SATURDAY, OCTOBER 19 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Facit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin

Sökningar på facit för SSG Entre, fusk i kursgenomförandet.
Trots SSG Entres goda ambition, att göra arbetsmiljön på svenska industrier till en säkrare plats, finns det några som försöker kringgå reglerna och fuska.

– Genom att fuska med SSG Entre så riskerar du inte bara din egen säkerhet utan också dina arbetskompisars, säger Lena Wiig, affärsområdeschef för arbetsmiljö på SSG.

Över 250 svenska industrianläggningar ställer idag krav på SSG Entre och över 300 000 entreprenörer har gått kursen, som ger grundläggande kunskaper om hälsa, säkerhet och arbetsmiljö. Bakgrunden till att kursen togs fram var att göra svenska industrianläggningar säkrare. Men trots det uppenbart viktiga, att minska risken för olyckor, är det några få företag som inte genomför kursen som det är tänkt.

– Genom att fuska med SSG Entre så riskerar du inte bara din egen säkerhet utan också dina arbetskompisar, säger Lena Wiig, affärsområdeschef för arbetsmiljö på SSG. Det betyder att det går runt människor på en farlig arbetsplats som inte förstår vilka risker som finns. Man äventyrar inte bara sin egen säkerhet, utan riskerar också att sitt företag blir avstängt från anläggningen.

Misstänkt fusk följs upp

SSG tittar regelbundet på hur kurserna genomförs av entreprenörerna för att upptäcka fusk i SSG Entre. De allra flesta sköter sig, men idag har cirka fem procent av de registrerade företagen avvikande mönster, som blir föremål för uppföljning. De blir då uppringda av SSG och man försöker föra en dialog kring vad som skett.

– Ser vi att något inte stämmer i våra system så kontaktar vi företagen och påpekar detta, säger Joel Mårtensson, chef för SSGs tjänstesupport. Ibland finns naturliga förklaringar men ibland inte och då följer vi upp. Ibland får vi även tips från vakten på anläggningar, och då tittar vi på det.

Facit för SSG Entre eftersöks

Sökningar på facit för SSG Entre förekommer också. Men på SSG jobbar man för att ett läckt facit ska bli verkningslöst.

– Vi har ett stort frågebatteri där svar slumpas fram varje gång, säger Lena Wiig. Skulle lösningen på SSG Entre komma ut ändrar vi frågorna. Vi håller koll och omvärldsbevakar. Det är tråkigt att det söks på facit och svar för SSG Entre, då har man inte förstått vitsen med kursen. En industri är en farlig miljö. Det är viktigt att veta om riskerna.

Vid misstanke om fusk kan en industrianläggning använda sig av SSG Entre - Det extra kunskapstestet som en extra säkerhetsåtgärd. När en entreprenör passerar genom vakten på en anläggning kan denne tilldela entreprenören ett extra kunskapstest med tio frågor där åtta måste vara godkänt för arbete.

– Extratestet är ett bra sätt för industrin att testa av kunskaper vid misstanke om fusk eller att man tagit del av ett facit för SSG Entre, säger Lena Wiig.

De allra flesta företagen sköter sig, något som är viktigt att komma ihåg och generellt är säkerhetskulturen god i Sverige menar Lena Wiig.

– 95 % av alla företag gör detta så som det är tänkt, det ska man komma ihåg, säger Lena Wiig. Det betyder att de allra flesta tycker att det är viktigt att sina entreprenörer är medvetna om risker och arbetar för en bra säkerhetskultur.

LATEST NEWS

- News from the industry
10/9/2019
Kemiska risker och hur man förebygger demEtteplan fortsätter att växa i Sverige med förvärvet av teknikinformationsföretaget Teknifo ABKompetensbrist får tre av tio småföretagare att inte anställaCMP och DFDS etablerar landström i KöpenhamnInstalco expanderar i GöteborgNy europeisk LVL-handbok har kommit utISCAR på EMO 2019
10/8/2019
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
10/7/2019
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
10/4/2019
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
10/3/2019
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
10/2/2019
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
10/1/2019
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4Real
Advertisements