LATEST NEWS

- News from the industry

Från powersport stjärna till internationell industrientreprenör

NIKAB är ett snabbväxande företag inom industriservice. Företaget erbjuder det mesta kring service och underhåll, om- och nybyggnationer samt rena konsulttjänster.
Två unga powersports-ess leder verksamheten med samma mod, kreativitet och envishet som kännetecknat deras idrottskarriär. Och nu satsar företaget vidare.

Snabbväxande succéföretag

NIKAB grundades av Tim Marklund 2015, på den tiden mest känd som framgångsrik och våghalsig snöskoter- och motocrossförare. Efter en bruten rygg, med risk för att bli invalidiserad, tog sig Tim med mycket envishet tillbaka till sporten och började samtidigt utforska nya framtidsmöjligheter. Full av vilja och kreativitet startades filmprojekt, event och produkter inom motorsport med mera. Ett av projekten var Norrlands Industri och Konsult AB, NIKAB.

NIKAB:s tjänster blev snabbt uppskattade och företaget växte snabbt, idag finns de etablerade på de tre orterna Piteå, Skellefteå och Umeå med uppdrag runtom i världen. För drygt ett år sedan anslöt racingkompisen Adam Thomelius som kompanjon. Tillsammans har de idag ett starkt team med mycket energi, kompetens och genuin serviceanda. NIKAB har idag ett fyrtiotal anställda och fortsätter växa efter hand som allt fler kunder upptäcker företagets förmåga. Både i Sverige och övriga världen.

Kreativa lösningar och hållbarhet

Det är ständigt nya saker på gång på NIKAB och vi fick chansen till en pratstund med ansvarig för personal och organisationsutveckling Ida Määttä.

– Vi jobbar med svets- och industrireparationer, alla former av underhåll och nykonstruktion, berättar Ida Määttä. Vi löser det mesta för industrianläggningar. I närområdet består kunderna till stor del av de stora industrierna som gruvor och massaindustrier, men vi jobbar med alla möjliga spännande projekt. Kan vara allt från en kreativ bar-inredning eller en privatperson som behöver en specialtrappa. Eller kolla in vår produkt MADDECKS till exempel.

NIKAB hjälper allt från lokala företag till stora internationella aktörer som Smurfit Kappa, Northvolt, Skanska, ABB; WT Energisystem och LKAB.

– Vi är ganska kända i Norrland och Sverige men det är inte så känt att vi har kunder över hela världen. Nu närmast jobbar vi Kazakstan där vi svetsar i ABB:s elmotorer, och snart åker vi till Peru. De kunderna kommer till oss för vi har så skickliga svetsare och kan leverera svetsuppdrag med hög kvalitet och precision. Hållbarhet är viktigt.

Nyligen investerade NIKAB i nya lokaler utrustad med vattenskärningsmaskin

– Vi står för kreativa lösningar och hållbarhet. Går det, är det bättre att reparera istället för att köpa nytt. Vi löser det mesta. Ingenting är omöjligt. Då är det bra att ha en vattenskärare, avslutar Ida.

Vattenskärning för bättre service

Johan Ceder har många års erfarenhet av vattenskärning. För NIKAB var vattenskärning en helt ny bearbetningsteknik. I samband med upphandlingen av en ny maskin bidrog Johan med specialkompetens.

Idag är Johan anställd på NIKAB med ansvar för vattenskärningen. Han uppskattade att komma till ett ungt framåt företag. Ett företag som hela tiden vill bli bättre och större med unga driftiga ledare. En kreativ miljö där allt är möjligt och man får utrymme att växa.

– Grundtanken är att man kan göra det mesta med en vattenskärningsmaskin, berättar Johan Ceder. Vi jobbar med industrin i en expansiv region, med företag som Northvolt, LKAB och flera pappersbruk där stillestånd kostar mycket pengar. Dom vill ha sina delar nu och inte om tre veckor. Med egen vattenskärningsmaskin får vi korta ledtider och kan säkerställa att vi levererar en extra bra produkt. Med egen maskin kan vi vara mer nytänkande och testa nya lösningar.

Precis som i den egna verksamheten var det viktigt med kvalitet, garantier, support och reservdelar i valet av leverantör av vattenskärningsmaskin. Tillförlitlighet och hållbarhet.

