LATEST NEWS

- News from the industry

Kjell på Swecon siktar mot 50 år på samma arbetsplats

Det hinner hända mycket under ett halvt sekel
Det var storebrorsan Kurt, som körde mobilkran och fick den servad på dåvarande Gävle Dala Lantmän, som undrade om det fanns något jobb för lillebrorsan Kjell. Och visst fanns det jobb för en ung, hungrig och nybakad fordonsmekaniker!

– Jag fick börja direkt, den 7 augusti 1972. Ja, det var verkligen lyckat, skrattar Kjell som är kvar på samma arbetsplats och servar och reparerar Volvomaskiner 49 år senare.

Det hinner hända mycket under ett halvt sekel. Begränsar vi oss till arbetsplatsen, som i början låg i Gävle hamn, så blev det först Svea Maskin 1993, sedan Odal Maskin 1997 och vid millennieskiftet bildades nuvarande och Swecon - exklusiv och rikstäckande återförsäljare av Volvo Construction Equipment, som ägs av Lantmännen.

Men Kjell Norling, servicemekaniker från dag ett och fältservicemekaniker sedan 1975, har funnits kvar som en stabil grundbult i organisationen.

– Jag har faktiskt roat mig med att räkna ut hur många jag jobbat med här på verkstaden. Det blev faktiskt 74 personer! Många av dem är vänner för livet.

Kjell har inte blivit kvar på Lantmännen/Swecon på grund av oföretagsamhet. Tvärtom, han har genom åren fått flera förfrågningar om att byta arbetsplats. Frestande naturligtvis, men för Kjell har det aldrig varit aktuellt.

– Nej, jag har alltid trivts så himla bra här. Med friheten i jobbet, med kunderna och med arbetskamraterna, säger Kjell och trycker på just den professionella men samtidigt nästan kamratliga relationen till många kunder.

– Mångåriga kunder ringer mig direkt av gammal vana. Jag har inget emot det, jag svarar alltid när det ringer. Även om det är kvällstid eller på helgen. Jag tycker det är roligt och tror att det är något man får tillbaka i längden.

Vilken utveckling!

Även på maskinsidan har det förstås hänt massor sedan Kjell började som mekaniker. Då, 1972, tillverkade och utvecklade Åkerman fortfarande lingrävmaskiner. Då var en nutida klassiker som dumpern Grus-Kalle bara sex år gammal. Och Volvo BM hade precis lanserat de första hjullastarna med ledad styrning.

– Ja, milda makter vad det har hänt mycket! Nu är det mycket digitala lösningar, inte helt lätt när man börjar komma upp i åren. Jag gillar trots allt att hänga med, även om det tar emot ibland. Men det kräver specialisering för att klara jobbet, själv jobbar jag nästan enbart med hjullastare sedan flera år.

Hur minns han då sina nästan 50 år som servicetekniker? Vi lät Kjell reflektera helt kort över de fem decennier som gått.

70-talet:

– Det var helt annorlunda då. Vi skruvade på alla maskiner, jordbruks-, skogs- och entreprenadmaskiner. Och inte hade vi några servicebilar. Vi åkte ut i våra egna privata bilar med en vanlig verktygslåda i skuffen. Hade bränsleslangarna frusit, så tinade jag upp dem på instrumentbrädan i min Opel Manta. Det var lite charmigt och man visste ju inget annat.

80-talet:

– Entreprenadmaskinerna blev bara större och större. Det hängde väl ihop med allt fler stora väg- och byggprojekt. Då fick vi även servicebilar och kunde göra större och mer avancerade jobb ute på fältet. På fritiden var jag väldigt engagerad som ungdomsledare i fotboll och innebandy, vissa veckor lade jag 30 timmar på idrotten.

90-talet:

– Bildandet av Swecon 1999 var väldigt bra och vi renodlade verksamheten till entreprenadmaskiner. Det blev mycket roligare att jobba och vi kunde specialisera oss mer. Sedan dess har Swecon växt väldigt mycket och det är extra kul.

00-talet:

– Då började den digitala utvecklingen, både på gott och på ont. Mest på gott och jag har fått gå många bra internutbildningar för att hänga med i utvecklingen. Jag fick även specialisera mig på hjullastare, vilket är nödvändigt med tanke på hur komplicerade maskinerna är i dag.

