LATEST NEWS

- News from the industry

Fokus på relationer och smarta investeringar

Banar väg för SVAB
Goda relationer, maxad effektivitet och ändamålsenliga investeringar.

För SVAB är det fokus på relationer och smarta investeringar utifrån kundernas efterfrågan som gör dem till en effektiv och komplett leverantör.

Företaget SVAB ägs och drivs av bröderna Marcus Silvander och Mathias Norén. Sedan ett antal år tillbaka erbjuder SVAB skärning med gas, plasma, vatten och laser. Men även ytterligare bearbetningstekniker som fräsning, borrning, gängning och kantpressning.

Företaget har alltid utgått från efterfrågan för att växa och under åren vuxit med ny teknik. TRUMPF klev i och med investeringen i den nyaste laserskärmaskinen in som ny samarbetspartner till SVAB och stärkte upp deras maskinpark för att just möta efterfrågan. Idag står SVAB stadigt som en komplett legoleverantör av nyckelfärdiga detaljer där tyngre fordonsindustri är den största kundgruppen. Företaget omsätter idag 35 miljoner på 10 anställda.

Laserkärning med TruLaser 3030 fiber
Störst är SVAB på vatten- och laserskärning och idag består den optimerade produktionen av tre vattenskär- respektive tre laserskärmaskiner. Laserskärmaskinen från TRUMPF - TruLaser 3030 fiber installerades hösten 2021. Maskinen beskriver Mathias och Marcus som ett alldeles lagom format för deras verksamhet i storlek och kapacitet. TruLaser 3030 fiber är en snabb maskin för alla skärningsuppgifter som imponerar genom sin höga flexibilitet, produktivitet och kostnadseffektivitet. Nu är maskinparken optimerad och maskinerna kompletterar varandra väl.

Goda relationer och förtroende i alla led
Relationsbyggande och förtroende är något som genomsyrar brödernas företagande. De strävar alltid efter att vara lyhörda, effektiva och arbeta nära sina kunder. Snabbhet och perfektion går här hand i hand med engagemang, noggrannhet och effektivitet i varje enskild detalj. ”Vi fick en fantastisk bra relation till TRUMPF direkt som faktiskt blev mycket avgörande för investeringen”, säger Marcus. ”Jag gjorde givetvis även en del research bland kollegor i branschen och vi vet att TRUMPF är ett starkt märke med hög kvalitet, men det är väldigt viktigt för oss med bra relationer”.

Perfekt anpassad maskin….
TruLaser 3030 fiber köpte Mathias och Marcus med en fiberkälla på 6 kW. Återigen speglar detta hur de resonerar kring att investera utifrån både efterfrågan och verksamhetens behov här och nu. De laserskär mestadels plåt upp till 25 millimeter, vilket den här maskinen gör snabbt till utmärkt kvalitet och de hinner samtidigt med allt arbete runtomkring. Produktionsprocessen är optimerad med kostnadseffektivitet och tack vare korta beslutsvägar och mycket flexibilitet kan de erbjuda hög leveransprecision. ”Vi ska kunna svänga runt på en femöring och leverera oerhört snabbt till hög kvalitet” säger Marcus. De har även medvetet valt att ha en överkapacitet i sina maskiner i stället för att maxa hela tiden. ”Kapacitet som gynnar oss när det till exempel kommer någon som behöver sina detaljer nästa dag, då löser vi det, säger Mathias”.
En annan aspekt i investeringen var också en föranledd order där SVAB på sikt behövde kunna tillhandahålla skärning med nitrogen i 4 – 6 millimeter spannet vilket kräver en 6 KW laser. ” Detta är en perfekt investering för vår verksamhet, säger Marcus, maskinen är vansinnigt snabb och vi får ut mängder av detaljer”.

…och automatisering för verksamheten
TruLaser 3030 fiber installerades tillsammans med automationslösningen LiftMaster för främst flexibel in- och utlastning. Med olika uppställningsvarianter kan LiftMaster utföra olika funktioner. Dessa sträcker sig från enkel in- och utlastning till pallhantering och utlastning av detaljer. Det finns även en sorteringsfunktion där LiftMastern separerar färdiga detaljerna från restgittret och lägger ner dem. LiftMastern har också fördelen att den hanterar detaljerna utan att repa dem. Sugkoppsramen utgör grundkomponenten och innehåller såväl bärsugkopp för transport av plåtämnen som gallertänder för transport av den tillskurna plåten. På SVAB har man valt att ha manuell sortering i dagsläget och använder automationen till att plocka in ny plåt och plocka bort det som är skuret. ”Det här är för oss den nivån av automatiseringslösning vi tycker är bäst där vi befinner oss idag”, säger Mathias. ”Kombinationen av LiftMastern och lasern fungerar verkligen perfekt för oss, tillägger Marcus”.

Automatisk dysväxling – en viktig funktion
En av TruLaser 3030 fibers så kallade smarta funktioner är den automatiska dysväxlaren, vilken Marcus och Mathias pratar varmt om. ”Det är en otroligt bra funktion som sparar massa tid”, säger Marcus. Att linser och skärdysor är i bästa möjliga kondition är avgörande förutsättningar för att uppnå tillförlitliga processer och hög detaljkvalitet. Om dysan inte arbetar som den ska kan det resultera i gradbildning och extraarbete. Automatisk dysväxlare säkerställer hög dyskvalitet även i helautomatisk drift. En del maskiner har en kamerafunktion som kontrollerar dysans parametrar regelbundet. Är dysan ok fortsätter maskinen att skära med den – annars byts den ut automatiskt. Operatören slipper att regelbundet stänga av maskinen, kontrollera dysan och byta ut den manuellt.

