THURSDAY, APRIL 18 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Hög kvalitet på alla forskarutbildningar på Högskolan Väst

Igår kom beskedet att även Högskolan Västs forskarutbildning inom produktionsteknik får betyget Hög kvalitet av Universitetskanslersämbetet (UKÄ).
Det innebär att högskolans alla tre forskarutbildningar håller hög kvalitet enligt UKÄ:s utbildningsutvärderingar.

– Beskedet gör mig glad och stolt! Det visar att vi bedriver utbildningar med hög kvalitet, såväl från grundnivå till doktorshatt, och det är ett kvitto på att vårt kvalitetsarbete ger resultat. Jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade medarbetare, säger Martin Hellström, rektor på Högskolan Väst.

Igår presenterade Universitetskanslersämbetet sitt samlade omdöme av Högskolan Västs forskarutbildning inom produktionsteknik. Betyget hög kvalitet innebär att utbildningen uppfyller samtliga kvalitetskrav som ställs på högre utbildning på forskarnivå. Vid tidigare utvärderingar har samma goda betyg tilldelats högskolans två övriga forskarutbildningar; inom informatik och pedagogik – båda med inriktning arbetsintegrerat lärande (AIL).

I UKÄ:s samlade omdöme av forskarutbildningen inom produktionsteknik lyfts några starka sidor fram:

⦁Att det finns en hög grad av interaktivitet och samverkan mellan doktorander och seniora forskare, och mellan akademin och det omgivande samhället, inklusive industrin och internationella forskningsmiljöer.
⦁Att den formella strukturen för forskarutbildningen säkerställer att målen för kunskap, förståelse, färdighet och förmåga uppfylls med mera.
⦁Att doktoranderna förbereds väl för framtida arbetsliv.

– Vi vet att vår produktionstekniska forskning håller hög klass och det känns skönt att få bekräftelse på att även forskarutbildningen håller samma höga nivå, kommenterar Liselott Lycke, kvalitetschef på Högskolan Väst.

– Dessutom är det glädjande att alla våra forskarutbildningar har blivit granskade och godkända. Vi är troligtvis det enda lärosätet i Sverige som får 100 procent av sina forskarutbildningar granskade. Forsknings- och forskarutbildningsnämnden (FFUN) vid Högskolan Väst har gjort ett gediget arbete under många år, säger Liselott Lycke.

Bedömargrupp och intervjuer
Syftet med UKÄ:s kvalitetsutvärdering är att bedöma i vilken utsträckning forskarutbildningar motsvarar kraven i högskoleförordningen och i högskolelagen. I utvärderingen fokuserar de på hur lärosätet arbetar för att doktoranderna ska nå de examensmål som finns beskrivna i examensordningen. De utvärderar också lärosätets interna arbete med kvalitetssäkring och forskarutbildningens omfattning och kvalitet.

Granskningen har genomförts av en bedömargrupp med ämnessakkunniga, doktorandrepresentanter och arbetslivsföreträdare. Underlag för bedömningarna har varit den självvärdering som utarbetats utifrån UKÄ:s självvärderingsmall med frågor, samt den allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå och individuella studieplaner för doktoranderna. Intervjuer har också genomförts med representanter för högskolan och doktorander vid utbildningen.

UKÄ granskar drygt 200 forskarutbildningar mellan 2017 och 2022. I Sverige finns totalt mer än 900 forskarutbildningar spridda över 29 lärosäten och de spänner över en mängd forskningsämnen.

Forskarutbildning leder till doktorsexamen och/eller licentiatexamen. För doktorsexamen krävs 240 högskolepoäng, vilket motsvarar fyra års heltidsstudier. Licentiatexamen motsvarar 120 högskolepoäng, det vill säga två års heltidsstudier.

