserad av, och se till att du har förberett all nödvändig dokumentation redan innan första mötet.

Ha koll på grundkraven
Vad som krävs av dig och ditt företag skiljer sig en del mellan olika långivare, men det finns vissa generella faktorer som i princip alltid efterfrågas. De generella grundkraven är att:

● Ditt företag ska ha ett registrerat företagsengagemang.
● Företaget ska ha en giltig företagsform.
● Företaget ska vara aktivt.
● Företaget ska vara registrerat i Sverige.

Utöver detta, brukar långivaren efterfråga affärsplan, budget och bokslut. Som ny företagare saknas dock bokslut, därför brukar det ofta räcka med att du presenterar din affärsplan och budget.

Säkerhet för företagslån
Det är vanligt att långivaren kräver någon slags säkerhet från dig och/eller ditt företag när du ansöker om företagslån. Det kan vara något från ditt företag, exempelvis en fastighet eller utrustning. Men, för dig som är ny företagare är det inte ovanligt att någon sådan säkerhet inte finns, och därför går det också bra med personlig säkerhet: Ditt eget hus, din bil eller kanske din sommarstuga.

Oavsett om säkerheten kommer från dig personligen eller ditt företag är det viktigt att du alltid tänker igenom konsekvenserna – hur kan beslutet påverka dig/ditt företag i framtiden?

Räntan för ett företagslån varierar
Som med alla lån, kostar det att ha ett företagslån. Hur hög ränta du betalar beror exempelvis på:

● Den nuvarande marknadsräntan
● Företagets kreditvärdighet
● Vilken säkerhet du lämnar
● Hur stort lånet är

Som ny företagare är det inte ovanligt att säkerheten på lånet är lägre, vilket alltså kan innebära att avgifterna blir högre.

Räntesatsen varierar mellan olika långivare, därför rekommenderas det att du jämför räntesatsen mellan bankerna. Hos Zensum kan du läsa mer just detta.

Summa summarum

Det du bör ha i åtanke när du ska ansöka om företagslån är alltså:

● Förberedelse – ha klart för dig vad pengarna ska användas till. Förbered all nödvändig dokumentation (affärsplan, budget etc.) samt se över dina möjligheter till säkerhet.

● Jämför – det är alltid smart att jämföra olika långivare, då olika långivares villkor kan skilja sig åt. Hur ser räntan ut, vilket belopp kan du få låna och vad är amorteringstiden?

Viktigt är också att du har en plan för hur den kommande återbetalningen av lånet ska ske – det gynnar dig vid ditt första möte med en potentiell långivare.





LATEST NEWS

- News from the industry
4/11/2024
Lantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
4/10/2024
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
4/9/2024
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
4/8/2024
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web