WEDNESDAY, JANUARY 27 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Exportexperten ska importera finsk expertis till Sverige

En svensk ska få Sverige att förstå att Finlands sak är vår. När automationsjätten ARNON satte bo i Sverige värvades Jörgen Hedström till tjänsten som försäljningsdirektör och han vet att närvaro är ett måste för att nå framgång.
– ARNON är inte på besök i Sverige, vi är här för att bli ledande, säger Jörgen Hedström.

Jörgen Hedström har ett gediget förflutet inom försäljning, export & Internationalisering. Han har i varierande roller verkat på marknader över hela världen. Både möjliga och snudd på omöjliga.

– Jag tror att det ligger i min natur att inte backa för en utmaning. För inte så länge sedan och i ett helt annat sammanhang byggde jag upp en försäljningsfilial i Erbil som ligger i den kurdiska delen av Irak. Man kan säga att det var en utmaning, säger Jörgen Hedström med ett brett leende.

Han understryker vikten av närvaro och att ”business is local”. Alltså; ett företag måste vara nära sina partners för att upprätthålla en fungerande daglig kontakt. Att det bara skiljer ett litet hav och en gränsremsa mellan Sverige och Finland spelar ingen roll. Skillnaden i affärskulturen kan ibland kännas som en ocean. Trots att vi är grannländer med väldigt mycket gemensamt.

– Jag har haft förmånen och fördelen att från och till arbetat med finländare sedan 1989. Management, organisationsuppbyggnad, skapandet av affärsrelationer och framför allt kommunikation är de största skillnaderna. De är kantiga i hörnorna, vi är runda. Vi svenskar har ofta en plattare organisation, de är mer hierarkiska och följsamma med ledaren som i mina ögon många gånger ändå är mer chef än ledare.

Hur märker man att ARNON har en finsk rot?

– Det är just det som särskiljer oss från många andra finska bolag; ARNON har en internationell prägel där det bästa från flera världar, bland annat den svenska, har förenats. Ägare och styrelse har en väldigt öppen omvärldsbild. Det som är väldigt finskt är att man verkligen kämpar, man vill göra rätt för sig och det man lovar håller man in i döden utan att ens tänka på att ge upp. Det är en ovärderlig styrka som jag beundrar.

Jörgen Hedström lyfter även fram ARNONs grundare och CEO, Harri Lamminen, som en person med vidsynt vision och fingertoppskänsla:
– Harri har kvalitéer få människor och ledare förunnat. Framförallt har han gjort skalbarheten och företagets internationalisering möjlig. Som grundare är det annars väldigt lätt att bli mätt och slå vakt om det som finns, men Harri kommer aldrig att vilja sluta utvecklas. Då är det lätt att få med sig hela laget.

ARNON grundades 1978 och är idag en av Nordens största OEM inom industriell el- och automationslösningar. Omsättningen 2019 var 540 miljoner kronor och man spår en positiv utveckling 2020 med omsättning om cirka 650 miljoner kronor. Huvudkontoret ligger i Tammerfors med filialer i Åbo, Vasa och Kauhava samt även en egen fabrik i Polen. Den finska jätten opererade redan före etableringen i Sverige genom partnerskap med bland andra ABB, Climeon, Valmet och Metso Outotec. Med en egen svensk kostym har man alltså för avsikt att växa ytterligare. ARNON ser sig definitivt som mycket mer än ett renodlat el- och automationsföretag.

– Så är det ju definitivt. Vi tar och lyxen och friheten att välja våra kunder och partners med omsorg. Därigenom skapar vi framgång och utveckling tillsammans. Det börjar alltid med kunden och slutar alltid med kunden. Kalla det gärna för en hållbar långsiktighet för det är precis vad vi eftersträvar, säger Harri Lamminen.

ARNON offentliggjorde övertagandet av B.O Park och öppnandet av den svenska filialen utanför Stockholm mitt i coronapandemins upptakt. I helsidesannonser 1 april basunerade man ut att ”Vi tror på Sverige”.

– Visst fanns det stunder då jag var tvungen att ställa mig frågan om timingen var den rätta, men jag återkom hela tiden till ett svar som jag är ännu säkrare på idag. Vi gjorde helt rätt som fullföljde planen av det enkla skälet att vi kunde och ville, säger Jörgen Hedström.

Hans primära uppgifter under 2021 är att dels göra det svenska kontoret till en eftertraktad arbetsplats, dels få ARNON AB att växa. Rejält. Omsättningen ska tredubblas och antalet anställda dubblas. På sikt är målet att bli större än vad det finska högkvarteret är idag.

– ARNON kommer att verka i väldigt många länder framöver där varje kontor arbetar efter respektive lands förutsättningar och kultur även om det alltid finns trygghet och struktur att hämta från moderbolaget. Sverige är det första steget och ett viktigt sådant. Det är här den internationella resan börjar, avslutar Jörgen Hedström.

LATEST NEWS

- News from the industry
1/19/2021
Ökad transparens i svenska infrastrukturprojekt kan spara miljarderNy studie bland CIOer: Samarbeten mellan affärsområden främjar digital transformationTredje generationen tar över familjeföretaget Hydroscand är ny servicepartner till OilquickNy torkteknik kan dubbla värdet på barkBOSAL öppnar kompetenscenter och produktions­anläggning i NyköpingSENNEBOGEN 120 t teleskopisk bandkran är den enda kranen som uppfyller kraven på en parisisk byggarbetsplatsKAMIC Group förvärvar Eltecno i Vellinge, helhetsleverantör av lösningar inom kapslad elteknikSå här fixar du fogningen under kalla vinterdagar
1/18/2021
FlexQube erhåller order på ca 2,9 MSEK med potential på det dubblaEssity utökar samarbetet med MLTElsparkcyklar får nytt liv på sjukhus i StockholmBatteridriven dammsugare 18V X2 LXT® perfekt vid städning av mattor på kontor och hotellTestkit för Corona till­verkade med hjälp av Busch Luna Tools lanserar cirkelsågklingor speciellt framtagna för mycket fina snitt, även i hårda träslag.Peab bygger kontor i MalmöTeknikutbildarna lanserar en ny webbkurs – Slutna utrymmenNy takkonstruktion på frammarsch i SverigeDelvator expanderar i StockholmSe hela takfläkt-serien MXRC III på webbenNytt tillskott på Teknisk Support
1/15/2021
Nyheter i sortimentet vibrationsdämpande detaljer!Varför ska man lyssna på en säljare?Polarshine® 12 Black – djupare glans för mörka ytorProcurator Packaging Solution blir PacudoEntreprenad Live försiktigt positiva trots pandeminKundtidningen Grävlingen är härSå ställer fordonsbranschen om till elektrifieringSvenska företag behöver enhetliga EU-regler för digital handelLKAB väljer IFS som stöd i resan mot den digitala gruvan
1/14/2021
SSAB utser Lindab till GreenCoat® PartnerKrönika: Säkerheten måste prioriteras ännu mer!ABB tillhandahåller den elektriska framdrivningen Azipod® till hållbar superjaktNy rapport: Växande elfordonsflottor förväntas generera betydligt fler laddningsmöjligheter under 2021 HCL Technologies och Bobble AI i partnerskap Elbilar laddades två varv runt jorden - 55-procentig ökning: ”Fellingsbro seglar upp på topplistan”GK Gruppen väljer ekonomisystem från Unit4
1/13/2021
Möt framtiden med smart automation från EwellixNu är vi ett bolag!Kompakt och lätt vridbord med hög precision - MSQ Passa på att få in vardagsmotion på jobbetMatrox® AltiZ, högkvalitativa 3D-profilskannersABB är med på hållbarhetståget med världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhållDynabook meddelar lanseringen av nya 11:e generationens Intel Core vPRO-processorer till X-seriens premiumenheter
1/12/2021
Assemblin Elverkstäder fortsätter att leverera till kunder under 2021. Rekordleveranser av plantor från SCAPrecisa, robusta, och verktygssäkrade vattenpass från Luna ToolsElförsörjningslösningar från ABB stödjer Asiens största vattenreningsverkChargePoint: Är vårt elnät redo för den elektriska revolutionen?Nätverk får ekonomin på nätet att växaNutanix tar in tidigare VMware-chef som ny VDDynabook uppdaterar utvalda enheter med 11:e generationens Intel Core-processorer
1/11/2021
FC Maskin ny leverantör av Mitsubishi edmStora snömängder ökar betydelsen av att alltid anlita licensierade takskottareABB lanserar ytterligare ett ställverk med lägre miljöpåverkanSTARK Group välkomnar CVC Capital Partners Fund VII som ny ägareNy Quick & Easy koppling och fördelare till ISO-sortimentetOptimera din ventilationsapplikationNytt rekordår i Sverige – nästan var tredje såld lätt transportbil var en VolkswagenHCL och Claim Genius i samarbete – ska tillsammans utveckla AI-lösningar för hantering av försäkringsanspråkMambu samlar in 110 miljoner euro i finansieringsrunda ledd av TCV
Advertisements