SATURDAY, MAY 25 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Henkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.

Henkel hjälper Envases Técnicos Zaragoza S.L. (Entinox)
Henkel hjälper Envases Técnicos Zaragoza S.L. (Entinox), en ledande spansk tillverkare av ölfat i rostfritt stål sätta upp en produktionslinje med en innovativ Bonderite-baserad process utan salpetersyra för betning och passivering av stål. Några exempel på fördelarna är en betydligt säkrare arbetsmiljö, längre livslängd för baden jämfört med traditionella betningssystem med blandade syror och dessutom enastående korrosionshärdighet.

Utmaningen med betningslösningar för rostfritt stål är att få bort glödskal, järnföroreningar och svetsoxider för att få fram en helt passiverad, jämn, ren och vacker yta. Inom livsmedelsindustrin och för viktiga produkter som ölfat måste ytan även vara helt fri från betningsmedel efter processen.

Tillverkarna måste dessutom uppfylla allt strängare arbetsmiljökrav när det gäller utsläpp av potentiellt skadliga ämnen såsom NOx till luften och nitrat till yt- och grundvatten.

"Vi bestämde oss för att början använda Henkels Bonderite C-CP 1300-process för betning och passivering på vår toppmoderna anläggning för fattillverkning i Zaragoza eftersom den erbjöd en idealisk kombination av hög produktivitet och hållbarhet utan kompromisser", berättar José Enrique Gerona, General Manager för Entinox. "Dessutom fick vi stor hjälp av Henkels experter med att sätta upp och optimera processen.”

Bonderite C-CP 1300 är den senaste generationen av Henkels beprövade rengöringsteknologier utan salpetersyra som ursprungligen utvecklades för flera år sedan. Henkels process skiljer sig från de betningssystem med syrablandningar som fortfarande är vanliga inom många områden där rostfritt stål används genom att ingen HNO3 (salpetersyra) ingår. Trots det ger Henkels process utmärkta betnings- och passiveringsresultat. Användningen av den nya processen innebär dessutom att ölbryggerierna nu slipper oroa sig för att rester från betningen med salpetersyra ska finnas kvar i ölfaten och påverka ölets smak.

"Vår Bonderite C-CP 1300-process utvecklades med det klara målet att slippa riskerna med HNO3 i de traditionella betningssystemen med syrablandningar”, förklarar Ronald Elemans, Business Development Manager för Cleaners hos Henkel. "Neutraliseringen av kväveoxidutsläppen från de traditionella systemen kan medföra betydande kostnader, och det finns ingen praktisk möjlighet att få bort nitratet från spillvattnet. Båda faktorerna begränsar dessutom möjligheterna att effektivisera betningsprocessen utan stora investeringar i metoder för att få bort NOx och NO3-joner.”

Bonderite C-CP 1300 kan användas i produktionslinjer med både sprutning och bad och lämpar sig för nästan alla kvaliteter av rostfritt stål baserade på austenitiskt, ferritiskt, martensitiskt stål eller duplexstål, inklusive AISI/SAE 4XX-kvaliteter med hög kromhalt. Systemet inkluderar en starter (ST) för att förbereda badet, två komponenter (R och Z) som upprätthåller betningslösningens pH samt oxidations- och passiveringskapacitet plus en accelerator (TO) som tillval för svårbetade material och applikationer med begränsad kontakttid.

Entinox fat tillverkas normalt av rostfri stålplåt av kvaliteten 1.4307 (AISI 304L), som är en av de mest använda austenitiska kromnickelstållegeringarna. Efter bockning, profilering och svetsning har varje fat en yta på 2 kvadratmeter. Före betningen rengörs faten och avfettas med en Bonderite C-AK-produkt i en spruttvätt. Därefter appliceras Bonderite C-CP 1300 R- och Z-blandningen i ett annat sprutsteg. Den nya tillverkningsanläggningen i Zaragoza har en produktionskapacitet på upp till 450 000 fat per år och erbjuder fatstorlekar från 20 till 50 liter samt 7,75 och 15,5 amerikanska gallon plus olika specialanpassade alternativ.

"Den kvalitet och effektivitet vi får på betningen med Henkels process är enastående”, säger Angel Roche, teknisk chef hos Entinox. "Korrosionshärdigheten är lika bra som med system med syrablandningar med salpetersyra, men Bonderite C-CP 1300-baden har betydligt längre livslängd. Dessutom är lösningen utan salpetersyra mer miljövänlig och gör att vi slipper risken med salpetersyraångor i produktionsområdet.

Och eftersom spillvattnet inte innehåller sexvärt krom kan det behandlas i vår vanliga anläggning för avfallsvatten.”

Förutom fat för transport av öl till barer och restauranger har Bonderite C-CP 1300 stor potential att ge motsvarande kostnads- och miljöfördelar på många andra marknader där rostfritt stål bearbetas. Exemplen omfattar allt från värmeväxlare och kemisk processutrustning till produkter och maskiner av rostfritt stål för livsmedels- och dryckesindustrin samt användningar inom läkemedels- och halvledartillverkning.

Bonderite är ett registrerat varumärke som tillhör Henkel och/eller dess dotterbolag i Tyskland och andra länder.

Anna Hjalmarsson
Marketing Manager AG
Nordics
anna.hjalmarsson@henkel.com
+46104807691

LATEST NEWS

- News from the industry
5/21/2019
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
5/20/2019
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
5/17/2019
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
5/16/2019
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Advertisements