LATEST NEWS

- News from the industry

Johan Åkerlund första kunden live i Tres 5G-nät

Johan Åkerlund och Per Stigenberg, teknikdirektör
​I måndags lanserade Tre Sveriges första publika 5G-nät. Igår levererade Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre, den första 5G-routern i Stureby. Johan Åkerlund var snabbast med att anmäla sitt intresse och blev därmed först i Sverige med en 5G-router hemma.

– Jag älskar ny teknik och slängde mig över telefonen så fort jag fick se att Tre skulle lansera 5G där jag bor. Att bli först i Sverige med 5G-router känns superkul, jag ser fram emot att testa den så snart som möjligt, säger Johan Åkerlund, Tres första 5G-kund.

Johan Åkerlund, boende i Stureby i södra Stockholm, är först ut i Tres utrullning av 5G. Tre har etablerat och testat nätet under hösten och har kommit upp i hastigheter på 500-700 Mb/s. Med tillgång till mer spektrum i andra frekvensband kommer hastigheten att bli ännu högre.

Efter lanseringen i måndags klockan 12 öppnade även anmälan på Tres hemsida för att bli en av de 100 första i Sverige att få utforska 5G. Över 200 personer anmälde sitt intresse första dagen och ansökningarna har fortsatt strömma in.

– Det finns ett stort intresse kring 5G, men att vi skulle få så många ansökningar första dagen var lite av en överraskning. Nu ska det bli kul att höra vad Johan tycker om upplevelsen med 5G, säger Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre Sverige.

Johan och de övriga pilotanvändarna kommer att ge Tre viktiga insikter om hur nätet uppför sig, både rent tekniskt men framför allt hur kundupplevelsen är. Ett område som ofta nämns i samband med 5G för konsumenter är gaming, eftersom 5G kan komma att ersätta fiber om uppkopplingen är tillräckligt snabb och svarstiderna tillräckligt korta.

Under våren bjuds Johan och övriga användare in till olika events för att dela med sig av sina erfarenheter och för att få testa fler 5G-prylar, som 5G-mobiler, cloud gaming, streaming i 8K, VR- och AR-glasögon och andra tjänster som 5G möjliggör.

Router och abonnemang kostar inget för konsumenterna, betalning sker genom att de delar med sig av sina erfarenheter av 5G och på så sätt hjälper Tre i utvecklingen av 5G.

Tre använder spektrum i 2.6GHz-bandet för 5G-nätet i området kring Globen och Enskede. Under 2020 fortsätter Tre utbyggnaden i stora delar av Stockholm och kommer att komplettera 2.6GHz-bandet i takt med att spektrum tillgängliggörs i fler frekvensband. En mix av låga och höga frekvenser är nödvändigt för att bygga ett framtidssäkrat 5G-nät som kan användas i hela Sverige.

Tre använder möjligheten att utforska 5G-tekniken redan nu för att vara väl förberedda när 5G lanseras brett. Ambitionen är att använda den tekniska kunskap och användarinsikter som framkommit under våren i de nya frekvensbanden för att öka hastigheterna ytterligare i 5G-nätet.

När mer spektrum tillgängliggörs förväntas alla större mobiltillverkare släppa 5G-mobiler på den svenska marknaden.

Att ladda ned en film på 1 GB tar cirka 160 sekunder på nuvarande 4G-nät, för det nya 5G-nätet går den siffran ned till cirka 50 sekunder. När 5G-nätet är helt utbyggt med andra frekvensband och mer spektrum förväntas tiden gå ned ytterligare till 15 sekunder. Detta är enbart uppskattningar då hastigheterna bland annat kommer att påverkas av hur mycket spektrum Tre får tillgång till och hur vi kommer att använda de olika frekvensband som kommer att vara tillgängliga för 5G.

En av de största skillnader mellan 4G och 5G är svarstiderna, så kallad latency, som minskar från 40 millisekunder till 8-10 millisekunder. Svarstider är helt centrala för många applikationer, bland annat inom gaming som blir ett av de områden som gynnas mest av den nya tekniken.

Mårten Lundberg
Kommunikationsdirektör
marten.lundberg@tre.se
+46 (0) 735 33 73 60

LATEST NEWS

- News from the industry
4/11/2024
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
4/10/2024
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
4/9/2024
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
4/8/2024
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web