Hälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörerna - industritorget.com
TUESDAY, DECEMBER 01 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Hälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörerna

Idag presenterar Sinf – Svensk industriförening Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2020.
Andelen som anser att vi är mitt inne i en lågkonjunktur har minskat från 55 procent till 37 procent från föregående kvartal. Samtidigt räknar 15% att behöva varsla personal under året och 58% har tappat omsättning jämfört med i fjol.

- Detta stärker bilden av att regeringen omgående behöver fatta beslut om förlängda stödinsatser, vilket är avgörande för många företag nu när andra vågen slagit till i Sverige, säger Sinfs VD, Sanna Arnfjorden Wadström.

Företagen visar på stora variationer. Om man jämför med föregående kvartal förväntas en tiondel av företagen minska personalstyrkan medan en femtedel kommer öka. Omsättningen i företagen för kvartal tre har minskat för 37 procent samtidigt som den har ökat för 41 procent av de svarande jämfört med föregående period. Inför kvartal fyra så tror 33 procent av företagen på minskning medan 38 procent av företagen tror på en ökning av orderingångsförändringen.

- Generellt kan sägas att Underleverantörsbarometern för kvartal 3 visar ett underleverantörsverige som går i rätt riktning. Omsättningen och även lönsamheten har vänt till mer positiva siffror under Q3 men ligger fortfarande under snittet tidigare år. Vi ser också stora variationer mellan företagen. Utvecklingen är positiv även om vi bör förvänta oss en ökning under Q3 eftersom siffrorna under Q2 låg på en exceptionellt låg nivå säger Sanna Arnfjorden Wadström, VD för Sinf.

Coronapandemins effekter

46 procent av underleverantörerna har under året genomfört eller planerat för att korttidspermittera på grund av Coronapandemin. Under kvartal tre kvarstår fortfarande 49 procent av företagens permitteringar. 15 procent av företagen har varslat eller tror att de kommer behöva varsla under året. Av dessa har 71 procent verkställt uppsägningar på grund av arbetsbrist vilket även Sinfs jurister vittnat om under hösten. Jämfört med föregående år har Coronapandemin under kvartal tre påverkat företagens omsättning negativt för 58 procent av de svarande,23 procent uppger att omsättningen påverkats positivt jämfört med fjolåret. Förväntningarna på kvartal fyras omsättning är mer positiv. Även om förväntningarna här ligger under genomsnittet för normalnivåerna så förväntas orderingången vara något högre under kommande kvartal även om de senaste dagarnas händelser som det framtunga märket i löneförhandlingarna liksom den ökade nedstämningen i pandemin kommer utmana företagen.

- När det gäller automatiseringen ser vi positiva effekter. 35% av företagen uppger att deras produktion är automatiserad till 50% eller mer idag. Om 3 år räknar ytterligare 15% att ligga på eller över 50%. Detta är verkligen positivt. Det pågår nu och planeras för stödinsatser för att hjälpa företagen i det arbetet berättar Sanna Arnfjorden Wadström. Där är det viktigt att man framåt även får med sig så stor del av företagen som möjligt eftersom det är en nyckel till framtidens effektivitet och lönsamhet säger hon och fortsätter. De grupper i barometern som fortfarande har utmaningar får vi inte glömma. Även om det vänder för runt hälften av bolagen finns fortfarande en stor grupp som kämpar. Där är fortsatta stödåtgärder, rådgivning och förlängda stödpaket från regeringen viktiga framåt. Det är viktigt att vi är ödmjuka för variationerna hos olika företag och fiskar upp och stöttar dem som fortfarande har det svårt.

Barometern visar även att:

- 35% har drabbats av förseningar/inställda leveranser från utlandet.
- 17% har drabbats av förseningar/inställda leveranser inom Sverige.
- 14% har ställt in/skjutit upp planerade leveranser till utlandet.
- 20% har ställt in/skjutit upp planerade leveranser inom Sverige.
- 26% upplever att kunderna flyttar hem produktion. 83% av dessa anser att största anledningen är för att säkra leveranser.

- Vi ser också att det finns ett ökat intresse för att ta hem sin produktion till Sverige för 26% av företagen vilket kan jämföras med 17% för samma period i fjol. Huvudskälet till att man tar hem sin produktion är att säkra sina leveranser, avslutar Sanna.

I Underleverantörsbarometern mäter Svensk Industriförening Sinf kontinuerligt stämningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1 000 medlemsföretag. Under Elmia Subcontractor Connect 2020 kommer mer information från underleverantörsbarometern att presenteras i Sanna Arnfjorden Wadströms föredrag.

För mer information och för att få fler fakta från Underleverantörsbarometern, vänligen kontakta:

Sanna Arnfjorden Wadström, VD. Svensk Industriförening Sinf, 0706-09 65 00
Elina Wikström, Kommunikatör, Svensk Industriförening Sinf, 0708-56 99 56
Contact information
Mailing address
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Visiting address
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings county
Sweden
VAT number:
556354-2413
Founded: 1989
Employees: 78
English description is missing, swedish description below.

Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Contacts

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

News related to the company

Videos

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

LATEST NEWS

- News from the industry
11/18/2020
ABB:s lösning Compact Interior Paint sparar utrymme och ger minskade målningskostnader samt mindre miljöpåverkan100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
11/17/2020
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
11/16/2020
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
11/13/2020
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
11/12/2020
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
11/11/2020
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
11/10/2020
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
11/9/2020
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagSå ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemma
Advertisements