TUESDAY, JUNE 25 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Janne Hirsikangas till Europafinal i Cat Operator Challenge

Entreprenören och maskinföraren Janne Hirsikangas från Askersund blev den första svenska föraren att kvalificera sig till Europafinalen i Cat Operator Challenge 2019.
Han vann den första av tre svenska deltävlingar som genomfördes i samband med ME:s invigningsdagar i Bålsta 3-5 april.

Janne driver till vardags företaget Hirsikangas gräv och schakt AB i Askersund och kör själv flera maskiner.

Hur känns det att vinna deltävlingen och gå till Europafinalen i Malaga?
– Väldigt roligt! Jag har tävlat en del förut och alltid velat prova Caterpillars förartävling, den har alltid varit något extra. Jag kände mig däremot inte helt i form och hade inte sett någon annan köra före mig så jag var ganska oförberedd. Jag hade inte tippat att jag skulle vinna men det gick ju bra ändå, säger Janne.

Erfaren entreprenör
Hirsikangas gräv och schakt startades 2005 och har växt successivt. Idag är man 18 medarbetare och är precis i färd med att bygga en helt ny egen anläggning på knappt 800 kvadrat som innehåller garage, verkstad och kontor. Företaget hyr ut kompletta maskiner med förare och arbetar med projekt inom vägbyggnad och infrastruktur. En specialitet är även arbeten med våtmarker. Basen är i Askersund och uppdragen sker i Närke och Östergötland med omnejd samt närliggande län.

Har tävlat tidigare
Janne är en vass förare och har tidigare erfarenhet av tävlingar och att vinna. Till exempel vann han svenska Case Rodeo 2015 och var med i laget som vann Europafinalen i Case Rodeo 2017 i Paris.

Vilka är dina bästa tips för att vinna?
– Det är en kombination av flera saker. Förutom att kunna köra maskinerna, vilket de flesta kan, är det lika viktigt att tänka smart. Att snabbt klura ut hur momenten ska utföras på bästa sätt så man inte behöver ta om något och tappa onödig tid.

– I Caterpillars tävling läggs även stor vikt vid noggrannhet och säkerhet. Man måste vara väldigt noga hur man kliver in och ur maskinerna och inte slarva i körningen. Det är inte bara att kasta sig in i maskinerna och gasa på.

Imponerad av Next Generation
Cat Operator Challenge är öppen för alla oavsett vilka maskiner man kör till vardags. Janne är ett exempel på det. Företaget äger en bandschaktare Caterpillar D6N LGP men i övrigt är alla maskiner av andra märken. Men det kan bli ändring på det. Vid deltävlingen fanns även Caterpillars Nextgen-maskiner för provkörning.

– De nya grävmaskinerna känns riktigt bra och jag blev särskilt förtjust i Cat 323. De har en snabb hydraulik och är väldigt följsamma. Hytten är trevlig och komfortmässigt har Cat gått förbi de flesta tillverkarna, säger Janne.

– Jag uppskattar även tekniken som vågsystemet och grävsystemet. Med de nya maskinerna kommer Caterpillar att vinna många kamper mot andra tillverkare. Det är inte omöjligt att jag köper en Cat nästa gång.

Hur ska du förbereda dig inför finalen i Malaga?
– Jag ska förbättra konditionen för det är mycket värt att hålla nere pulsen. Sen ska jag nog prata med några i trakten som har Cat-maskiner som jag kan träna på. Jag har till exempel aldrig kört dumper så det skulle vara bra att göra. Sen vet man inte vad som väntar i Malaga.

Final i Las Vegas
Caterpillars förartävling har växt de senaste åren. För första gången är det en gemensam global tävling. Finalen hålls vid en av världens största bygg- och anläggningsmässor Conexpo i Las Vegas 2020.

– Med Cat Operator Challenge vill vi hylla mångfalden och skickligheten hos alla förare runtom i världen som bidrar till framgångarna för vår bransch, säger Jessica Nunley, Global Marketing Innovations Manager för Caterpillar Global Construction & Infrastructure Division.

Resultatlista, placeringar 1-3, deltävling 1 i Bålsta:
1. Janne Hirsikangas
2. Rickard Gärdlöf
3. Joakim Arleij

De kvarvarande deltävlingarna är:
Load up North i Umeå den 29–31 augusti.
Entreprenad Live i Knutstorp den 12–14 september.
Europafinalen i Malaga sker den 8–11 oktober.
Världsfinalen i Las Vegas sker i mars 2020.

För mer information kontakta:
Joakim Lundberg, marknadskoordinator Pon Equipment, 072-712 35 00
Janne Hirsikangas, 070-300 02 64

LATEST NEWS

- News from the industry
6/19/2019
Volvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA
6/18/2019
Storsatsning i nya lokaler för Ahlsell NorrköpingABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i SkandinavienNy IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare driftInnovation och kraft att förändra – nu satsar vi mot Elfack 2021!Stora förbättringar och framsteg i Lesjöfors ChinaVatten på landet – avlopp och hälsoskydd med ett sinande grundvattenSTEMMER IMAGING fortsätter sin expansionArbetsskador ökar med inhyrd och säsongsanställd personalNytt resultatrekord för Dachser Nordic EC-fläktar med integrerad effektfaktorkorrigeringMitsubishi presenterar Dendo Drive HousePorsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
6/17/2019
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
6/14/2019
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
Advertisements