TUESDAY, MAY 18 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Fler än 220 000 svenskar har utvecklat sin digitala kompetens med hjälp av LinkedIn och Microsoft

Svenska företag måste omvärdera sin syn på rekrytering för att kunna anpassa sig till en osäker arbetsmarknad, öka mångfalden och minska de växande kompetensklyftorna, enligt Microsoft och LinkedIn.
Brådskande att omvärdera rekryteringsprocesser för att undvika ökade klyftor på arbetsmarknaden
• 9,7 procent av svenskarna är för tillfället arbetslösa
• 43 procent av alla nyanställningar i Sverige utgjordes under fjolåret av personer som bytte bransch eller funktion
• Det finns en fortsatt efterfrågan på personal inom e-handel, digital marknadsföring och kundservice
• Arbetsgivare efterfrågar överförbara kompetenser som kommunikation, problemlösning och digital kompetens

Ny data från LinkedIn visar att 43 procent av alla nyanställningar i Sverige under fjolåret utgjordes av personer som bytt till en bransch eller funktion som de kan ha saknat tidigare erfarenheter inom.

Med en arbetslöshet på 9,7 procent i mars 2021 enligt SCB (530 000 personer) måste företag börja bedöma kandidater baserat på deras kompetenser och deras potential lika mycket som på direkta arbetslivserfarenhet och formella kvalifikationer, för att säkerställa en rättvis återhämtning efter pandemin.

För att hjälpa arbetssökande att komma in i arbete och arbetsgivare att implementera en anställningsstrategi som utgår från de sökandes faktiska kompetenser, har Microsoft och LinkedIn lanserat en rad nya verktyg, resurser och tjänster utformade för att matcha sökande med rätt kompetens med rätt position.

Sätter Sverige i arbete igen
Sedan juni 2020 har Microsoft och LinkedIn hjälpt över 220 000 svenskar och 30 miljoner människor världen över att utveckla sina digitala kompetenser genom gratisutbildningar tillgängliga via opportunity.linkedin.com. För att möta det fortsatta behovet av att få in fler människor på arbetsmarknaden kommer Microsoft och LinkedIn utöka tillgången till gratisutbildning för de tio mest efterfrågade jobben fram till slutet av 2021.

Kurserna och certifieringarna är designade för att lära ut kompetenser som behövs för de yrken där efterfrågan på personal växer, exempelvis inom e-handel, digital marknadsföring och kundservice.

Data från LinkedIn visar att kommunikation, problemlösning och digital kompetens var bland de mest efterfrågade överförbara kompetenserna för arbetsgivare idag.

Kompetens måste komma i första hand
För att uppmuntra arbetsgivare att omvärdera sina rekryteringsprocesser hjälper Microsoft och LinkedIn under året 250 000 företag världen över att anställa kandidater utifrån sin kompetens under 2021. Resultatet blir ett stöd för arbetssökande, företag och offentlig sektor i form av bättre anställningsplaner, rekrytering och utvecklingsprogram.

Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn, säger: ”Covid-19 har förvärrat en redan ojämn spelplan –traditionella rekryteringsprocesser som sätter formella meriter främst gör att många kompetenta personer som nu är arbetslösa riskerar att stängas ute från arbetsmarknaden. Arbetsgivare borde lägga större vikt vid faktisk kompetens och potential när de anställer, vilket också skulle kunna bidra till ökad mångfald. Det finns också ett stort värde i att arbetssökande förstår vikten av de kompetenser de har, och vilka de behöver utveckla för att öka möjligheterna att få jobb.”

Helena Kappen, affärsområdeschef på Microsoft Sverige och ansvarig för bolagets satsningar inom kompetens, säger: “I Sverige har vi kommit en bra bit på väg i vår digitala utveckling. Trots det, så ser vi ett växande behov av ny digital kompetens i alla delar av och på alla nivåer i samhället. För att möta det fortsatta behovet kommer vi tillsammans med Linkedin utöka tillgången till kostnadsfria utbildningar för de tio mest efterfrågade jobben fram till slutet av 2021”.

LinkedIn har lanserat nya funktioner och verktyg för att arbetssökande enklare ska kunna visa upp sina kompetenser till potentiella arbetsgivare:
• Cover Story är en ny funktion för LinkedInprofiler som kan hjälpa användare att dela sin historia på ett mer autentiskt och engagerade vis genom video. Om du är arbetssökande så är Cover Story ett bra sätt att dela karriärmål och visa upp mjuka kompetenser för rekryterare genom din profil. Cover Story lanseras globalt idag.
• Pronomen är viktigt för ens identitet. LinkedIn har nu introducerat ett valfritt fält längst upp i profilen där användare kan lägga till pronomen för att uttrycka vilka de är och hur de vill bli sedda.

Det finns även sedan tidigare några användbara funktioner och verktyg på LinkedIn som kan komma till hjälp för arbetssökande:
• Career Explorer är ett interaktivt verktyg för att hjälpa fler hitta de jobb som matchar ens kompetenser. Genom data från LinkedIn kan arbetssökande se hur deras kompetenser kan leda till nya karriärmöjligheter, vilka eventuellt ytterligare kompetenser som behövs tillsammans med kurser från LinkedIn Learning som kan hjälpa till att fylla dem luckorna.
• LinkedInanvändare kan visa upp sina hårda kompetenser med Skills Assessments och utmärkelser som läggs till i deras profil. Användare med fem eller fler listande kompetenser har 27 gånger så stor möjlighet att bli upptäckta av rekryterare och de med en Skills Assessment-utmärkelse har en 20 procents högre chans att få en anställning.
• LinkedInanvändare kan aktivera funktionen #OpenToWork för att signalera till arbetsgivare att de letar efter nya möjligheter. Mer än sex miljoner personer använder #OpenToWork-ramen i deras profilbild och får i snitt 40 procent fler meddelanden från rekryterare och är 20 procent mer sannolika att bli kontaktade av det bredare LinkedIn-communityt.
• Arbetssökande kan också få tillgång till gratisverktyg i förberedelserna inför arbetsintervjun.

Metod
LinkedIn har analyserat data från tre miljoner medlemmar i Sverige för att förstå volymen av anställningar under fjolåret och procentandelen av de som skiftat arbetsroll till en bransch eller funktion som skiljde sig från deras tidigare bransch eller funktion. En ”skiftad arbetsroll” definieras som när en LinkedInanvändare byter bransch, funktion eller titel. Vi har observerat detta genom användare som lagt till en ny position i deras LinkedInprofil. Data har också hämtats från LinkedIns Jobs on the Rise report.

LATEST NEWS

- News from the industry
5/6/2021
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
5/5/2021
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
5/4/2021
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
5/3/2021
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
4/30/2021
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
4/29/2021
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar
4/28/2021
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Advertisements