Kontaktperson:
Fredrik Danielsson, vice ordförande i FFUN, 0707-76 21 15, fredrik.danielsson@hv.se

Läs UKÄ:s samlade omdöme om Högskolan Västs forskarutbildning inom produktionsteknik

Mer information om Högskolan Västs forskarutbildningar
Text: Christina Axelson

LATEST NEWS

- News from the industry
4/15/2019
Optimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
4/12/2019
Rototilt breddar redskapsprogrammet med kraftfulla rivtänderNy försäljningsdirektör på Volvo Car SverigeNCC får miljardorder för över 200 bostäder på ny ö i Köpenhamn 150 000 bilar riskerar körförbud 1 majVerizon presenterar ny IT-säkerhetsrapport kring insiderhot – så skyddar du din organisationVolvo Cars börjar tillverka XC40 vid fabriken i kinesiska Luqiao där fler märken byggsKobelco visar upp automatiserad grävmaskin och Engcon tiltrotator på BaumaNu öppnar Skansen Baltic Sea Science Center!Stor del av svensk järnmalm bildades i vulkaniska processerMarknadens mest snabborrande och hållbara stegborrNya klimatsmarta batteridrivna häcksaxar för en praktfull häckSchneider Electrics svenska vd tillträder ny roll med ansvar för norra Europa Stor satsning på kompetensutveckling av yrkesverksammaEuropeiska MOTOMAN-robotar rullar ut från fabriken i SlovenienSydsvenskt konsortium testar framtidens elvägarNordisk plastindustri förenas i unik paneldebatt på Plastteknik Nordic.Monitor storsatsar i Sydostasien – anställer fler i SverigeRasmus Linge ny vd för CS LogisticsAlmi Invest investerar i EasyServIKEA är Sveriges mest hållbara varumärke 2019Så går det till att besikta en motorcykelCell PT® - för säker infästning i nya lätta designmaterialSeavus talare på konferens - AI-dagen: AI som stöd för verksamheten, 22 majRekordresultat för BygmakoncernenAnn Krumlinde ny styrelseledamot i VäderstadSopmaskiner från Optimal fortsätter vara en succé på marknadenKungen besökte Apotea i MorgongåvaMitsubishi Outlander PHEV: Sveriges populäraste laddhybrid
4/11/2019
Maximera effekten till hydrauliktillbehör med ADX från CEJNFörvaring gasflaskor – så uppfyller du regler och kravJan Ridfeldt ny vd och koncernchef på Umeå Energi ABLyckad lansering av The Gothenburg Gateway ​Ny standard för miljökostnader – utvecklad i Göteborg Fem stjärnor til Range Rover EvoquePaetronics byter namn till VehcoUndervattensrobotar kan lokalisera gifttunnor i ÖstersjönEOS firar 30 år av passion för industriell 3D-printing Världens snabbaste vätgassensor bäddar för ren energiHyundai lanserar privatleasing för sina populära miljö- och familjebilarTarget 3001! - En lättanvänd PCB-mjukvara - Just nu påskrabatt 20% Jernbro förlänger livslängden för styr- och drivsystem med nytt driftsäkerhetsavtalRyobis unika Plattrensare - Rengör uteplatsen blixtsnabbtMaskinExpo nästa för Elise 900 – batteridriven kompaktlastare
4/10/2019
CEJNs Multi-X GII Hydrauliska Multi Koppplingar - Bättre, Starkare, LättareAnders Lindström, lokförare och instruktör, berättar om ett omväxlande arbete OPTIWARE och SICK i IIoT samarbete för ”plug and play”-uppkoppling av tillverkningsmaskinerABB:s snabbladdare bidrar till ett grönare GöteborgVolvo Cars på Techno Classica: Art Deco i rörelse med Volvo PV36Äntligen är Industrimagasinet våren 2019 här!Summ Road Show IBS QMS & TeamcenterNIS-direktivet är IT-chefernas bästa vänBäckebron - Sågverket som älskar det extra krångligaEllevio och Power Circle gör gemensam sak för framtidens elnätKonsultbolaget Exsitec på plats 2 i Powered by People Svenska företaget Blixt Tech vann i internationella tävlingen Startup Energy TransitionABAX blir partner med Hitachi och levererar komplett IoT-lösning till bygg- och entreprenad-branschenMiljardprojekt för digitalisering av europeisk industriEnergibesparingar och reducerat underhållsbehov med fläktväggsapplikation i stor biograf i SingaporeSchneider Electrics Easy UPS 3S nominerad i Elfack Design Award
Advertisements