Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

Företags- och privatlån under pandemin

Den svenska entreprenörsandan har faktiskt blomstrat under Corona, i alla fall när det gäller småföretagare. Låneinstituten har visat sig vara villiga att satsa både på nya och gamla företag med bra affärsidéer, medan bankerna har hållit igen utlåningen och bara sett de stora etablerade företagen.
Permittering, varsel och uppsägning bildar nya företag
När pandemin lamslog hela världen, blev det drastiska åtgärder i Sverige. Med permittering, varsel och uppsägningar som följd av Corona-pandemin, kunde vi plötsligt se hela den svenska välfärden få sig en rejäl törn. Det såg plötsligt från en natt till en annan allt annat än ljust ut för Sverige och för svensk ekonomi. Sverige lamslogs och vi var nu på väg att gå mot en större djup ekonomisk kris i Sverige.

Men ur den djupaste krisen såg också många nu möjligheten att i stället starta upp egna företag. Detta skedde framför allt inom det digitala verksamhetsområdet som plötsligt blev otroligt viktigt, då vi inte längre kunde resa. Som följd av detta har flera nya företag har startats upp ur krisen, men med nya finansiella lösningar som har varit lite annorlunda jämfört med tidigare.

Den privata lånemarknaden under Corona pandemin
Med alla permitteringar så har det också blivit allt svårare att låna pengar privat under Coronapandemin. De flesta som vill låna ut pengar vill att man ska ha en fast anställning, vilket har ställt till det för gemene man. Många söker då lån genom en rad olika banker och låneinstitut vilket påverkar din kreditvärdighet, genom att det syns att man har sökt lån hos många olika aktörer på marknaden.

För att undvika att hamna i UC registeret med många låneansökningar så är bästa möjligheten till lån att gå till ett företag som jämför flera lån utan UC med många förfrågningar. Här har man då möjligheten att få flera olika alternativ som gynnar dig som låntagare.

Företagslån där Bankerna var tveksamma – Låneinstituten tjänstvilliga
För företag har det sett annorlunda ut; Det har med andra ord aldrig startat så många nya företag som under pandemiåret 2020. I en färsk undersökning visar att förra året noterades det högsta antalet nystartade företag i modern tid. Detta med mätningar som är gjorda sedan 1991.

Att det skulle bli svårt att få lån till nya företag med nya idéer under pandemin har visat sig vara felaktigt. Flera låneinstitut har varit vaksamma och förstått att om man vill ta Sverige ur krisen måste man vara villig att satsa på företagare med bra idéer. Bankerna har däremot satt stopp för många investeringar och sett om sitt eget hus i stället för att hjälpa Sverige genom krisen.

När regeringen satte i gång åtgärdspaketen till företagare så var de stora bankerna längst fram i lånekarusellen. Riksbanken tog taktpinnen och lånade ut stora belopp som skulle gå till att rädda Sverige och här var det meningen att pengarna skulle gå till företagslån för både stora och små företag.

Men det var nästan uteslutande de stora etablerade företagen som fått/fick möjlighet att låna pengar ur kassan som staten lämnat ut. De nyetablerade och småföretagare som finns eller startade upp fick det svårare, om inte helt omöjligt att få ta del av kakan som skulle rädda Sverige ur krisen.