10-talet:

– Datoriseringen har bara fortsatt, men det har inte gjort oss arbetslösa. Tvärtom, de moderna och effektiva maskinerna kräver mycket service och underhåll. Under den här perioden ökade också lanseringen av nya modeller från Volvo, så det gällde att hänga med.

Nu skriver vi 2022 och Kjell Norling fylde 67 år i november. Han tänker dock hänga i ett tag till.

– Ja, jag stortrivs med tillvaron och tänker i första hand stanna kvar till nästa sommar. Då blir det jämt 50 år på Lantmännen/Swecon. Kanske blir jag kvar lite till, som inhoppare om de behöver mig.

Du längtar inte till pensioneringen då?

– Nej, det kan få vänta ett tag till. Dessutom börjar det bli ont om gamla gubbar som kan meka med de gamla maskinerna, skrattar han.

FAKTA OM KJELL

• Namn: Kjell Norling
• Ålder: 67 år
• Yrke: Fältservicemekaniker på Swecon i Gävle
• Familj: Hustrun Janeth, fem vuxna barn och fem barnbarn
• Bor: En stuga söder om Skutskär
• Fritidsintressen: Förut tog idrotten all fritid, som pingisspelare på Korpen-nivå i många år, men framför allt som ledare för ungdomslag i både fotboll och innebandy. Numera tar jag det mest lugnt hemma.
• Favoritmaskin att meka med: ”Svårt, men det får nog bli L50 och L70 och modellerna som tillverkades 1986-1993. Det är väldigt bra hjullastare, dessutom är de relativt lättskruvade.”
• Aktuell som: Blev ålderspensionär i höstas efter 49 år på Lantmännen/Swecon i Gävle. Fortsätter dock jobba i åtminstone ett år till för att han trivs så bra på jobbet och för att uppnå den jämna siffran 50 år.

Fredrik Rigö
Chef Marknadskommunikation
Swecon Anläggningsmaskiner AB, Sverige
fredrik.rigo@swecon.com
+46105563462
Contact information

Swecon Anläggningsmaskiner AB

Mailing address
Box 55
63102 Eskilstuna
Visiting address
Bolinder­vägen 100
63510 Eskilstuna
Region
Eskilstuna
Södermanlands county
Sweden
Organization id:
556575-1137
Founded: 2000
Employees: 400
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Swecon Anläggningsmaskiner AB

Vi är återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner i Sverige.
Sweconkoncernen finns även representerad i de baltiska länderna samt delar av Tyskland.

Utöver Volvos produkter är Swecon även generalagent för Soosan hydraulhammare, kombinationssaxar och sorteringsgripar på den svenska marknaden.

Med ca 400 anställda och 41 serviceplatser i landet kan Swecon erbjuda dig ett komplett sortiment av anläggningsmaskiner, utrustning, reservdelar, service och support. Hos oss kan du också få hjälp med förmånlig finansiering och försäkring vid köp av en Volvo anläggningsmaskin - allt under ett tak.

Läs mer om våra tjänster, produkter, nyheter, film & kontakter längre ner i profilen.

Välkommen att kontakta oss!

The company's services/products

Contract machines: hiring: Asphalt cold milling machines, Asphalt machine accessories, Asphalt milling machines, Asphalt works, Crawler excavators, Demolition excavator, Digging machines, Dumpers, Graders, Loader, Loader, Midi excavators, Mini excavators, Minidumpers, Mining trucks, Recycling machines for asphalt, Road building machines, Rollers, Smaller tarmac machines, tarmac cutter, Tarmac laying machine, Tool holder, Track loader, Trailers, Vibrators, Wheel loader, Wheeled excavators
Contract machines: sales: Asphalt cold milling machine, Asphalt machine accessories, Asphalt milling machines, Asphalt works, Banddumpers, Crawler excavators, Crushers, Dumpers, Excavator, Gaffelställ, Gafflar, Graders, Gripare, Loader, Midi excavators, Mini excavators, Minidumpers, Mining trucks, Recycling machines for tarmac, Road building machines, Rollers
Shovels (Other shovels, Planeringsskopor), Silogrepar, Stenbrytare, Stengrep, Tarmac cutter, Tarmac laying machine, Tiltrotators, Trailers, Wheel loader, Wheeled excavators
Education,process of learning: Diggingmachine training, Quality assurance, Truck driver training, Truck education, Wheel-loader training
Finansiering & kreditinformation: Avbetalning, Entreprenadfinansiering, Fordonsfinansiering, Hyra, Kontokredit företag, Leasing, Maskinfinansiering
Industrial truckservices education & spare equipme: Aggregate, Cab assembly, Comprehensive maintenance / service agreement, Fire protection,controll, Fork aggregate, Fork test, Forks, Kranarm, Preventive maintenance, Repair of AC, Repairs, Rotator, Service, Snöblad, Snöskopa, Spare parts, Truck driver training, Tyre & felloe band
Machines: sales: Contract machines, Special purpose machines
Machineservice & repair: Composition/maintenance of hydraulic oil, Electrical service/ repair, Emergency service, Hydraulic service/repairs, Mechanical service / repairs, Reconditioning
Service, repair & maintenance: Mechanical maintenance, Service, Repair of Construction machinery, service,repair & maintenance

Contacts

Fredrik Rigö
016-42 95 00
+46702268730
Anne Bast
016 54 15 906
Söderberg, Lennart Christer
016-42 95 00
Britt-Marie klingborg
010 556 02 53

Videos

Volvo L350H hjullastare - bäst har blivit bättre

LATEST NEWS

- News from the industry
1/5/2022
Kapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
1/4/2022
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från MolexVolvos tunga elektriska lastbil satt på prov2021 nytt rekordår för nystartade företagSolör Bioenergi etablerar sig i SträngnäsNytt rekord för Kia 2021Areco Direct fortsätter växa
1/3/2022
Nu finns däcktrycks­övervakning för både Volvo hjullastare och dumprarMontico startar svets­utbildning för Fredriksons VerkstadSammanslagningen klar: ”Fantastiska möjligheter”Även tillverkningsindustrin tjänar på digital marknadsföringNytt produktionsrekord för Oskarshamn 3Lägsta konkursnivåerna på fyra årCentrala milstolpar kopplade till Enviros kommersiella utveckling
1/2/2022
Saab får beställning på ledningsstödsystemFAR välkomnar utredning om revisionspliktenLogistikcenter med fokus på miljö och automationStabtech är ett av Sveriges snabbast växande företagSkyltmax tillsätter Mattias Klingberg som ny VD
12/23/2021
God jul & Gott nytt år!Stark orderingång ger optimism inför 2022 Uniktruck återförsäljare av maskiner från MECLIFTElin – en av Sveriges yngsta industriredaktörer Ny rapport visar hur svenskar kör i juletid jämfört med bilförare i andra länderStorskogen förvärvar Hans Kämmerer i TysklandMajoriteten är inte störda av vindkraftverkens hinderbelysning20 procents ökning av biodrivmedel 2021LightAir adderar industriellt erbjudandeSuccéår för Isuzus helt nya pickupSolfångare på plats hos Iberafrica i NairobiNya numret av Svensk ByggtidningKiwa lanserar miljöutbildningarRekordår för Grant Thornton International Ltd Norge och Tyskland satsar på svensk kvalitet
12/22/2021
Ett starkt 2021 bäddar för ett spännande 2022!Våga tro på framtidens teknik!Auer signal släpper sin starkaste serie hittills Oda lägger beställning värd ca 12 MSEKPositiv försäljningsprognos för Byggmaterialhandeln 2022Elmässan och Fastighets­mässan Syd flyttar till 14-15 september 2022Sciety investerar i spjutspetsbolaget NEOGAP TherapeuticsLinde bidrar i forsknings­projekt för vätgasdriven färjetrafikMeta och Cisco formar framtidens datacenter Parafon förbättrar produktionen
12/21/2021
Volvomaskiner sätter färg på vindkraftsbygge i MotalaMätteknik för reparation, underhåll och serviceEngångsplastens miljöpåverkan - dessa produkter förbjuds 2022Så kan sökmotoroptimering stötta exportmarknadenÖgonblick av tystnad visar vägen mot bättre supraledareLiplid är nu världens bästa lock Tooltec inleder samarbete med Saab Dynamics SJ investerar i framtidens snabbtågByggelement tar nästa stora kliv för klimatetGröna lastbilar får gräddfil genom terminaler i Göteborgs hamnVerizon uppmanar företag att förverkliga planerna på det uppkopplade företagetSå kan smart teknik minska din elräkning i vinterDavid Trygg ny säljare mot uthyrningsbranschen hos Scantruck AB