TUESDAY, DECEMBER 10 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Hållbarhet och cirkulärt tänkande på The Harbor

Under den senaste upplagan av Fredagar på The Harbor tog föreläsaren Torbjörn Brorson gästerna på en hållbarhetsresa genom historien.
Torbjörn Brorson är i grunden en biolog och kemist som både har forskat och undervisat vid bland andra Lunds universitet. Parallellt med den akademiska banan har han under lång tid jobbat med hållbarhetsfrågor i näringslivet.

-Ingen pratar så enkelt om hållbarhet på ett så enkelt sätt som Torbjörn, säger Patrik Olderius, vd på The Harbor.

Perspektiv
-Jag har arbetat i hela mitt liv med hållbarhetsfrågor och en del av mitt jobb är att identifiera risker och möjligheter inom hållbar utveckling, inleder Torbjörn.

Han menar att begreppet hållbarhet är slitet och välanvänt och för att ge deltagarna perspektivet spolar han tillbaka bandet rejält. Vi får alla vara med på resan från tiden före industrialismen fram till nu – vilket ger perspektiv.

-Billig energi och billig arbetskraft var en stor del av den tidiga industrialismen. I stålindustrin i USA dog 20 personer per dag, på en enda arbetsplats.

Det tog lång tid innan smog och andra miljöeffekter togs på allvar, trots sin omfattning. Idag känns miljö och hållbarhet självklart och Torbjörn tar upp ett begrepp som allt fler företag känner igen sig i – ”Stranded assets”.

-”Stranded assets” är de tillgångar som blir värdelösa och det kan vara oklokt att investera i ohållbara verksamheter.

Eftersom fler producerar produkter på ett hållbarare sätt sätts en ökad press på de som håller sig till gamla och smutsigare metoder.

Innovation
-Innovation är per definition en nyhet eller en konstruktiv idé och kan skapas ur en kaotisk process men också genom målinriktat utvecklingsarbete, berättar Torbjörn vidare.

Han menar att innovation inte behöver vara en helt ny uppfinning utan att det kan handla om enkla sätt att minska restavfall från produktionen, energiförbrukningen eller rentav storleken på en produkt.

-Något som är viktigt att tänka på är att göra rätt från början för att slippa negativa konsekvenser längre fram. Se hellre till att din innovation är väl genomarbetad utifrån olika standarder.

Ett sätt att effektivisera innovationsarbetet är att jobba utifrån redan befintliga ISO-standarder.

-Det kan hjälpa till att ge den struktur som behövs. Dessutom blir du certifierad och granskad vilket är en styrka och tillför värde.

Cleantech är en teknisk lösning på ett miljöproblem och ett bra exempel på innovation som nyttjar gamla lösningar. Vare sig det handlar om att återanvända sterlingmotorn som uppfanns 1816 eller att ersätta koppartråden i vårt kommunikationsnät med fiber.

Hur du ska komma igång med ditt hållbarhetsarbete
Hållbarhetsarbete är något som bör genomsyra hela verksamheten, menar Torbjörn.

-Till att börja med bör du koppla hållbarhetsfrågan till din befintliga affärsstrategi. Många vill ta en genväg och marknadsföra enstaka produkter som hållbar eller miljövänlig men det är lätt att bli genomskådad. Ett gott råd till dig som vill gå ut och hävda din miljöprofil: städa upp ordentligt. Ha tålamod.

Han betonar återigen vikten av standardiserade system.

-ISO-standarder ger ditt företag strukturen som behövs.

Även om det är lätt att känna att man står och stampar på samma plats så står företag inte så stilla som de tror.

-Inventera vad ni gör och vad ni har gjort. Många gånger har man redan kommit en bit på vägen och det kan hjälpa dig i det framtida arbetet.

Transparens och konkreta redovisningar är ett annat tips från experten.

-Många företag har en hemsida med väldigt tunn information. När jag går in på ett företags hemsida vill jag ha mer konkret fakta. Istället för vattentunna ord om miljö är det bättre att redovisa något ni har gjort.

Hållbar utveckling
Hållbar utveckling handlar om att bevara jordens resurser och samtidigt minska människans påverkan på naturen.

-För att profilera dig inom hållbarhet bör du agera ansvarsfullt, hitta möjligheter och vara trovärdig. Det är viktigt att följa gängse standarder, anpassa affärsmodellen och sätta tydliga mål samt rapportera resultat på ett transparent sätt.

