FRIDAY, OCTOBER 18 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Gasum erbjuder en lösning för renare transport och industri i Sverige

Gas möjliggör minskade utsläpp, snabbt och kostnadseffektivt
De nordiska länderna är förgrundsfigurer när det gäller hållbarhet och cirkulär ekonomi, men även de står inför utmaningar när det gäller hantering av den växande efterfrågan för ren verksamhet i anslutning till tunga transporter, sjöfart och industriproduktion. För att uppnå EU:s ambitiösa målsättningar för minskade utsläpp, måste alla tillgängliga verktyg utnyttjas. Det nordiska energiföretaget Gasum gör sitt genom att expandera sitt nätverk med gaspåfyllningsstationer över hela Norden och genom att öppna en gemensam biogasanläggning med Stora Enso vid de sistnämndas pappersbruk i Nymölla.

Målsättningen för minskade utsläpp av växthusgaser för de kommande åren är mycket ambitiös. Tidigare i år införde EU nya utsläppsregler, med kravet att koldioxidutsläpp från tunga fordon (HDV:er) ska minskas med 30 procent före 2030. Dessutom har International Maritime Organisation (IMO) som mål att minska utsläppen från sjöfart med 50 procent före 2050 jämfört med 2008 års nivåer. Sveriges målsättning för vägtransporter är att minska utsläppen med 70 procent från 2010 års grundnivå före 2030.

Som respons på den växande efterfrågan för bränslen med låga utsläppsnivåer i Sverige, bygger Gasum ett nätverk med gaspåfyllningsstationer. De första två gasstationerna har öppnat i Västerås, Norrköping, Örebro och i Jönköping.

Sammanlagt siktar Gasum på att skapa ett nätverk med 50 nya HDV-gaspåfyllningsstationer i Finland, Sverige och Norge tidigt 2020, vilket är ett viktigt steg i utvecklingen av gasmarknaden för HDV:er och även för utvecklingen av den nordiska gasmarknaden i sin helhet. Utöver detta andra spelare investerar också denna infrastruktur.

Utöver att expandera sitt nätverk med gaspåfyllningsstationer, investerar Gasum även kraftigt i att öka sin biogasproduktion i Sverige genom att investera i sina befintliga biogasanläggningar och via samarbetsprojekt för att utveckla biogasmarknaden. Ett exempel på dessa nya samarbetsprojekt är öppnandet av den nya biogasanläggningen med Stora Enso vid Nymölla pappersbruk, som är planerat för 2020. Anläggningen kommer att vara den största anläggningen för flytande biogas (LBG) i Sverige och kommer att erbjuda förnybart bränsle för runt 200 långtradare, med en förväntad produktion på 75–90 GWh per år.

Potentialen för biogas i Norden är betydande, eftersom råmaterialbasen för biogasproduktion är av varierande natur, med allt från bioavfall och slam till djurspillning och gräsensilage. Biogasanläggningen i Nymölla är ett bra exempel på en expanderande råmaterialbas inom biogasproduktion, eftersom biogasanläggningen använder sig av avloppsvatten från pappersbruket som råmaterial. Anläggningen kommer att representera en viktig milstolpe när det gäller främjande av cirkulär ekonomi i samarbete med den tunga industrin i Sverige.

"Biogasanläggningen i Nymölla är ett bra exempel på pionjärsamarbetet mellan Stora Enso och Gasum för att öka hållbarheten inom industriprocesser och samtidigt producera förnybart bränsle. Detta bränsle kan användas inom industriella värdekedjor för att öka hållbarheten ytterligare. Vi ser betydande potential inom flera industriområden och inom olika samarbetsmodeller för att öka produktionskapaciteten för biogas snabbt i Norden. Jag hoppas att vi kommer att se nya biogasprojekt snart inom pappers- och massaindustrin”, säger Jukka Metsälä, vice president, Traffic, Gasum.

Genom att använda naturgas kan Sverige uppnå utsläppsmålsättningarna för HDV:er och sjötransporter som har införts av EU och IMO, snabbt och kostnadseffektivt.

Gasums naturgas och biogas är de billigaste förnybara bränslena, vilket minskar kostnaderna betydligt inom industri och transporter och förbättrar konkurrenskraften för lokala företag.

Användningen av flytande naturgas (LNG) i Norden har ökat under det senaste året, i synnerhet inom sjötransporter.

Denna tillväxt är delvis på grund av de allt strängare utsläppskraven för fartyg. Användningen av LNG leder inte till några svaveloxidutsläpp och LNG uppfyller även utsläppsmålen som har satts för kväveoxid-, partikel- och koldioxidutsläpp – vilket är viktigt i synnerhet i Östersjöområdet.

LNG spelar en viktig roll när det gäller att möjliggöra övergång till förnybara bränslen. Det är den bästa tillgängliga lösningen för en snabb minskning av utsläppen av växthusgaser, eftersom utsläppen är 15–20 procent lägre jämfört med dieselbränslen. Samma gasinfrastruktur som används för LNG kan även användas för flytande biogas (LBG), vilket gör övergången till LBG enkelt och kostnadseffektiv. Användning av miljövänlig LBG kan minska växthusgasutsläppen med upp till 85 procent jämfört med fossila bränslen. Och det bästa av allt, är att Gasum redan erbjuder dessa lösningar i dagsläget.

För ytterligare information, var vänlig kontakta:
Jukka Metsälä, vice president, Traffic, Gasum
Telefon: +358 40 5633 756, firstname.lastname(a)gasum.com

LATEST NEWS

- News from the industry
10/9/2019
Kemiska risker och hur man förebygger demEtteplan fortsätter att växa i Sverige med förvärvet av teknikinformationsföretaget Teknifo ABKompetensbrist får tre av tio småföretagare att inte anställaCMP och DFDS etablerar landström i KöpenhamnInstalco expanderar i GöteborgNy europeisk LVL-handbok har kommit utISCAR på EMO 2019
10/8/2019
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
10/7/2019
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
10/4/2019
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
10/3/2019
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
10/2/2019
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
10/1/2019
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4Real
Advertisements