Investering efter efterfrågan
Marcus och Mathias SVAB har gjort en otrolig resa på många sätt. Från att ha arbetat hos morfar med planglas och upptäckt vattenskärning till att ha startat SVAB, Svensk Vattenskärning AB. ” Det namnet tog vi med utgångspunkten att vi ska alltid ska erbjuda vattenskärning men vi hade filosofin från början att bli det bredare företaget som tillhandhåller i stort sett allt ” säger Marcus. Idag är det fullständiga namnet SVAB Sweden.
Efter att bröderna år 2000 köpte sin egen första vattenskärmaskin hyrde de in sig i bussgarage i Alstermo på 220 kvadratmeter. Allteftersom efterfrågan ökade och kundbehoven ändrades ökade behovet av nya maskiner, och som en följd av det också behovet av större lokaler. Vid 2009 är de 5 anställda med en laserskärmaskin, två vattenskärmaskiner, två fleroperationsmaskiner. ”Det rullade på fantastiskt bra för oss”, berättar Marcus ”och vi har turen att få tag i en lokal på 4900 kvadratmeter hemma i Alstermo.”

Vänder motgång till framgång
Vad är då nyckeln till framgång mer för SVAB förutom en optimerad produktion, flexibilitet, snabba leveranser och goda relationer? ”Vi har världens bästa anställda”, svarar Marcus utan att tveka. ”De är inte så många men de är fantastiskt lojala och flexibla och presterar optimalt”. SVAB har även, värt att nämna, ett kvalitetssystem, ISO 9001 som omfattar försäljning och produktion nom laser- och vattenskärning samt skärande bearbetning. De arbetar även med certifiering enligt ISO 14001. Slit och tuffa lärdomar är också faktorer som resulterat i företagets tillväxt. Under 2014 tappade SVAB en stor kund som stod för en större del av omsättningen. Det blev en hård smäll och det tog flera år att komma på fötter igen då de tvingades se över organisationen och göra noggranna efterkalkyler. ” Vi bestämde oss för att sätta ned spaden och ta helt nya tag, berättar Marcus. Nya mål sattes för företaget 2015 med ökning i omsättning och resultat på 20% per år detta har SVAB nått varje år sedan dess.

Satsning mot 2025
Målet för 2025 är att nå 50 miljoner vilket Marcus och Mathias ödmjukt men bestämt är övertygade om att de når. Nästa steg för att komma dit är att bygga ut med ytterligare 1700 kvadratmeter lager för ett ännu bättre materialflöde. Längre fram ser de fram emot att automatisera mer i fabriken och när det kommer till laserskärning blir det garanterat en till. ”Men nästa gång blir det troligen en kraftigare maskin säger Mathias, vi det brukar bli ett par hopp upp när man tar nästa steg”. Flera spännande projekt väntar och de ska även köpa mer mark intill att potentialen att växa mer framöver. ”Vi kommer så klart fortsätta växa, säger Mathias och Marcus fyller i - ”att driva företag är det roligaste vi vet”
Contact information
Mailing address
Box 606
44117 Alingsås
Visiting address
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556240-3369
Founded: 1984
Employees: 50
English description is missing, swedish description below.

Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Contacts

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Videos

Vad är TRUMPF?

LATEST NEWS

- News from the industry
9/27/2022
Behöver du lyftverktyg?Djupdragning inom fordonsindustrin
9/26/2022
Verkissage – Vernissage i en verkstad! ABB samverkar med SamoticsFramtidens förpackningar på Scanpack 2022Standardkomponenter med Hygienic DESIGNGör sin historiskt största maskininvestering!Utökar onlineövervakning på pappersmaskin Volvos elmaskiner är också "alltid redo"Nominerade till Årets Fasad 2022Rätt verktyg får jobbet gjortVälj rätt arbetströjor för industrisektornVad gör ett mikroelektronik-bolag?Vertiv erkänd topp­leverantör
9/23/2022
Hexagon presenterar Nexus Nyutvecklade specialfjädrar Från hantverk till smart industri!ABB omprofilerar portföljenNy VD på Iscar SverigeOrganisationsförändringar hos Iscar SverigeMan Trucks väljer Stripe Grab-O-Matic överliggande trumrotatorerParker bygger en grönare framtid på bauma 2022Så här ser de nya elbussarna utCastrol och Sprint Power i projektsamarbete7 av 10 företag planerar för intelligent automation
9/22/2022
Komplett sortiment för effektiv filterrengöringRedo för framtiden med BystronicHar ni koll på ert elavtal?Teknikbolag i Smedjebacken växlar uppErgofasts nya GTX-skruvFler kvinnor på Nackademins byggingenjörsutbildningarStolta medlemmar i Diversity Charter SwedenElproduktionen kan ökas i befintliga kraftvärmeverkSaab skapar utvecklings­arena på IMA OneTech Mahindra lanserar ESG-erbjudande Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer