LATEST NEWS

- News from the industry

Inget lugn efter stormen i cybersäkerhetsvärlden

Säkerhetsteam har haft det tufft under de senaste åren
Varje år genomför säkerhetsföretaget Proofpoint en undersökning av it-säkerhetschefer från hela världen för att bilda sig en bättra uppdattning av deras perspektiv och utmaningar. Årets upplaga av 2022 Voice of the CISO visade en del överraskande resultat från över 1 400 säkerhetschefer.

Förra årets rapport lyfte fram oron över den eskalerande hotbilden och säkerhetsansvariga som var osäkra på vilka risker som behöver prioriteras härnäst. Med tanke på händelserna under resten av 2021 och början av 2022, med rekordstora ökningar av ransomware och BEC, förväntade jag mig ett liknande resultat från årets undersökning, med ännu mer oro hos säkerhetsteamen. Förvånande nog visar rapporten att it-säkerhetschefer faktiskt känner sig mer avslappnade och bekväma 2022.

Säkerhetsteam har haft det tufft under de senaste åren – förändringarna som drevs av covid var bara grädden på moset gällande hot och risker. It-säkerhetschefer har anpassat sig till ett ständigt växande antal ansvarsområden som täcker operativ motståndskraft, applikations- och produktutveckling, affärskontinuitet, integritet, riskhantering och i allt högre grad fysisk säkerhet.

Det är intressant hur it-säkerhetschefer verkar känna att de framgångsrikt har navigerat genom denna turbulenta tid och dykt upp på andra sidan mestadels intakta. Otroligt nog sjönk till och med deras stressnivåer. Endast 40 procent uppger att deras roll innebar "överdrivna förväntningar", en minskning från 62 procent föregående år. Att nästan hälften av dem är stressade är fortfarande inte bra, men det kanske finns anledning att fira den nedåtgående trenden.

Tyvärr visar rapporten också en del mindre roliga nyheter. Bland annat finns en fortsatt insikt om att personalen är den primära attackytan för deras företag – en insikt som troligen förstärkts av resultaten från Verizon DBIR och World Economic Forum. Bara 57 procent anser att deras personal är tillräckligt utbildad och medveten, vilket utgör stora utmaningar att ta itu med framöver.

Uppfattningen om ett positivt förhållande till bolagens styrelser hos it-säkerhetschefer i större organisationer sjönk från 71 procent till bara 51 procent. Och 50 procent ansåg fortfarande att deras företag inte givit dem rätt förursättningar för att lyckas med sina arbetsuppgifter.

I framtiden står det klart att personalen fortfarande är den primära attackytan för organisationer och den troligaste ingånen till de flesta intrång. Trots detta finns en betydande skillnad mellan önskad position och verklighet. Detta är bara en av punkterna på listan över de hot it-säkerhetschefer står inför, en lista som visar en skillnad på endast 4 procent mellan de mest och minst angelägna hoten. Den nya undersökningen pekar ut att de högsta strategiska prioriteringarna är:

• Främja informationsskydd (39 procent)
• Ökad medvetenhet om cybersäkerhet (38 procent)
• Samla och outsourca säkerhetslösningar och kontroller (36 procent)

Sammantaget verkar it-säkerhetschefer ha anammat 2022 som "lugnet efter stormen". Trots det måste vi förbli fortsatt medvetna om att stormen aldrig riktigt avtagit, vi blev bara vana vid den, likt grodan som sitter lugnt i kastrullen med vattnet värms upp gradvis. När de geopolitiska spänningarna stiger och antalet attacker eskalerar, är det samma luckor i medvetenhet, förberedelser och förebyggande som utgör lågan som får vattnet att börja koka igen.

Andrew Rose, Resident CISO, EMEA på Proofpoint

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance