Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papper - industritorget.com
SUNDAY, MAY 31 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papper

Wood Tube har skapat en unik produkt som förbättrar snickarnas arbetsmiljö och bidrar till ett mer hållbart byggande. De tillverkar lättviktsreglar av pappersmassa.
– En enda plåtregel har samma koldioxidutsläpp som fjorton pappersreglar, säger Tobias Söderbom Olsson på Wood Tube.

De värmländska innovatörerna Kurt Härdig och Patrik Kämpe ville hitta nya sätt att minska industrins negativa påverkan på miljön. Idén att göra reglar av papper föddes och efter omfattande tester som visade på både god hållfasthet och skruvbarhet bildades Wood Tube. Senare anslöt Tobias Söderbom Olsson till det innovativa gänget.

I dag är Wood Tube nyblivna medlemmar i Paper Province och mycket nära att lansera sin patenterade produkt på marknaden.

Wood Tubes pappersreglar kan användas inom många områden, inte minst i produktionen av innerväggar. Och det är positivt för alla parter.

– Beställaren får ett miljövänligt bygge, byggfirman sparar pengar och snickaren får en bättre arbetsmiljö, säger Tobias och fortsätter:

– Reglarna är kostnadseffektiva, klimatsmarta, lätta att kapa och arbeta med. Snickarna slipper tunga lyft, sågspånsdamm på arbetsplatsen och skärskador som annars är vanligt när man skär i plåtreglar.

Just nu tillverkas reglarna i Tyskland av papper från värmländska bruk, men Wood Tube jobbar på att etablera produktionen i Värmland.

– Vi hamnade i Tyskland eftersom maskinerna som tillverkar reglarna är gjorda där. Men vi vill få hit produktionen så fort som möjligt.

Wood Tube tittar även på andra tillämpningar där deras lätta reglar kan komma till nytta och ersätta material som plast, trä och stål.

– Vi har gjort tester i möbeltillverkning där reglarna används i exempelvis sängribbor och soffor. Man kan även tänka sig användning i förpackningar och emballage, säger Tobias Söderbom Olsson.

Att göra en positiv insats för klimatet är viktigt för Wood Tube. De gjorde en livscykelanalys med hjälp av Karlstads universitet som visade att deras regel släpper ut fjorton gånger mindre koldioxid än en motsvarande i plåt.

– Det här är en produkt som används i stora volymer så det känns som vi kan göra skillnad på riktigt. Vid produktion av stålreglar släpps mycket koldioxid ut och när det gäller att ersätta trä så är fördelen att det går åt mindre material. Trä är jättebra, men man kanske bör fundera på var man använder det på bästa sätt, som i bärande konstruktioner eller där man kan se och uppleva det – istället för att gömma det inne i en vägg, säger Tobias Söderbom Olsson.

Kontakta Wood Tube för mer information

Tobias Söderbom Olsson
+46 73 715 01 55
tobias@woodtube.se
info@woodtube.se

LATEST NEWS

- News from the industry
5/25/2020
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
5/22/2020
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
5/20/2020
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
5/19/2020
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
5/18/2020
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Advertisements