LATEST NEWS

- News from the industry

Fortsatt stort intresse för mobilt boende

Branschen säljer begagnat för miljarder
Intresset för det mobila livet är rekordstort och även om nyförsäljningen har minskat i år är marknaden stekhet. Efterfrågan på begagnade husbilar och husvagnar är enorm. Det visar siffror från Verendus och Bilvision i en färsk branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil har genomfört.

Under 2023 har försäljningen av nya husvagnar och husbilar minskat jämfört med i fjol. Men någon oro för framtiden finns inte. Branschens återförsäljare upplever i stället att intresset för det mobila livet är större än någonsin. Det bekräftas också av högtrycket på landets camping- och ställplatser.

– Återförsäljarna vittnar om att det sällan har varit så mycket spring i butikerna som i år. Och försäljningen av begagnade husvagnar och husbilar går som tåget. Färska siffror visar att det hittills i år har sålts närmare 45 000 husvagnar och husbilar i Sverige. Av dem har nio av tio ekipage varit begagnade, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

Den stora försäljningen av begagnade fordon är starkt bidragande till att branschen har en fortsatt hög omsättning. Under årets första åtta månader beräknas den ha omsatt 22,6 miljarder kronor, att jämföra med försäljningen av nya fordon som under samma period var cirka 2,8 miljarder.

– Såväl husvagnar som husbilar lever generellt länge och har bra andrahandsvärden. Att vi har produkter som fungerar och används länge visar att vi är en klimatsmart bransch ur flera aspekter, säger Per Nilsson, ordförande för branschorganisation HRF, Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.

Enligt undersökningen tror branschen på en stabilisering av nya fordon nästa år och att volymerna blir ungefär som i år. Men att ökningen kommer, det är alla övertygade om. För när återförsäljarna får sia fem år framåt är de alla övertygade om att branschen då har vuxit.

– Allt talar för det. Intresset för det mobila livet är rekordstort och de nya kundgrupper som kommit till under senare år, inte minst under pandemin, har stannat kvar. Segmentet vans lockar dessutom till sig en helt ny kundgrupp. Många uppskattar en aktiv fritid och här ger husvagn eller husbil möjlighet att leva sin dröm, säger Klas Brandt.

En trend inom branschen är att återförsäljarna blir större och säljer fler varumärken. Det är inte ovanligt att man i dag representerar dubbelt så många varumärken som för tio år sedan. Undersökningen visar också att allt fler väljer fordon efter funktion, användningsområde och pris snarare än varumärke, även om det fortfarande finns kunder som är trogna sitt favoritmärke.

Det gör förstås Elmia Husvagn Husbil synnerligen intressant eftersom mässan samlar många märken under ett och samma tak, samtidigt som det är premiärvisning av 2024 års modeller.
Contact information
Mailing address
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Visiting address
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings county
Sweden
Organization id:
556354-2413
Founded: 1989
Employees: 78
English description is missing, swedish description below.

Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Contacts

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Videos

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

LATEST NEWS

- News from the industry
9/25/2023
Ett enklare sätt att böja plåtPrecision i varje skär och böjTruckutbildning för företagSolcellsmontörerna väljer infästning av högsta kvalitetDags för höstens roligaste skolutmaning
9/22/2023
Optimera ytjämnheten Volvos nya slaggskopa är redo för heta uppgifterTotalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbransch
9/21/2023
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
9/20/2023
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
9/19/2023
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso