LATEST NEWS

- News from the industry

Fem myter kring snabb­laddning av elfordon

ChargePoint har listat några av de främsta myterna
Många människor är övertygade om att de flesta laddprocesser för elfordon bör utföras på snabbladdningsstationer, för att en elektrifiering av transportsektorn ska kunna bli verklighet på allvar. Detta är dock en av många missuppfattningar kring snabbladdning. Här har ChargePoint listat några av de främsta myterna på detta område.

Myt 1: Snabbladdning är den viktigast laddningsmetoden för elbilar
Mer än 80 % av alla elfordon laddas idag hemma eller på jobbet. Bilarna står där ofta parkerade, ofta under flera timmar åt gången, varpå det finns mer än tillräckligt med tid för hinna ladda upp elfordonen med medelhastighet. Faktum är att en enda timmes traditionell AC-laddning ger ditt elfordon en räckvidd på 4 mil. Att ladda upp ditt fordon på plats hemma, på jobbet eller var du än befinner dig under dagen, är bekvämt och ofta även tillräckligt för att klara din vardagskörning. Snabbladdning är främst användbart när du är ute och reser längre sträckor.

Myt 2: Snabbladdning är alltid ett bättre alternativ
Det är inte bara vi människor som föredrar att vistas i behagliga temperaturer kring 20 och 25 grader. Detsamma gäller även våra elbilsbatterier. Snabbladdning, som levererar mycket el på kort tid, belastar batterierna betydligt mer än normalladdning (AC), vilket kan resultera i överhettning. Vissa elfordon är utrustade med en funktion som hanterar och optimerar batteriernas temperatur vid laddning. Även om värmeexponeringen har liten effekt på batteriernas livslängd över tid, så är det ändå lämpligt att förlita sig på normal AC-laddning för den dagliga laddningsprocessen.

Myt 3: Hög laddningseffekt är att föredra
Visst kan du öka antalet kW, men faktum är att högre effekt inte är fördelaktigt för alla fordon. De flesta av de elfordon som kör runt på vägarna idag klarar inte av den effekt på 350 kW som vissa laddstationer erbjuder. Laddhastigheten för alla fordon begränsas av dess batterispänning och den elmängd de kan ta emot. Även om en effekt på 350 kW kan bra inför framtiden, så är 125 kW mer än tillräckligt för dagens elfordon.

Myt 4: Alla elbilar kan laddas med samma hastighet
Alla elbilar har olika batterispänning och snabbladdningskapacitet (och de flesta laddhybrider kan inte alls laddas snabbt). Varje fordons batterihanteringssystem talar om för en snabbladdningsstation hur mycket el fordonet kan laddas med, vid en given tidpunkt. Den elmängd ditt fordon klarar av att laddas med, begränsas av dess batteris spänning och kapacitet.

Myt 5: Temperaturen spelar ingen roll
Som nämnts tidigare så har temperaturen en nyckelroll när det kommer till elbilsbatterier. Om du t ex har kört i en högre hastighet ett tag, så är ditt batteri troligen för varmt för att omedelbart laddas upp med optimal hastighet. Samtidigt så går det, till en början, långsammare att ladda upp ett batteri som har varit ute i kylan ett tag. Därför bör du alltid beakta att ditt batteri är temperaturkänsligt och därför bör ge det en chans att antingen värmas upp eller svalna, innan optimal laddningshastighet kan uppnås.

Snabbare är som sagt inte alltid bättre, men var för den skulle inte rädd för att ladda ditt fordon vid en snabbladdningsstation om det behövs.

Av: Tanya Sinclair, Nordic Policy Lead, ChargePoint

Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Contact information

Northern Link PR i Sverige AB

Mailing address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Visiting address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556834-7198
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Contacts

Henrik Aare
070-598 22 82

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2021
Säkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
11/23/2021
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
11/22/2021
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
11/19/2021
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNodeFyra miljoner till forskning
11/18/2021
Carsten Holm A/S utökar sitt sortimentetVolvos största grävmaskin är överraskande snabbSteglös tryck- och vakuumkontroll med IO-LinkABB och Zume påskyndar övergången från engångsplastSchneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
11/17/2021
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässan