LATEST NEWS

- News from the industry

Framtidens byggmaterial kommer från Skåne

Hållbart byggande med återvunna byggmaterial
Recoma, företaget som kommer revolutionera hållbart byggande med sitt återvunna byggmaterial, har sitt säte i Hässleholm och har gjort lite av en raketresa på kort tid. I höstas gick de Connect Investment Readiness Program och redan i vintras tog de in 5 miljoner i externt ägarkapital.

Vi tog ett samtal med VD Max Rosengren för att ta del av hans reflektioner.

Berätta om er. Vilka är Recoma, vad gör ni?

Vi är en verksamhet som räddar avfall från förbränning och ger det nytt liv i form av byggmaterial. Samtidigt erbjuder vi också en möjlighet för företag att minska på sina utsläpp genom att använda återvunna produkter.

Låter helt rätt i tiden. Berätta mer om ert unika byggmaterial och vilka typer av material ni erbjuder.

Vi har tagit fram en byggskiva som kan ersätta alla andra skivor - från gips till allt annat, både i inne- och utemiljö. Produkten kan fungera överallt då den tillverkas på samma sätt men med olika ytskikt. Ytskiktet på byggskivan är spräcklig och transparant vilket gör att den får många funktionella anledningar. Det går alltså bra att göra vad du vill med skivan, till exempel tapetsera, spackla på den, måla mm. Byggskivan är gjord av material så som livsmedelsförpackningar, vilket innebär kompostiförpackningar eller plastlaminerade kartonger som idag bränns eftersom de slängs som pappersförpackningar.

Hur får ni tillgång till materialet?

Det kommer från olika källor. Vi sorterar ofta inte så pass bra i Sverige att vi kan använda material härifrån men har samarbeten med producenter som skickar kartonger till oss. Norge sorterar till exempel bättre och det blir då billigare för oss att köpa material därifrån och samtidigt behöver inget material kasseras. Vi har även ett par spännande samarbeten på gång gällande engångsartiklar i Sverige.

Hur ser kunden ut? Vad har ni för kunder idag och framåt?

Våra kunder finns primärt inom byggbranschen och möbeltillverkning, men också i andra branscher som till exempel producenter av klätterväggar eller flyttboxar. Vi har redan flera kunder och drar i gång i full skala nu i maj. Det innebär att 4000 ton avfall årligen kommer omvandlas till vårt byggmaterial!

Fantastiskt roligt! Ni har ju kickat igång er resa med hjälp av Connect och kapital ni fick in nu i vintras. Hur upplevde ni att vara med i Connect Investment Readiness Program?

Det var jättebra! Vi kom in någon vecka efter vi tog beslutet att ta in externt kapital och allting har varit väldigt givande. Att vara med på workshops har varit både spännande och lärorikt, och programmet gjorde oss mer redo än vad vi redan var.

Efter programmet var det ju dags att pitcha skarpt. Hur var det att pitcha inför investerare?

Det var nervöst, inte superkul just då, men i backspegeln har det genererat mycket bra kontakter. Vi har även pitchat på Grow Invest där vi först blev tillfrågade om vi ville besvara några korta frågor men sen visade det sig i sista sekund att det blev en kort pitch för 150 personer. Men, det gick bra och två av våra tre investerare fick vi kontakt med därigenom, vilket har hjälp oss mycket då de tillsammans står för 80% av summan.

Så kul att ni hittade en bra matchning! Hur har det varit att få kontakt med investerare?

Det har faktiskt varit mycket enklare än förväntat. Jag tror vi har haft lite tur och har bara haft vänliga möten och diskussioner som har gjort att vi har kunnat snabbt ta oss framåt i vår process. När det kommer till matchningen har vi haft förmånen att välja och vraka lite. Det känns som vi har hittat bra personer, de kommer precis som oss i bolaget från olika bakgrunder och kompletterar oss i kompetens, till exempel juridik, e-handel och marknadsföring.

Är det något särskilt ni tar med er från programmet i arbetet framåt?

Något vi har lärt oss och kommer att ta med oss framåt är att vi har fått formalisera och dokumentera idéer som vi tidigare bara haft i huvudet. Det fungerar så bra att skriva och planera så strukturen är något vi haft nytta av och kommer ha med oss framöver.

Ni har ju gjort lite av en drömresa på kort tid. Har du några råd till andra som söker kapital?

Jag har alltid varit säker på att vi varit på rätt spår, och därmed oroar mig inte i onödan. Mitt bästa tips till andra som söker kapital är att tro på sig själv och bara köra på, även om det kräver mycket tid och känns svårt ibland.

Vi kommer naturligtvis heja på er. Vad händer framöver?

Nu behöver vi invänta maskiner, invänta alla tillstånd osv och under tiden fram tills dess är det fokus på försäljning. Vi siktar på att inom årets slut beställa en maskin till för att dubbla kapaciteten och redan till sommaren kommer det finnas hus med Recoma.

André Johansson
VD Connect Sverige Region Syd
Region Syd
andre.johansson@connectsverige.se
0708-29 87 21

LATEST NEWS

- News from the industry
6/20/2022
En av Gold Sweden’s Best Managed CompaniesDen mest kraftfulla dammsugaren* från MieleWenaas AS etablerar sig i SverigeNya rapporter ger djupare insikt om hybridarbete
6/17/2022
Höj trycket lokalt med hjälp av tryckluftClemondo satsar på miljövänliga produkterNu ska Dalarna locka fler utländska investerare20 företag får utmärkelsen Sweden’s Best Managed Companies 2022Elektrifiering av bioraffinaderier ger flerfaldig produktionsökningAudi gör det lättare att ladda elbilenNy bläckstrålemärkning till OEM Electronics maskinparkIndustrins förutsättningar inför avtalsrörelsenEaton utökar samarbetet med MicrosoftMiljonstöd möjliggör återvinning av komplex plast Sigma Technology lanserar ett nytt företagCisco presenterar lösningar för smartare, enklare nätverkNy injektionspistol sparar både arbetstid och resurser
6/16/2022
Förstå PulverbäddsfusionsteknikSvenska Mässan Gothia Towers satsar på solcellsanläggningSchneider Electric rankas på andra platsSnabbväxande installationsföretag med många strängar på sin lyraNy funktion möjliggör nätverkande kring Zoom-eventsElmopeder går undan nuCarlsberg elektrifierar lagertransporterna i HallandLambertsson växlar upp med förnybart bränsleBYGG.se lanserar ny offerttjänst för hantverksarbetenNio nya projekt vässar svensk 2D-branschRenta förenas med norrländska L E MaskinStorskalig odling av mikroalger Unit4 förvärvar danska Scanmarket
6/15/2022
ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska Omvänd osmos – StapelbarNy landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
6/14/2022
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
6/13/2022
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomation