LATEST NEWS

- News from the industry

Hydro Extrusion pressar ner energianvändningen

Effektivare och mindre energi
För att lyckas nå sina hållbarhetsmål har Hydro Extrusion Sverige sjösatt ett stort antal ambitiösa projekt de senaste åren. Det som sticker ut mest är att de har skapat en av världens effektivaste aluminiumpressar sett till energianvändning. Under Elmia Subcontractor kommer de att visa att många bäckar små gör mer än en stor å.

Effektivare och mindre energi
Hydro Extrusions har en ambition att minska sina koldioxidutsläpp med 30 % till 2030 och nå nettonollutsläpp lagom till 2050 eller tidigare. Ingen enskild insats kommer att göra det möjligt, men det är tydligt vilka insatser som gör störst skillnad. I Hydro Extrusions fall är den röda tråden energieffektivisering och energiförsörjning. Något som är särskilt tydligt i bolagets svenska fabriker. I Vetlanda har pressarna ett CO2-utsläpp på enbart 0,06 kg CO2/kg pressad profil och pressen i Finspång ligger på 0,09 kg CO2 per pressad profil. I Europa ligger genomsnittet på 0,68 kg CO2/kg. Hur är det möjligt? Först och främst förbrukar Hydro Extrusions pressar mindre energi tack vare energieffektiva motorer, pumpar och hydrauliksystem. Fabrikerna använder också en energimix som bidrar till de lägre koldioxidutsläppen. Samtliga pressar har dessutom minskat skrotprocenten avsevärt.

Det är inte bara pressarna som är energieffektiva, Hydro Extrusion Sverige har också installerat LED-lampor i merparten av sina lokaler. I slutet av året kommer i stort sett alla vanliga lysrör vara borta från verksamheten. De nya lamporna känner av rörelser och lyser bara om det behövs. Framför allt är lamporna energieffektivare än traditionella lysrör, man räknar med en besparing på 85 %. Det motsvarar en normal förbrukning för ungefär 450 villor.

– Energieffektivisering är en av nycklarna. En annan del att titta på är varifrån energin kommer och hur energimixen påverkar vårt totala klimatavtryck. Ska man motverka klimathotet, så krävs många parallella insatser. Vi visar att vi kan accelerera användningen av aluminium och minska vår klimatpåverkan på samma gång, säger Henrik Stark, Försäljningsdirektör Hydro Extrusion Sverige.

Fabriker med solceller och batterilagring
Genom projektet Greener Sweden vill Hydro Extrusion Sverige ställa om till 100 % lokalt producerad energi från förnybara energikällor. Målsättningen är att skapa en av koncernens grönaste anläggningar. Arbetet med att förse fabrikerna med solpaneler på tak och batterilagring har redan påbörjats och under nästa år är planen att även installera solceller på mark. Greener Sweden är en av nycklarna i Hydros klimatomställning. Projektets olika insatser i kombination med energieffektiviserande processer gör att Hydro Extrusions kan börja närma sig en nollnivå av koldioxidutsläpp. Det går med andra ord inte undgå var Hydro Extrusions fokus ligger i framtiden – allt handlar om hållbarhet – på ett eller annat sätt.

– Hållbarhet handlar om hela värdekedjan från hur vi framställer, pressar och återvinner aluminium till hur vi värmer upp och energiförsörjer våra fabriker. Samtidigt lägger vi stort fokus på att få in hållbarhetsfrågorna redan i designstadiet och hitta samarbeten med kunder som vill göra skillnad med hjälp av aluminium. Det kommer vara extra tydligt på Elmia Subcontractor. Det går inte att missa vad vi står för och vart vi är på väg, säger Henrik Stark.

Mer information
Ulrika Kroon
Hydro Extrusion Sweden AB
+46 733 706 061 | ulrika.kroon@hydro.com | hydro.com

Contact information

Hydro Extrusion Sweden AB

Mailing address
Metall­vägen 10
57438 Vetlanda
Region
Vetlanda
Jönköpings county
Sweden
Organization id:
556366-7483
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Hydro är ett ledande aluminium- och energiföretag som strävar efter en hållbar framtid. Vårt syfte är att skapa mer livskraftiga samhällen genom att utveckla naturresurser till produkter och lösningar på innovativa och effektiva sätt.


Om Hydro
This is Hydro
Vad vi vill uppnå
Göra mer av mindre
Vi har alltid gjord affärer av en anledning. När Hydro grundades 1905 var målet att lösa en av världens största utmaningar på den tiden – att föda ett svältande Europa och få slut på hungern i världen.


Vårt syfte är fortfarande att skapa ett mer livskraftigt samhälle. Eftersom världen är annorlunda i dag, har våra metoder för att uppfylla det här målet också förändrats radikalt. Därför ser vi nu till att vår kunskap kan användas för att gå i täten och skapa industrier som är viktiga under många år framöver. Det kan vi bara lyckas med om vi arbetar tillsammans.

Services/products are missing

Contacts

Ruth Hasselgren
0383-94100

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2023
QNAP lanserar TVS-h674T/TVS-h874T1KOMMA5° förvärvar nu Easy InstallationsSenergia lanserar ny flexibilitets- och stödtjänst Tio skäl att automatiseraSvedbergs Group har slutfört förvärvet av Thebalux
11/23/2023
Jernbro tecknar 3-årigt driftsäkerhetsavtal Clip-Lok SimPak på Elmia Subcontractor 2023Produktlansering - Treston BiOX Volvos nya höglyft hos MoelvenSå investerar AJ i bättre arbetsmiljöer
11/22/2023
Maximera ESD-skyddet vid era arbetsstationerVoyado förvärvar ReDeals verksamhet Svenska konsumenter utsätts för risk Sex av tio svenskar känner sig nöjda på jobbetLEMO presenterar stolt sin nya hemsida
11/21/2023
Ny funktion och app på ingångLuni Metall vidare mot en komplett systemleverantörISCAR Sverige presenterar en ny projektteknikerISCAR Sverige presenterar ny projektteknikerEn frisk fläkt inom global vindkraft
11/20/2023
Kostnadseffektiv och tillförlitlig lösningReThink Factory gör lokal 3D-printning möjligUnga väljer bort AIAnders är östra Sveriges främsta entreprenörDEFA klättrar mot toppen