Här har då de låneinstitut som börjat finnas på marknaden och som är en konkurrent till storbankerna visat att man kan och vill hjälpa till med företagslån. Man har stöttat upp med lån både till nyföretagare och till redan etablerade småföretag som har haft det svårt att få genom lån av banker.
Om inte låneinstituten funnits så skulle det förmodligen sett annorlunda ut för småföretagarna och nystartade företag som nu har fått möjlighet att överleva när Corona pandemin är på väg att släppa sitt grepp om Sverige och övriga världen. Detta då all finansiering genom vanliga banker försvårades drastiskt eller blev omöjliga för dessa företag.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/14/2021
Stora värden med nationella yrkesprofiler och validering på VakineComExpo – ny mässa för framtidens elektrifierade nyttofordonWebinarium ska sätta jämställdhet på byggbranschens agendaHultafors lanserar Digitalt minivattenpass med BluetoothAlfa Laval och Wayout utvecklar mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjningNy räckviddsprestation för E-WAY: 543 km på en fulladdningHögre kapacitet och precision med enkelaxelNy allt-i-ett-lösning för maximal säkerhetSolceller startklara på Campus Solna
9/13/2021
Hexagon lanserar plattform som ökar den autonoma kvalitetsgarantin för Industry 4.0.Effektiv drivtransmission med norelems kilremssystemOKQ8 först i Sverige med att sälja förnybar bensinRobotar viktig del av lösningen vid framtida pandemierHydroscand lanserar två nya spiralslangar för fordonNy metod möjliggör detaljstudier av mänskliga organ i 3DD-Link presenterar trådlösa accesspunkter för avstånd upp till 20 kmBred samverkan krävs för en trygg cementförsörjningSmåblock och digitalisering resulterar i billigare husPeab bygger produktions­anläggning i SeinäjokiVi har öppnat i trollhättan!Eitech ansvarar för elteknik i utbyggnad av laboratorier på sjukhuset i LundHCL Technologies presenterar tillgängligheten av en GLAM-lösning på Microsoft Azure Marketplace
9/10/2021
Solid leverantör till en expansiv byggindustriMultiline – Effektiv och flexibel materialhanteringLecsa Mekan – växer på flera hållÅrets plåtslagare gillar tekniskt avancerade uppdragUtech blev valet när Rototilt etablerar sig i PolenSSG lanserar SSG Safety Culture – En kurs om hållbar säkerhetskulturParkers nya slang för ultrahögt tryck förlänger livscykeln vid användning av vattenstrålarReturbagen bidrar till ökad återvinning av byggavfallNy branschstandard för elbilarVarner expanderar sitt distributionslager och Inhouse Tech är med igen!Bjelin tar produktionen av trägolv till en ny nivå
9/9/2021
Koncernsynergier ger globala leveranser till elbilstillverkareTeleskoplastare – ett perfekt val för skidanläggningenMycket prestanda i litet format – poc datorserie från neousysFramtiden är härTingstad Rörinstallationer får Higabs EntreprenörsprisNy tjänst från Greenely gör det billigare att köra elbilVindskyddsskivan Glasroc X Storm tillverkas på Gyproc i BålstaBalanserade godsflöden öppnar vägar för svensk exportNovedo förvärvar VE Sten AB samt Valter Eklund Stenentreprenader ABRedClean lanserar tvättsystem för rengöring av komponenter till elfordon
9/8/2021
SFDA – Smidigt bakterie­filter med hög reningsgradSchneider Electric lanserar nästa generation motor­startare i serien TeSys Deca ABB presenterar banbrytande ABB Ability™ eMine för snabb övergång till helt eldrivna gruvorMöjlighet till miljardvinster tack vare ökad “reshoring”, visar ny rapport Vi kundanpassar din tryckknappslådaSnart tar tusentals robotar över 100,000 svenska jobbNy serie fordonskopplingar hos HydroscandKraftringen erbjuder lokalproducerad el från Örtoftaverket i EslövProjektstart för bioflyg­bränsle av skogsrester vid SandviksverketFortum och Uniper inleder samarbete inom nedmontering och rivning av kärnkraftPeab Asfalt asfalterar med 97,6% återvunnen asfaltEmballator lanserar monotub i 100% aluminiumGratis startpaket till UF – unga företagareParker Hannifin presenterar ett nytt 2-dagars online­evenemang om olja och gasUtan kvinnor stannar industrinCamptoo slår sig samman med konkurrenten Out2Camp för fortsatt tillväxt i SverigeRejlers hjälper Gävle Energi i unikt fjärrvärmeprojektTillgänglighet byggs in i verktyg för redaktörer
9/7/2021
Den minsta ytmonterade plinten från Sauro