Gasum erbjuder en lösning för renare transport och industri i Sverige - industritorget.com
WEDNESDAY, MAY 27 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Gasum erbjuder en lösning för renare transport och industri i Sverige

Gas möjliggör minskade utsläpp, snabbt och kostnadseffektivt
De nordiska länderna är förgrundsfigurer när det gäller hållbarhet och cirkulär ekonomi, men även de står inför utmaningar när det gäller hantering av den växande efterfrågan för ren verksamhet i anslutning till tunga transporter, sjöfart och industriproduktion. För att uppnå EU:s ambitiösa målsättningar för minskade utsläpp, måste alla tillgängliga verktyg utnyttjas. Det nordiska energiföretaget Gasum gör sitt genom att expandera sitt nätverk med gaspåfyllningsstationer över hela Norden och genom att öppna en gemensam biogasanläggning med Stora Enso vid de sistnämndas pappersbruk i Nymölla.

Målsättningen för minskade utsläpp av växthusgaser för de kommande åren är mycket ambitiös. Tidigare i år införde EU nya utsläppsregler, med kravet att koldioxidutsläpp från tunga fordon (HDV:er) ska minskas med 30 procent före 2030. Dessutom har International Maritime Organisation (IMO) som mål att minska utsläppen från sjöfart med 50 procent före 2050 jämfört med 2008 års nivåer. Sveriges målsättning för vägtransporter är att minska utsläppen med 70 procent från 2010 års grundnivå före 2030.

Som respons på den växande efterfrågan för bränslen med låga utsläppsnivåer i Sverige, bygger Gasum ett nätverk med gaspåfyllningsstationer. De första två gasstationerna har öppnat i Västerås, Norrköping, Örebro och i Jönköping.

Sammanlagt siktar Gasum på att skapa ett nätverk med 50 nya HDV-gaspåfyllningsstationer i Finland, Sverige och Norge tidigt 2020, vilket är ett viktigt steg i utvecklingen av gasmarknaden för HDV:er och även för utvecklingen av den nordiska gasmarknaden i sin helhet. Utöver detta andra spelare investerar också denna infrastruktur.

Utöver att expandera sitt nätverk med gaspåfyllningsstationer, investerar Gasum även kraftigt i att öka sin biogasproduktion i Sverige genom att investera i sina befintliga biogasanläggningar och via samarbetsprojekt för att utveckla biogasmarknaden. Ett exempel på dessa nya samarbetsprojekt är öppnandet av den nya biogasanläggningen med Stora Enso vid Nymölla pappersbruk, som är planerat för 2020. Anläggningen kommer att vara den största anläggningen för flytande biogas (LBG) i Sverige och kommer att erbjuda förnybart bränsle för runt 200 långtradare, med en förväntad produktion på 75–90 GWh per år.

Potentialen för biogas i Norden är betydande, eftersom råmaterialbasen för biogasproduktion är av varierande natur, med allt från bioavfall och slam till djurspillning och gräsensilage. Biogasanläggningen i Nymölla är ett bra exempel på en expanderande råmaterialbas inom biogasproduktion, eftersom biogasanläggningen använder sig av avloppsvatten från pappersbruket som råmaterial. Anläggningen kommer att representera en viktig milstolpe när det gäller främjande av cirkulär ekonomi i samarbete med den tunga industrin i Sverige.

"Biogasanläggningen i Nymölla är ett bra exempel på pionjärsamarbetet mellan Stora Enso och Gasum för att öka hållbarheten inom industriprocesser och samtidigt producera förnybart bränsle. Detta bränsle kan användas inom industriella värdekedjor för att öka hållbarheten ytterligare. Vi ser betydande potential inom flera industriområden och inom olika samarbetsmodeller för att öka produktionskapaciteten för biogas snabbt i Norden. Jag hoppas att vi kommer att se nya biogasprojekt snart inom pappers- och massaindustrin”, säger Jukka Metsälä, vice president, Traffic, Gasum.

Genom att använda naturgas kan Sverige uppnå utsläppsmålsättningarna för HDV:er och sjötransporter som har införts av EU och IMO, snabbt och kostnadseffektivt.

Gasums naturgas och biogas är de billigaste förnybara bränslena, vilket minskar kostnaderna betydligt inom industri och transporter och förbättrar konkurrenskraften för lokala företag.

Användningen av flytande naturgas (LNG) i Norden har ökat under det senaste året, i synnerhet inom sjötransporter.

Denna tillväxt är delvis på grund av de allt strängare utsläppskraven för fartyg. Användningen av LNG leder inte till några svaveloxidutsläpp och LNG uppfyller även utsläppsmålen som har satts för kväveoxid-, partikel- och koldioxidutsläpp – vilket är viktigt i synnerhet i Östersjöområdet.

LNG spelar en viktig roll när det gäller att möjliggöra övergång till förnybara bränslen. Det är den bästa tillgängliga lösningen för en snabb minskning av utsläppen av växthusgaser, eftersom utsläppen är 15–20 procent lägre jämfört med dieselbränslen. Samma gasinfrastruktur som används för LNG kan även användas för flytande biogas (LBG), vilket gör övergången till LBG enkelt och kostnadseffektiv. Användning av miljövänlig LBG kan minska växthusgasutsläppen med upp till 85 procent jämfört med fossila bränslen. Och det bästa av allt, är att Gasum redan erbjuder dessa lösningar i dagsläget.

För ytterligare information, var vänlig kontakta:
Jukka Metsälä, vice president, Traffic, Gasum
Telefon: +358 40 5633 756, firstname.lastname(a)gasum.com

LATEST NEWS

- News from the industry
5/20/2020
Mätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
5/19/2020
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
5/18/2020
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
5/15/2020
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
5/14/2020
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapport
Advertisements