– Allt har fungerat precis som jag förväntat mig sedan vi installerade för ett halvår sedan. Inga konstiga överraskningar. Den gamla maskinen jag körde kunde ibland hitta på egna saker, med det händer aldrig med maskinen från Water Jet Swedens. Alla fungerar som jag planerat.

Vattenskärning är en naturlig process och det finns mycket att vinna på att finjustera inställningarna för att optimera skärresultatet.

– Det märks att supporten kan sina saker och varit med i många år. Jag får alltid bra hjälp och reservdelarna kommer alltid snabbt när jag beställer, avslutar Johan.

Mot nya mål

NIKAB bara är i början på sin resa. Potentialen är stor och projekten är många. Water Jet Sweden ser fram emot nya projekt och tackar för förtroendet de fått som leverantör.

Lennart Svensson, VD på Water Jet Sweden, avslutar.

– Det är en ung organisation och företaget har framtiden för sig. Vi är stolta över att få vara med och bistå dom på deras framgångsresa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kontakt
T: +46 (0) 457-45 54 40
E: info@waterjet.se

Contact information
Mailing address
Teknik­vägen 4
37238 Ronneby
Visiting address
Teknik­vägen 4
SE-37238 Ronneby
Region
Ronneby
Blekinge county
Sweden
Organization id:
556516-9066
Founded: 1992
Employees: 40
Welcome to Water Jet Sweden!
Water Jet Sweden was founded in 1993 and has over the years become Europe's leading manufacturers of water jet cutting machine systems. Our headquarter is situated in town of Ronneby, on the south coast of Sweden.
Water Jet Sweden develops, manufactures and markets advanced solutions for water jet cutting and provides a quality aftermarket offer with service and parts. Our vision is to be the obvious first choice for customers worldwide who seek solutions in water jet cutting where high quality, high technical content and high service standards are the basic elements.
Our business is based on the core values quality, durability and customer value. Through a global network of dealers and subsidiaries, we service our customers in more than 40 countries around world.
Welcome to contact us!

Certifications

ISO 9001:2008 – ISO 9001:2015

Contacts

Peter Ruden
0457 - 455 460
Klas Wallström
CMO
0457-45 54 40
Christian Svensson
0457-45 54 75

Videos

Historien om Water Jet Sweden

Historien om Water Jet Sweden
Water Jet Annual Show 2016
Waterjet Annual Show 2014
Buildning av water jet sweden machine in 3 minutes

LATEST NEWS

- News from the industry
10/20/2021
Framtidens odlingar är härContinental 150-årsjubilerarAreco utvecklar kvalitets­arbetetSå väljer ni tillfälliga lokalerNy dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus
10/19/2021
Ny försäljningschef för ÅkerströmsNy truckmodell 35/40/45D 50DN-9VB från Hyundai Byt tätningsringar när du byter lager i maskinernaSå elektrifierar du din fordonsflotta Så påverkar rekordhöga elpriser industrinTeknik så smart att den inte synsUndvik smuts i avloppetHyr eller köp?Umelag tävlar i Korea den 23 oktoberUppmärk­sammar skickliga maskin­förareTIB auktoriserar företag inom takbranschenExklusiv live visning - ECOBOT städrobotar!Bosch lanserar världens kraftfullaste borrmaskinerNya teleskoplastare går åt som smör i solskenVertiv går med i Sustainable Digital Infrastructure Alliance Linde lanserar Linde GreenData kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch
10/18/2021
Ny truckmodell 25/30D 35DN-9V från Hyundai Fortsatt expansion av solceller i StockholmSweco satsar på hållbart producerade förpacknings­materialLambertsson löser logistiken åt Stora EnsoNytt webbhotell garanterar data på svensk markRekordmånga studenter i öppen innovationElbilar rusar på begagnatmarknadenBICO stärker IP-portföljen med patent i USA och SverigeSmartare och mer hållbart sätt att bekämpa dammFörsta spadtaget för Eleikos nya logistikcentral
10/15/2021
Här kommer våra fantastiska fyraInvesteringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
10/14/2021
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
10/13/2021
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!