Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

Klimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i Göteborg

När Frihamnen i centrala Göteborg förvandlas från industriområde till en helt ny stadsdel är projektets påverkan på klimatet en viktig fråga.
På uppdrag av Älvstranden Utveckling har Tyréns miljöspecialister tagit fram en klimatanalys för både infrastruktur och byggnader.

I utvecklingen av Frihamnen ingår bland annat byggandet av nya bostadshus, kontor, lokaler, spårväg, gator, jubileumspark med bad och torg samt nytt ledningsnät. Ett byggprojekt i denna storlek innebär en hel del påverkan på klimatet. För att kunna minska denna är det viktigt att först göra en klimatanalys för att identifiera de delar i projektet som kommer ha störst påverkan, för att sedan kunna göra rätt klimatbesparande åtgärder. Älvstranden Utveckling tog hjälp av Tyréns miljöspecialister Anna Pantze, Ida Bohlin och John Ellbin Andersson.

– Vi började med att göra en grov klimatanalys när det gäller allt från byggnader till grundläggning, för att se vilka delar som kommer ha stor påverkan under projektets gång. Sedan tittade vi på åtgärder för att kunna minska klimatpåverkan på viktiga delar. Klimatanalysen innefattar allt från det att rivningar startar tills att byggnaderna är klara och den inkluderar även infrastrukturen i projektet, säger Anna Pantze.

Resultatet av klimatanalysen visade att det är byggnaderna (73%) och grundläggning av byggnaderna (18%) som står för det största klimatavtrycket. Detta beror på den stora materialåtgången som uppstår med många byggnader i flera våningsplan samtidigt som markförhållandena i Frihamnen är svåra och det kommer krävas många och långa pålar. Totalt beräknas klimatpåverkan för hela projektet vara cirka 360 000 ton koldioxid och Älvstranden Utvecklings mål är att halvera denna siffra.

Förslag på åtgärder för att minska klimatpåverkan
Utifrån analysen ser vi att det är byggnaderna som står för den största delen av klimatpåverkan. Detta visar tydligt vikten av att göra en klimatanalys innan byggstart, för att kunna sätta in rätt åtgärder. Det finns flera olika lösningar för att minska miljöpåverkan, exempelvis när det gäller konstruktionen.

– Betong har större klimatpåverkan än trä, därför är ett av åtgärdsförslagen att se över möjligheten att använda trä i en större utsträckning. Då byggnaderna kommer vara 7-8 våningar höga behövs stora mängder betong om byggnaderna konstrueras med byggsystem i betong, vilket får en stor klimatpåverkan. Det finns även möjlighet att använda klimatförbättrad betong och armering som sänker klimatpåverkan. Älvstranden vill minska klimatpåverkan med femtio procent och enligt våra beräkningar är det möjligt att uppnå en reduktion på hela sextio procent med föreslagna åtgärder, säger John Ellbin Andersson.

För att uppnå den önskade minskningen av klimatpåverkan är det viktigt att titta även på de delar som har en mindre påverkan. Ett exempel är masshantering, som endast står för en procent av klimatpåverkan. När det gäller hantering av massor så är målet att kunna återanvända massor inom området, då den stora delen av miljöpåverkan av masshantering kommer från drivmedel, transporter och arbetsmaskiner.

Samlad klimatanalys för hela projektet
Tack vare kompetensen och erfarenheten inom Tyréns har en samlad klimatanalys när det gäller både infrastruktur och byggnader kunnat genomföras. Oftast analyseras dessa två delar var för sig. Genom att istället göra dessa analyser gemensamt får man en bättre överblick över var de klimatbesparande åtgärderna för hela projektet ska göras för bästa resultat. Anna och John har även hämtat in expertstöd från kollegor på Tyréns när det gäller geoteknik, konstruktion, förorenad mark och tekniska specialister för infrastruktur.

– Det krävs stor kompetens att genomföra klimatanalyser av stora områden med de förutsättningar som finns i Frihamnen, och för att kunna föreslå rätt och genomförbara åtgärder för att minska projektets klimatpåverkan. Vi är stolta över att vi på Tyréns kan erbjuda detta och vi vill även ge en stor eloge till Älvstranden Utveckling för att de tidigt såg vikten av att genomföra en klimatanalys av Frihamnen. Det kommer att krävas en stor insats under projektets gång för att nå klimatmålet, men det kommer vara värt det och ge ett bra slutresultat, avslutar Anna och John.

Susanne Eriksson
Kommunikationschef
Susanne.Eriksson@tyrens.se
010-452 21 19

LATEST NEWS

- News from the industry
9/14/2021
Stora värden med nationella yrkesprofiler och validering på VakineComExpo – ny mässa för framtidens elektrifierade nyttofordonWebinarium ska sätta jämställdhet på byggbranschens agendaHultafors lanserar Digitalt minivattenpass med BluetoothAlfa Laval och Wayout utvecklar mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjningNy räckviddsprestation för E-WAY: 543 km på en fulladdningHögre kapacitet och precision med enkelaxelNy allt-i-ett-lösning för maximal säkerhetSolceller startklara på Campus Solna
9/13/2021
Hexagon lanserar plattform som ökar den autonoma kvalitetsgarantin för Industry 4.0.Effektiv drivtransmission med norelems kilremssystemOKQ8 först i Sverige med att sälja förnybar bensinRobotar viktig del av lösningen vid framtida pandemierHydroscand lanserar två nya spiralslangar för fordonNy metod möjliggör detaljstudier av mänskliga organ i 3DD-Link presenterar trådlösa accesspunkter för avstånd upp till 20 kmBred samverkan krävs för en trygg cementförsörjningSmåblock och digitalisering resulterar i billigare husPeab bygger produktions­anläggning i SeinäjokiVi har öppnat i trollhättan!Eitech ansvarar för elteknik i utbyggnad av laboratorier på sjukhuset i LundHCL Technologies presenterar tillgängligheten av en GLAM-lösning på Microsoft Azure Marketplace
9/10/2021
Solid leverantör till en expansiv byggindustriMultiline – Effektiv och flexibel materialhanteringLecsa Mekan – växer på flera hållÅrets plåtslagare gillar tekniskt avancerade uppdragUtech blev valet när Rototilt etablerar sig i PolenSSG lanserar SSG Safety Culture – En kurs om hållbar säkerhetskulturParkers nya slang för ultrahögt tryck förlänger livscykeln vid användning av vattenstrålarReturbagen bidrar till ökad återvinning av byggavfallNy branschstandard för elbilarVarner expanderar sitt distributionslager och Inhouse Tech är med igen!Bjelin tar produktionen av trägolv till en ny nivå
9/9/2021
Koncernsynergier ger globala leveranser till elbilstillverkareTeleskoplastare – ett perfekt val för skidanläggningenMycket prestanda i litet format – poc datorserie från neousysFramtiden är härTingstad Rörinstallationer får Higabs EntreprenörsprisNy tjänst från Greenely gör det billigare att köra elbilVindskyddsskivan Glasroc X Storm tillverkas på Gyproc i BålstaBalanserade godsflöden öppnar vägar för svensk exportNovedo förvärvar VE Sten AB samt Valter Eklund Stenentreprenader ABRedClean lanserar tvättsystem för rengöring av komponenter till elfordon
9/8/2021
SFDA – Smidigt bakterie­filter med hög reningsgradSchneider Electric lanserar nästa generation motor­startare i serien TeSys Deca ABB presenterar banbrytande ABB Ability™ eMine för snabb övergång till helt eldrivna gruvorMöjlighet till miljardvinster tack vare ökad “reshoring”, visar ny rapport Vi kundanpassar din tryckknappslådaSnart tar tusentals robotar över 100,000 svenska jobbNy serie fordonskopplingar hos HydroscandKraftringen erbjuder lokalproducerad el från Örtoftaverket i EslövProjektstart för bioflyg­bränsle av skogsrester vid SandviksverketFortum och Uniper inleder samarbete inom nedmontering och rivning av kärnkraftPeab Asfalt asfalterar med 97,6% återvunnen asfaltEmballator lanserar monotub i 100% aluminiumGratis startpaket till UF – unga företagareParker Hannifin presenterar ett nytt 2-dagars online­evenemang om olja och gasUtan kvinnor stannar industrinCamptoo slår sig samman med konkurrenten Out2Camp för fortsatt tillväxt i SverigeRejlers hjälper Gävle Energi i unikt fjärrvärmeprojektTillgänglighet byggs in i verktyg för redaktörer
9/7/2021
Den minsta ytmonterade plinten från Sauro