Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

Kvinnor förändrar metallåtervinningsbranschen

Snart öppnar den första återvinningscentralen som drivs av enbart kvinnor
Med fler kvinnor i metallåtervinningsbranschen vill företaget Vinning inte bara skapa trevligare arbetsplatser, utan också förändra bilden av branschen. Snart öppnar den första återvinningscentralen som drivs av enbart kvinnor.

Av 14 anläggningar på SkrotSmart, så är det 50% tjejer på 5 av anläggningarna. Och 66% tjejer i SkrotSmarts ledning

En traditionell bild av metallåtervinning


Den traditionella bilden av metallåtervinning är oftast en bullrig och smutsig arbetsplats där skrothandlaren är en man. Så var det också, förr. I dag är branschen betydligt modernare, och för återvinningskoncernen Vinning är det viktigt att försöka förändra den gamla uppfattningen om hur arbetsplatserna ser ut. Ett sätt att göra det är att anställa fler kvinnor.

“Det har hänt mycket sedan början av 2000-talet. Då var jag ganska ensam i den här branschen, säger Elin Karlsson, platschef på Skattkärrs metallåtervinning utanför Karlstad, som är en del av Vinnings koncern.”

Järn och metaller från industrin


Här tar man emot och återvinner järn och metaller, både från industrin och från privatpersoner. Det innebär mycket maskinkörning, med hjullastare, truck och traverser.

“Generellt är det fler män än kvinnor som söker de här jobben. Men för min del har det inte varit svårt att rekrytera kvinnor. Jag har just anställt ytterligare en tjej bara för ett par dagar sedan, säger Elin Karlsson.”

Hon är hittills den enda kvinnliga platschefen på Vinnings produktionsanläggningar, men hoppas att det ska bli fler. Företagets uttalade målsättning är att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål, där mål nummer fem handlar om jämställdhet. I praktiken gör en mer blandad representation att arbetsmiljön blir trevligare, tror Elin Karlsson. Hon tycker att det är hög tid att bryta föreställningen om vad som är manliga och kvinnliga yrken.

“En kvinna kan göra det här jobbet precis lika bra som en man. Men våra kunder är oftast män. Det är mycket elektriker- och VVS-firmor, där det oftast jobbar män, så på det viset verkar vi fortfarande i en manlig bransch.”

Saga Vikström, som jobbar på Skrotsmart i Sundsvall, håller med. Eftersom hennes kollega är en man är det inte ovanligt att många nya kunder tar för givet att han är den som ska ta hand om det praktiska när de kommer för att lämna skrot.

“Det finns väl någon bild av att kvinnan sitter bakom datorn och mannen tar hand om metallskrotet. Men jag tycker det är lite kul att motbevisa dem, säger hon och skrattar.”

Trots moderna maskiner blir det en del tunga lyft. Saga säger lite skämtsamt att hon inte behöver gå på gym. Framför allt är det ett jobb med varierande arbetsuppgifter, som hon tror kan passa fler tjejer.

Faktum är att när portarna öppnas till Skrotsmart i Kalmar i den 11 april, är det för första gången i företagets historia en metallåtervinning som drivs enbart av tjejer.

“Vi är jätteglada för det! De senaste åren har vi jobbat mycket med att få in fler kvinnor i vår bransch, och det börjar ge resultat, säger Joakim Hellsvik, divisionschef för SkrotSmart, som är en citynära insamlingscentral för järn- och metallskrot inom Vinnings koncern.”

Han tror att jämställdhetsarbetet i metallåtervinningsbranschen kan göra skillnad på flera sätt.

“Vi vill ha en modern kultur där det finns plats för alla, oavsett kön och härkomst. I bästa fall kan vi också påverka andra branscher. Alla behöver bidra till att få bort fördomarna om att männen ska jobba i industrin och kvinnorna i vården. Det är ett otroligt förlegat tankesätt. Att kunna skapa en trivsam arbetsplats med diversifierade team borde vara möjligt för alla.”
Contact information

SkrotSmart AB

Mailing address
C/o Jönköping Stål & Metall, Momarken 16
55650 Jönköping
Visiting address
Www.skrotsmart.se/anlaggningar
57141 Nässjö
Region
Jönköping
Jönköpings county
Sweden
Organization id:
559203-3020
Founded: 2019
Employees: 30
SkrotSmarts are established in locations close to cities around Sweden with the aim of creating a profitable alternative for simple recycling for small and medium-sized companies as well as for private customers. We help our customers to recycle, contribute to a sustainable society but also make money from their iron and metal scrap. SkrotSmart is currently available in Eskilstuna, Falun, Gävle, Gothenburg, Halmstad, Linköping, Sundsvall, Trelleborg, Trollhättan, Västerås and Örebro.


The company's services/products

Recycling: Broken iron, Collection and management, Metal recycling

Contacts

Maria Knutsson
+46 10 222 81 72

LATEST NEWS

- News from the industry
5/26/2023
Red Hat introducerar AI-driven automation Förnyar och utökar sitt utbud av verkstadsinredning Ransomware driver profess­ionalisering av cyberbrottFredrik Göransson blir ny VD för Transtronic ABRed Hat påskyndar IT-automation
5/25/2023
Gnosjö har Nordens största hydromatpark VBN Components nya maskinVad företag ska tänka på vid val av företagsabonnemangDubbade däck på hjul­lastaren ger säker snöröjningTillkännager Partner Award-vinnarna på SPHERE23
5/24/2023
Hur man löser storleksbegränsningar?Account Manager Western Sweden & DenmarkBra resultat på CementaNordic Laser Technology CenterUppdaterad snedsätesventil
5/23/2023
Kundutbildning i fjädertek­nik hos lettiskt kundföretagAros Kapital blir officiell partner till IFK GöteborgHar ni behov av specialmaskiner?Bildanalys & Vision byter namn till Computer VisionConsilium Safety Group och Roxtec i samarbete
5/22/2023
Jämför lån online för att hitta det bästa erbjudandetSwift-Cut – Mycket maskin för pengarna!SSAB och BE Group sam­arbetar inom fossilfritt stålSamarbete för att nå hållbara lösningarMensapriset 2023 går till Fredrik Löfgren!