SATURDAY, MARCH 23 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Henkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.

Henkel hjälper Envases Técnicos Zaragoza S.L. (Entinox)
Henkel hjälper Envases Técnicos Zaragoza S.L. (Entinox), en ledande spansk tillverkare av ölfat i rostfritt stål sätta upp en produktionslinje med en innovativ Bonderite-baserad process utan salpetersyra för betning och passivering av stål. Några exempel på fördelarna är en betydligt säkrare arbetsmiljö, längre livslängd för baden jämfört med traditionella betningssystem med blandade syror och dessutom enastående korrosionshärdighet.

Utmaningen med betningslösningar för rostfritt stål är att få bort glödskal, järnföroreningar och svetsoxider för att få fram en helt passiverad, jämn, ren och vacker yta. Inom livsmedelsindustrin och för viktiga produkter som ölfat måste ytan även vara helt fri från betningsmedel efter processen.

Tillverkarna måste dessutom uppfylla allt strängare arbetsmiljökrav när det gäller utsläpp av potentiellt skadliga ämnen såsom NOx till luften och nitrat till yt- och grundvatten.

"Vi bestämde oss för att början använda Henkels Bonderite C-CP 1300-process för betning och passivering på vår toppmoderna anläggning för fattillverkning i Zaragoza eftersom den erbjöd en idealisk kombination av hög produktivitet och hållbarhet utan kompromisser", berättar José Enrique Gerona, General Manager för Entinox. "Dessutom fick vi stor hjälp av Henkels experter med att sätta upp och optimera processen.”

Bonderite C-CP 1300 är den senaste generationen av Henkels beprövade rengöringsteknologier utan salpetersyra som ursprungligen utvecklades för flera år sedan. Henkels process skiljer sig från de betningssystem med syrablandningar som fortfarande är vanliga inom många områden där rostfritt stål används genom att ingen HNO3 (salpetersyra) ingår. Trots det ger Henkels process utmärkta betnings- och passiveringsresultat. Användningen av den nya processen innebär dessutom att ölbryggerierna nu slipper oroa sig för att rester från betningen med salpetersyra ska finnas kvar i ölfaten och påverka ölets smak.

"Vår Bonderite C-CP 1300-process utvecklades med det klara målet att slippa riskerna med HNO3 i de traditionella betningssystemen med syrablandningar”, förklarar Ronald Elemans, Business Development Manager för Cleaners hos Henkel. "Neutraliseringen av kväveoxidutsläppen från de traditionella systemen kan medföra betydande kostnader, och det finns ingen praktisk möjlighet att få bort nitratet från spillvattnet. Båda faktorerna begränsar dessutom möjligheterna att effektivisera betningsprocessen utan stora investeringar i metoder för att få bort NOx och NO3-joner.”

Bonderite C-CP 1300 kan användas i produktionslinjer med både sprutning och bad och lämpar sig för nästan alla kvaliteter av rostfritt stål baserade på austenitiskt, ferritiskt, martensitiskt stål eller duplexstål, inklusive AISI/SAE 4XX-kvaliteter med hög kromhalt. Systemet inkluderar en starter (ST) för att förbereda badet, två komponenter (R och Z) som upprätthåller betningslösningens pH samt oxidations- och passiveringskapacitet plus en accelerator (TO) som tillval för svårbetade material och applikationer med begränsad kontakttid.

Entinox fat tillverkas normalt av rostfri stålplåt av kvaliteten 1.4307 (AISI 304L), som är en av de mest använda austenitiska kromnickelstållegeringarna. Efter bockning, profilering och svetsning har varje fat en yta på 2 kvadratmeter. Före betningen rengörs faten och avfettas med en Bonderite C-AK-produkt i en spruttvätt. Därefter appliceras Bonderite C-CP 1300 R- och Z-blandningen i ett annat sprutsteg. Den nya tillverkningsanläggningen i Zaragoza har en produktionskapacitet på upp till 450 000 fat per år och erbjuder fatstorlekar från 20 till 50 liter samt 7,75 och 15,5 amerikanska gallon plus olika specialanpassade alternativ.

"Den kvalitet och effektivitet vi får på betningen med Henkels process är enastående”, säger Angel Roche, teknisk chef hos Entinox. "Korrosionshärdigheten är lika bra som med system med syrablandningar med salpetersyra, men Bonderite C-CP 1300-baden har betydligt längre livslängd. Dessutom är lösningen utan salpetersyra mer miljövänlig och gör att vi slipper risken med salpetersyraångor i produktionsområdet.

Och eftersom spillvattnet inte innehåller sexvärt krom kan det behandlas i vår vanliga anläggning för avfallsvatten.”

Förutom fat för transport av öl till barer och restauranger har Bonderite C-CP 1300 stor potential att ge motsvarande kostnads- och miljöfördelar på många andra marknader där rostfritt stål bearbetas. Exemplen omfattar allt från värmeväxlare och kemisk processutrustning till produkter och maskiner av rostfritt stål för livsmedels- och dryckesindustrin samt användningar inom läkemedels- och halvledartillverkning.

Bonderite är ett registrerat varumärke som tillhör Henkel och/eller dess dotterbolag i Tyskland och andra länder.

Anna Hjalmarsson
Marketing Manager AG
Nordics
anna.hjalmarsson@henkel.com
+46104807691
3/18/2019
Första Circle K-stationen med IONITY:s supersnabbladdare är öppnad i Strömstad E6 Matchningen måste fungera mycket bättreAPC by Schneider Electric ställer ut på årets Dustin-mässa!Artificiell intelligens – här för att stannaFinja förenklar beräkningen av Mursystem ExaktPsykisk ohälsa och arbetsmiljöfrågor diskuteras på SSG Säkerhetskonferens 2019Pressinbjudan: Hur kommer vi att interagera med autonoma system i framtiden?Ny global standard sätter pris på miljöförstöringenFörsta generationen batteridriven kombimaskinAddMobile lanserar smart lås till byggbranschenNelson Automotive byter namn till AvistudBoKlok får förstärkning från Skanska Polen via utbytesprogramMercedes levererar första elektriska transportbilen till svenska kunderSigma Technology utsett till ett av Sweden's Best Managed Companies 2019Engcon får pris som ett av Sveriges bäst skötta företagEnzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
3/15/2019
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
3/14/2019
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkNytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
3/13/2019
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i Kumla
Advertisements