LATEST NEWS

- News from the industry

Från lokal start-up till global spelare på 10 år

Stop Digging utmanar den traditionella byggbranschen
I år firar det innovativa och numera globala företaget Stop Digging 10-årsjubileum. Sedan starten har företaget växt från en idédriven start-up i Helsingborg till att bli Sveriges största leverantör av markförankring med skruvar. Numera är företaget etablerade i tolv länder runt om i världen och sätter två projekt i timmen, dygnet runt – året om. Men resan slutar inte här. Det entreprenöriella företaget har en tydlig agenda och vill utmana den så traditionella byggbranschen att lägga betongen bakom sig.

I tusentals år har betong varit ett självklart och välanvänt byggmaterial världen över. Men, det går inte längre att frånse att brytningen av kalk och cementtillverkning påverkar miljön och ger upphov till stora koldioxidutsläpp. En negativ miljöpåverkan som skapat ett stort behov av att använda alternativa byggmetoder och material.

För det jubilerande företaget Sto Digging är viljan att förändra den konservativa byggbranschen stark. Deras sätt att göra det på – markförankring med skruv – bidrar till minskade koldioxidutsläpp med drygt 60 procent jämfört med traditionell förankring med betongplintar, mindre kostnader och sparar tid i byggprocesser. Det faktum att Stop Digging skruvar gör minimal påverkan i naturen, går att återanvända och återvinna är ytterligare starka och hållbara argument som bidrar till att värna om jordens ändliga resurser. Och de många fördelarna med markskruvar som ett alternativ till betong börjar gå upp för allt fler.

– Utöver en växande marknad i Sverige har vi till exempel nått stor framgång på Nya Zeeland. Det är ett land som har en tydlig hållbarhetsagenda, värnar om sin natur och är öppna för nya innovativa lösningar. Efterfrågan på hållbara alternativ växer dock i snabb takt även i Europa och i Nordamerika och min övertygelse är att markskruvar framåt är en viktig del av lösningen på hur vi ställer om den globala byggbranschen. Sedan har vi också spännande förfrågningar från länder i Afrika, där våra skruvar är en lösning på utmaningar med vattentillgång och logistikflöden som betonganvändning för med sig, menar Richard Alm, VD på Stop Digging.

Under resans gång har Stop Digging även tagit fram en egen ställning för solceller som monteras på skruvar. Efterfrågan på enkla sätt att bygga solcellsparker på växer i snabb takt och utvecklingen är mycket lovande.

Från start-up till globala spelare på ett decennium
Utifrån en enkel vision om att bygga smartare med att slippa det tunga och resurskrävande jobbet med att gräva, startade helsingborgarna och entreprenörerna Kim Olsson och Håkan Liljekvist Sluta Gräv 2012. Under de kommande tio åren gör företaget en omfattande resa. Från att vara ett start-up företag bestående av endast grundarna har nu Sluta Gräv blivit Stop Digging – ett internationellt bolag med ca 20 medarbetare och 142 partners som finns i tolv länder runt om i världen.

– Sluta Gräv startade tack vare kreativiteten och modet hos Kim och Håkan. Men det som tagit oss dit vi är idag är också deras insikt och beslut om att professionalisera företaget och skapa förutsättningar för att kunna växa. Genom att ta in extern kompetens och en ledning med erfarenhet av att driva stora företag har vi kunnat strukturera företaget och tagit stora steg inom kvalitetsutveckling och digitalisering samt kunnat anställa fler med rätt kompetenser, berättar Richard Alm.

Under det senaste halvåret har Stop Digging tagit två viktiga steg i företagets tillväxt- och professionaliseringsresa. I december 2021 fick Stop Digging en ny majoritetsägare, Sobro, som tillsammans med de befintliga ägarna nu ska fortsätta företagets snabba expansion. Dessutom har företaget fått en ny styrelseordförande sedan maj 2022 i Pontus Cornelius som har stor internationell erfarenhet och som har en tydlig hållbarhetsagenda.

Framtidsvisionen
Årets 10-årsjubileum ger Stop Digging en chans att se tillbaka, men också tillfälle att blicka framåt. Partnerskapet och det nära samarbetet med renommerade lokala hantverkare är en viktig pusselbit i företagets framgångssaga. Redan från start har Stop Digging arbetat strategiskt med att bygga ett varumärke som vilar på svensk kvalité, innovation och mod. Med detta vill man bli en attraktiv partner och säkerställa hög kompetens och en gemensam kultur.

– Idag sätter Stop Digging två projekt i timmen, dygnet runt – året om. Det innebär många möten och många interaktioner för representanter för företaget. Och ambitionen är att det ska bli fler. Våra kunder ska alltid vara trygga med att få samma kvalité, kompetens och service, därför arbetar vi hårt för att implementera vår kultur i hela vår organisation och med våra partners samtidigt som vi växer.

Ytterligare ett viktigt arbete är Stop Digging miljö- och kvalitetscertifieringar. Stop Digging är det enda företaget i branschen som är kvalitetscertifierade enligt ISO 9001 som också inkluderar installationsprocessen som sker via bolagets partners. Under 2021 blev även företaget miljöcertifierade med ISO 14001 som säkerställer att det sker ett kontinuerligt och strukturerat kvalitets- och miljöarbete. Detta tillsammans med många nationella certifieringar skapar mervärde och trygghet för Stop Diggings kunder.

I partnerskap för att möta framtiden
– Just partnerskapet - att arbeta med människor och företag som delar våra värderingar och kultur tror vi är än viktigare framåt. Att utmana en hel bransch eller att hitta nya innovativa lösningar i arbetet med att ställa om verksamheter eller mind-set är inget ensamarbete. Det vi bidrar med, är ett unikt koncept med innovativa markskruvar för markförankring som en del av lösningen att ställa om inom byggbranschen. Men, vi behöver bli fler som är med och ser fördelarna med att samarbeta och bidra, avslutar Richard.

Fakta om Stop Digging

- Grundades 2012 av Kim Olsson och Håkan Liljekvist under namnet Sluta Gräv

- Är 10 anställda på huvudkontoret i Helsingborg, Sverige

- Har över 150 partners i Sverige, Danmark, Norge, Finland, England, Nederländerna Tyskland, Schweiz, Nya Zeeland, Australien, USA och Kanada

- Säljer markskruvar och tjänster i segmenten B2C och B2B

- Har en produktportfölj som består av markskruvar samt solcellsställningar

- Fördubblade omsättningen men 60% under 2021

- Har flera internationella strategiska samarbetspartners runt om i världen

- Är miljö- och kvalitetscertifierade med ISO 9001 och ISO 14001

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance