Flexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörande - industritorget.com
WEDNESDAY, OCTOBER 28 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Flexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörande

I svallvågorna av coronapandemin ändras förutsättningarna för satsningar på infrastruktur. Med kapade budgetar ökar behovet av flexibilitet drastiskt.
Företag som vill lyckas behöver kombinera användning av publika molntjänster med privata moln i egna datacenter, säger Eran Brown, EMEA CTO, Infinidat.

Osäkerhet kring ekonomi, som många känner av just nu, leder till en önskan att sänka kostnader och att fokusera på det allra nödvändigaste. Så också med infrastruktur för IT. Det riskerar att bli en finansiellt riskabel strategi i det långa loppet. En anledning till det är att företag köper in tillfälliga, så kallade ad hoc, lösningar, i stället för att planera på lång sikt.


Med lager på lager av infrastruktur skapas öar av tekniklösningar, med ett flertal inkompatibla system och administrationsverktyg. Det innebär i princip att vrida klockan tillbaka flera årtionden vad gäller teknikmognad, med onödig åtgång av tid, personal och resurser. Och, inte minst, med längre tidsåtgång för projekt.


Företag med fokus på att spara in på infrastruktur arbetar långsammare och riskerar att förlora de konkurrensfördelar som de förhoppningsvis har. Lägg till det den uppenbara risken för en andra våg av coronapandemin i höst. De flesta förstår att ett företags infrastruktur behöver vara förberedd för en sådan utveckling, men de allra flesta budgetar tillåter nog inte det, med stora risker som följd.


Det har redan skett
Det här är inga lösa spekulationer. Analysföretaget Gartner har till exempel skrivit ned sin prognos för IT-investeringar under hösten rejält. I januari förutspådde man globala IT-investeringar under hösten på 3,9 biljoner dollar, cirka 34,3 biljoner kronor. Det skulle ha inneburit en ökning på 100 miljarder dollar, cirka tre procent, sedan föregående år. I en ny prognos som tillkommit efter coronapandemins utbrott förutspås i stället en minskning på åtta procent.


För närvarande märker man visserligen av en viss ökning för försäljning av IT-produkter, beroende på nya behov till följd av ökat distansarbete. Men det är en temporär ökning, inte en varaktig. Räkna med att de flesta ekonomichefer fryser budgetar och bara tillåter de allra mest nödvändiga inköpen. Det innebär att bara de projekt för vilka det går att påvisa omedelbara och betydande besparingar får grönt ljus.


Vi kan räkna med att många företag kommer att bygga tekniklösningar i flera lager. Det gäller inte minst för lagringslösningar. Affärskritiska applikationer får tillgång till avancerad, och dyr, infrastruktur för lagring, vilket ger högsta tänkbara tillgänglighet och prestanda. Mindre viktiga applikationer får nöja sig med billigare lösningar. Prioriteringar av den här typen leder, som sagt, till snåriga arkitekturer och infrastrukturlösningar, med alla problem som det medför.


Flexibla lösningar behövs – inte bara i molnet
Förändrade omständigheter kräver förändrade strategier. Det gäller definitivt för att lyckas med IT-investeringar under hösten. Dels har vårens pandemi kastat om förutsättningarna, dels måste man vara förberedd på att det kan komma en andra våg av pandemin. Och den nya strategi som behövs handlar inte enbart om molnlösningar.


En stor fördel med infrastruktur i molnet är att man slipper det hinder som en traditionell inköpsprocess innebär. En stor nackdel med molnlösningar är att driftskostnaden (OpEx) är mycket högre. De flesta företag föredrar fortfarande investeringar i inventarier (CapEx). Trots det visar det sig i mina samtal med CIOer att molnkostnader ofta är två till sex gånger större än investeringar i lokala datacenter. Förhållandet mellan de båda typerna varierar beroende på vilken typ av utrustning som jämförs. Även Gartners analyser visar på det här förhållandet.


Dilemmat för de flesta företag är att de vill ha fördelarna med molnet, att kunna öka IT-resurserna enbart när det behövs och kunna minska dem när behovet minskar, samtidigt som de föredrar investeringar i inventarier från ett finansiellt perspektiv.


Lösningen är en kombination av de två typerna av infrastruktur. Många företag har hybridlösningar med både publika och privata moln. Eftersom privata moln är billigare och möjliggör en kombination av löpande kostnader och investeringar ger de förutsättningar för besparingar och högre effektivitet. Det gäller om ett företag samtidigt kan dra nytta av flexibiliteten för det publika molnet.


Flexibla lagringslösningar som ger alla de här fördelarna kommer att ha hög prioritet för kunderna under den närmaste framtiden. Man vill ha fördelarna med både det publika molnet (omedelbar kapacitetsökning och att enbart betala för kapacitet som används) och med privata moln (val mellan och kombinationer av CapEx och OpEx, lägre kostnader).


Leverantörer måste tillgodose flexibilitet både för IT-drift och för affärslösningar under det kommande året. Kunderna behöver kunna satsa på kortsiktiga lösningar för infrastruktur och ändra inköpsmodeller när som helst, inte vartannat eller var tredje år. Ju större osäkerhet som råder, desto mer flexibla behöver vi vara. Lagringslösningar är avgörande och riskerar att bli flaskhalsar. Det kommer att stå företag dyrt att inte ha flexibla lagringslösningar, när de blir tvungna att satsa på molnlösningar eftersom de inte har något annat val.

LATEST NEWS

- News from the industry
10/14/2020
Luna Tools bidrar till samverkan för noll olyckor i byggbranschenPermanova växlar upp inom laserhärdning - köper nytt bolagSäkerhetsstandard för litiumbatterier för energilager utgiven
10/13/2020
Spänningsaggregat med displayWebbinarium: Ta kontroll över dina läckagekostnader idage-learning från Lund vinner pris i EnglandNordic Finance satsar på grön energiTillgänglighet och digitala personliga möten i fokus när DBT lanserar ny tech-plattformDe här är finalister i Swedish Mining Innovation Award 2020CNC SVARV modell T-FLEX, för träMedvetet val vid köp av el viktigt för småföretagare
10/12/2020
Element tecknar 12-årigt ramavtal med Saab avseende kalibreringstjänster och materialprovningHultafors lanserar ergonomiska, färgkodade skruvmejslarMAXXDRIVE® XT industriväxlar – kraftfulla drivenheter för transportbandAreco TP20 och TP45 med förmonterat tätbandLeuzes nya internationella distributionscenter är igång efter bara ett års byggandeEndast 1 av 4 globala företag håller kortinnehavarnas betalningsuppgifter säkra
10/9/2020
ABB-robotar snabbar upp testning för Covid-19 i SingaporeNYTT NAMN EFTER 50 ÅR!Så väljer du rätt förvaring till kontoret​BAGA är nominerade!Hållbarhet möter hållfasthetFinska Polaria gör entré i svenska badrum med slitstarka plåtskåpVeeam och Kastens datahanteringsplattform ska snabba på införande av container-baserade applikationer
10/8/2020
PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)Tamtron ONE Timber, en helt ny våg för timmerkran på virkesbilar och skotare.5G och IoT hand i hand för industrinBluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
10/7/2020
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
10/6/2020
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
10/5/2020
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
10/2/2020
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnar
Advertisements