Vad kännetecknar ett trovärdigt företag inom hållbarhetsfrågor?

-Ett trovärdigt företag har policys som ständigt följs upp, ett engagemang från toppen i organisationen, systematiskt och strukturerat arbete som dokumenteras flitigt samt följer upp och engagerar sig i sin försörjningskedja.

Även kommunikation är viktig, menar Torbjörn.

-Man måste också arbeta med öppen kommunikation och se till att samla den på ett bra sätt, till exempel genom hållbarhetsredovisningar eller liknande.

Vid frågan om han blir frustrerad av att miljöarbetet går sakta ute i näringslivet svarar Torbjörn att han tycker utvecklingen går åt rätt håll.

-Vi har också fått en ny generation företagsledare som är uppfostrade i en annan tid. Jag tycker att arbetet med hållbarhet går bra, avslutar han.

LATEST NEWS

- News from the industry
12/3/2019
Ströman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
12/2/2019
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknaderVolkswagen elektrifierade Sverige i novemberUtökat svenskt-danskt samarbete för Jungheinrich genom ny VD-rollFörsta spadtaget för Martin & Serveras nya lager i NorrköpingRejlers vinner uppdrag för stort järnvägsprojekt i FinlandNytt projekt skapar verktyg som detekterar ytfel automatiskt"Vi måste satsa på livslångt lärande"Rototilts forskningschef Richard Larker Stort intresse för Trejons produkter på Agritechnica Göteborgs nästa solcellspark byggs i UtbyEva Gerdén tilldelas Textilias mångfaldspris ”Friidrottens vardagshjälte” Energieffektivisering – ett nytt erbjudande från Jernbro
11/29/2019
Fokus framåt för industrin. Med avstamp på Elmia Subcontractor.Hållbara affärsidéer vann 100 000 kronorPremiär för nya renault zoe på elbilsmässan eCarExpo 2019Ny Flat Brushless DC Motor från Nanotec Envigas med klimatsmart kol växer och anställer flerNu lanseras intelligent spis­vakt som förebygger bränderFramtidens byggprojekt: stora intryck med små avtryckGarageportexperten startar Youtube-kanal för att underlätta för sina kunder.Vattenfall bygger sin första flytande solparkLotta Medelius-Bredhe blir ny generaldirektör för Svenska kraftnät
11/28/2019
Ny process för pulverlackering fördubblar produktionen i EnglandSenaste Shark-tappen ger hög säkerhetABB lanserar den interaktiva smarta stadenVi har filat på handtaget längeTYROLITS nya slipskiva CERABOND X utmanar Vindelnföretagare är norra Sveriges främsta entreprenörVindelnföretagare är norra Sveriges främsta entreprenörKodifiering av svenska järnvägsnätet möjliggör ökad kvalitet för special­transporterProton Lighting har anställt ny säljare i norra Sverige. Välkommen Tommy Säfström!Expansion Obbola möter en ökad efterfrågan på linerSkulle du hoppa fallskärm utan fallskärmsutrustning?Hyundai visar framtidens mobilitets­lösningar på eCar Expo i GöteborgVem blir Årets Byggchef 2019?Kläder och AI ska förebygga belastningsskador. Boliden först ut att testa!Deloitte rankar Sveriges snabbast växande teknikföretag 2019Forskningsprojekt ska stärka svensk stålindustriEuropeisk skogsindustri överens om bioekonomisk forskningsagenda
11/27/2019
ABB:s första koldioxid­neutrala framtidsfabrik håller vad den lovarÖkad effektivitet med vagnar istället för ställageABB i-bus® KNX-kombiaktorer – flexibilitet i kompakt designABB-teknik i Vattenfalls 40 snabbladdnings­stationer i SverigeSchneider Electric ett av de 50 främsta företagen inom mångfaldsarbete enligt Financial TimesMiljoninvestering i elektronmikroskopiNy design på skär­verktyg kan ge lägre flygpriser om tio årTL Byggs affärschef Jonas Bölegård kan bli Årets ByggchefEways laddar BringSolör Bioenergi förser Geijerskolan i Ransäter med fossilfri värmeHydroscand lanserar SlangExpress i Eskilstuna
Advertisements