LATEST NEWS

- News from the industry

Framsteg för klassiskt problem på massakokare

Beprövad teknik sedan 2 år
På massabruken används ofta induktiva magnetiska ”magrör” för flödesmätning. Men det finns en del utmanande applikationer där de lider av högt underhåll och haverier. Nu finns en alternativ beprövad teknik sedan 2 år.

Utmaningar för magrör

De kemiska massabruken i Sverige och världen över är bland de största konsumenterna av induktiva magnetiska ”magrör” för flödesmätning. Magröret är uppskattat för dess relativt låga pris, robusthet och raka genomlopp som blir en del av rörledningen samt att det kan mäta en så stor variation av vätskor, bara de är konduktiva. Magrör klarar även fiber och partikelhaltiga vätskor ”slurrys” och blir därför en bra allround-mätare i hela bruket.

Men magrören har en akilleshäl i sin konstruktion och det är att en isolerande liner behövs på insidan av röret för att mätelektroderna inte ska kortslutas. En annan utmaning är att beläggningar i röret isolerar mätelektroderna och sänker millivoltsignalen så att den mäter fel, säger Ulf Johansson, branschansvarig för papper och massa på Endress+Hauser i Sverige. När beläggningen till exempel torkar efter ett stopp isolerar den extra mycket och man kan helt tappa mätningen i början när man startar upp kokaren igen.

Linern på magrör hos bruken är i majoritet fluorplasterna PTFE eller PFA. Båda tillhandahålls även i olika förstärkta varianter för att bättre tåla vakuum vilket är en källa till haverier av magrör i svartlutsavdrag på kokaren. Vakuum suger ihop linern och leder antingen till läckage eller att mätaren visar ett för högt flöde eftersom en reducerad innerdiameter höjer lutens hastighet i mätaren.

Diffusion genom linern är ett annat fenomen och brukar först upptäckas som ”böldpest” på insidan av linern när man tar ut mätaren. Det leder till fuktvandring vilket kortsluter innandömet av magröret utan att det syns på utsidan och brukar leda till för låga flödesvärden.

En del alternativa keramiska liners har erbjudits genom åren utan större framgång på grund av skörhet och pris. Även mätfläns och dP celler används förstås men med varierande framgång eftersom inkruster pluggar igen dess tryck uttag.

Vortex mätaren har blivit tekniken de flesta gått över till på grund av de beskrivna problemen. Men eftersom vortex till sin natur inte mäter från noll och även adderar en förträngning (en så kallad ”bluff-body”) i röret har den två klara minus där. Dessutom är den ofta känd för att störas ut av rörvibrationer.

Akustisk mätning

Nu är dock en fullvärdig ersättare utprovad. Tekniken är ultraljud men inte clamp-on, utan en riktig rörmodell. Samma bygglängd och flänsar som magrörens går att beställa och den stora fördelen är att ingen liner behövs på ultraljud. Mätaren är ett rakt flänsat rör med all elektronik förpassad till utsidan, utan några hål in till processen. Mätningen sker med ljudvågor tvärs genom röret. Eftersom det inte är en clamp-on kommer mätröret färdigkalibrerat direkt ur kartongen och noggrannheten är densamma som för magrör 0,5%. Transmittern är remote IP67 precis som magrör, säger Ulf Johansson. Mätaren tål +200c som ger en bättre marginal än magrörens max på +180c och man kan läsa av den akustiska signalen i decibel som information om påväxt av inkruster. Andra applikationer för mätaren kan vara grönlut, vitlut, tallolja och kondensat. Akustisk mätning klarar samtliga.

Mätning utifrån

Som komplement till rörmodellen lanseras nu även en ny clamp-on modell som redan hunnit bevisa sig på kokare- och massaflöden. Den kan vi erbjuda med fri provkörning med våra lånemodeller som vi även kommer ut och monterar. En unik fördel är att den klarar sig med bara 2x diameter i raksträcka före mätplatsen. Vi har kört den på svartlut med hög TS, pappersmassa med fibrer och mot vortexmätare som börjar själv-oscillera av rörvibrationer medan vår mätare fortsätter stabilt, avslutar Ulf. Fungerar en clamp-on kan man vara säker vår inline rörmodell går ännu bättre då den får starkare signal. Kontakta oss för att boka tid för provkörning på era flöden.

Vi utför montaget och utbildar i handhavande. (Gäller svenska bruk under 2022) Tag kontakt med: ulf.johansson@endress.com 011-444 68 71

LATEST NEWS

- News from the industry
6/20/2022
En av Gold Sweden’s Best Managed CompaniesDen mest kraftfulla dammsugaren* från MieleWenaas AS etablerar sig i SverigeNya rapporter ger djupare insikt om hybridarbete
6/17/2022
Höj trycket lokalt med hjälp av tryckluftClemondo satsar på miljövänliga produkterNu ska Dalarna locka fler utländska investerare20 företag får utmärkelsen Sweden’s Best Managed Companies 2022Elektrifiering av bioraffinaderier ger flerfaldig produktionsökningAudi gör det lättare att ladda elbilenNy bläckstrålemärkning till OEM Electronics maskinparkIndustrins förutsättningar inför avtalsrörelsenEaton utökar samarbetet med MicrosoftMiljonstöd möjliggör återvinning av komplex plast Sigma Technology lanserar ett nytt företagCisco presenterar lösningar för smartare, enklare nätverkNy injektionspistol sparar både arbetstid och resurser
6/16/2022
Förstå PulverbäddsfusionsteknikSvenska Mässan Gothia Towers satsar på solcellsanläggningSchneider Electric rankas på andra platsSnabbväxande installationsföretag med många strängar på sin lyraNy funktion möjliggör nätverkande kring Zoom-eventsElmopeder går undan nuCarlsberg elektrifierar lagertransporterna i HallandLambertsson växlar upp med förnybart bränsleBYGG.se lanserar ny offerttjänst för hantverksarbetenNio nya projekt vässar svensk 2D-branschRenta förenas med norrländska L E MaskinStorskalig odling av mikroalger Unit4 förvärvar danska Scanmarket
6/15/2022
ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska Omvänd osmos – StapelbarNy landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
6/14/2022
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
6/13/2022
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomation