LATEST NEWS

- News from the industry

GKN Aerospace Sweden i internationellt samarbete om nästa generations stridsflygmotor

Sommaren 2019 tecknade Sverige och Storbritannien ett samförståndsavtal (MoU) om att undersöka möjligheterna för gemensam utveckling av framtida stridsflygförmåga och stridsflygsystem.
Tanken är att detta ska ske på ett sätt som även stödjer framtida utveckling av JAS 39 Gripen. Stridsflyg är av Sverige utpekat som ett nationellt säkerhetsintresse och de industriella förmågorna i landet ligger i framkant. Genom en gemensam teknikutveckling med Storbritannien kommer kompetensen inom Svensk flygindustri att kunna fortsätta att utvecklas på ett kostnadseffektivt sätt. GKN Aerospace Sweden och Saab är de två företag i Sverige som ingår i samarbetet.

GKN Aerospace Sweden har under våren 2020 kontrakterats av FMV för att studera hur ett samarbete med brittiska Rolls Royce skulle kunna etableras kring utveckling av ny teknologi för nästa generations stridsflygmotor. Framtidens stridsflygplan kommer att ställa helt nya krav på motorn, eller energisystemet som det också skulle kunna kallas. Den ska inte bara tillgodose ökade behov av dragkraft, utan även försörja allt mer krävande sensorer och vapen med ökade effektuttag och behov av kylning. Därför kommer det att behövas ett rejält tekniklyft jämfört med dagens stridsflygmotorer.

I dag under Farnborough International Air Show tydliggjorde Storbritanniens, Sveriges och Italiens försvarsministrar att även Italien har en liknande inriktning och för avsikt att ansluta sig till Storbritanniens och Sveriges ambitioner att samarbeta inom utveckling an teknologi för nästa generations stridsflygsystem.

Därav tillkännages att GKN Aerospace Sweden deltar i genomförbarhetsstudier tillsammans med övriga involverande industrier i Italien och Storbritannien.

- Det är både hedrande och efterlängtat av GKN Aerospace Sweden att vara en del av detta spännande samarbete, säger Joakim Andersson, Koncernchef för flygmotorverksamheten inom GKN Aerospace. Det passar mycket bra med vår ambition att utveckla vår marknadsposition inom motorsystem samtidigt som vi skapar nytta av synergierna mellan våra civila och militära flygmotorteknologier. Vi har många års erfarenhet av internationella samarbetsprogram och är övertygade om att detta är rätt väg att gå i utvecklingen av nästa stridsflygmotor. I princip alla de motorer som vi utvecklat åt Sveriges försvar under de 90 år vi varit verksamma har tagits fram i samarbeten med engelska och amerikanska partners.

Att utveckla ett så komplext system som en ny stridsflygmotor är en stor utmaning som kommer att kräva mycket resurser över lång tid. Samarbetet ska ta tillvara på de bästa kompetenserna från respektive företag samtidigt som företagens förmåga att stödja sina respektive länders försvar stärks.

GKN Aerospace Sweden har en lång historik av att utveckla teknologi och motorer samt av att säkerställa säkerhet, tillgänglighet och kostnadseffektivitet för Sveriges försvar. Företaget innehar typcertifikat för motor RM12 i JAS 39 Gripen C/D samt har också valts som leverantör för produktstödet av motor RM16 i JAS 39 Gripen E.

GKN Aerospace Sweden AB är också utvecklande och tillverkande partner på civila motorprogram där företagets produkter finns på mer än 90% av alla större civila flygplan. Företaget har avancerad teknologiutveckling samt utvecklings- och testanläggningar för motorutveckling.

LATEST NEWS

- News from the industry
4/11/2024
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
4/10/2024
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
4/9/2024
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
4/8/2024
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web