LATEST NEWS

- News from the industry

HallandsHamnar elektrifierar och digitaliserar

Europas mest moderna skogshamn
HallandsHamnar har som vision att Farehamnen i Varberg ska bli Europas mest moderna skogshamn. För att nå dit görs nu stora satsningar på elektrifiering, digitalisering och automation i samband med att Farehamnen byggs ut.

Av Lars-Olof Tandberg

Hamnen i Varberg ligger bra till för skogsprodukter. Det finns många skogsindustrier i närheten och hamnens läge på Västkusten är bra för transporter till Europa, USA och Asien.

– Massaved kommer in till hamnen med fartyg och körs på tåg till Södras anläggning i Värö Bruk. Sedan går färdig pappersmassa med tåg tillbaka hit. När det gäller sågat virke går exporten främst till England och USA. Vi har täta avgångar och det lockar även kunder från övriga Sverige att köra sina produkter med tåg hit för lastning på fartyg, säger Anders Wiberg som är projektingenjör på Hallands Hamnar.

Elektrifiering

Bygget av nya Farehamnen har gett HallandsHamnar en möjlighet att ta ett rejält grepp kring elektrifiering. På sikt ska all dieseldrift fasas ut och nu förbereds för att kunna hantera elförsörjningen i framtiden.

– Det är lite okänt än hur elen ska distribueras. Det kommer att behövas både laddning av batterier och drift med elkablar. Teknikerna för detta utvecklas hela tiden. Det vi gör nu är att skapa så bra förutsättningar som möjligt för framtida behov av ellösningar.

Detta görs bland annat genom att anlägga ett eget högspänningsnät med egna transformatorer. Längs kajerna placeras uttag för att kunna ansluta fartyg och kranar. Dessutom förbereds för elanslutningar och positioner för laddning av arbetsfordon och lastbilar på hamnområdet.

– Alla skogsbolagen vill vara fossilfria till 2030 och då är det självklart att vi också ska vara det för att hela kedjan ska bli fossilfri, konstaterar Anders Wiberg.

Digitalisering

Hallands Hamnar gör även en stor satsning på digitalisering. På flera platser inom hamnområdet kommer så kallade smarta sensorer att placeras för att samla in data för transportflöden och miljöfaktorer som väder och vattendjupets förändringar.

– Systemet kommer att byggas ut efter hand. Bland annat planerar vi att koppla på bullermätare eftersom hamnen ligger nära staden. Det går även att styra belysningen på hamnområdet, så att den endast lyser när en truck kör i det aktuella området.

Digitala transportflöden

Sensorerna används även till ett digitalt system som känner av när en last anlänt till hamnen, i vilken lagringsruta den placerats och vilket fartyg den ska lastas på.

– Systemet räknar sedan ut bästa lastvolymer för att fylla lastrummen på effektivast sätt. Virkespaketen har olika storlekar så det blir ett pussel som läggs av systemet.

Det förbereds även för automation av verksamheten. I dag är alla fordon bemannade, men förarlösa transporter väntar runt hörnet.

– Vi håller oss ajour med teknikutvecklingen för detta. När vi nu bygger ut hamnen förbereder vi genom att bygga körvägar som är anpassade för förarlösa fordon, säger Anders Wiberg.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance