LATEST NEWS

- News from the industry

EU:s nya AI-lag har ingen påverkan

För hälften av svenska företag
drygt ett av tio företag påverkas medan över en tredjedel uppger att de inte vet. Större företag påverkas mer än medelstora företag, visar en undersökning med 300 svenska chefer som Mantap gjort på uppdrag av dataanalysföretaget Qlik.

EU:s AI-lag trädde i kraft den 1 augusti med syftet att skydda medborgarnas rättigheter och säkerhet och ska samtidigt främja innovation. På frågan om EU:s AI-lag kommer att påverka organisations användande av AI uppger 50% nej, 13% ja, medan 37% uppger att de inte vet. För stora företag uppger 18% att de påverkas, medan endast 3% av medelstora företag, med 50-249 anställda, uppger att de påverkas.

Ett av de företag som påverkas av lagen uppger att det påverkas ”väldigt mycket”:

”Vi jobbar med AI som klassificeras som hög risk, så vi kommer behöva se till att vi lever upp till alla krav på datahantering, mänsklig översyn, transparens och så vidare”, svarar respondenten.

Ett företag som uppger att de inte påverkas svarar:

”För oss är den viktigaste delen att vi använder oss av "bra" data, vilket vi redan lägger väldigt mycket tid och resurser på, så jag tror inte vi kommer behöva förändra något på grund av den nya lagen.”

”Vi använder det så pass lite, mest chatbot, i dagsläget så jag tror inte det kommer påverka oss särskilt mycket ”, uppger ett annat företag.

-EU navigerar i den komplicerade balansen mellan reglering och innovation inom AI. Den rigorösa riskklassificeringen är lovvärd och kräver ett nyanserat ramverk, som bättre säkerställer etisk användning och transparens samtidigt som innovation och konkurrenskraft främjas, säger Dan Sommer, ansvarig för omvärldsbevakning på Qlik.

-För att uppnå denna jämvikt krävs ett regelverk som främjar flexibilitet, belönar innovationer som rör dataintegritet och uppmuntrar etiska AI-framsteg genom incitament och stödmekanismer, fortsätter Dan Sommer.

EU:s AI-lag kategoriserar AI-system i olika risknivåer, från låg till oacceptabel risk, baserat på potentiell påverkan på individer och samhället, med striktare regler för högre risknivåer. Exempel på hög risk är inom kritisk infrastruktur och rättsväsendet, med strikta krav på transparens, säkerhet, och ansvarighet. Exempel på begränsade risker är röstassistenter eller chatbotar, som omfattas av transparenskrav som att informera användarna om att de interagerar med AI. Företag som bryter mot reglerna riskerar att få böter, som kan uppgå till flera procent av företagets omsättning, beroende på hur allvarlig överträdelsen är.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/9/2024
Red Hat Enterprise Linux AI nu tillgänglig Felaktig konfiguration innebär riskHär får du köra berusad full(t) lagligt
9/6/2024
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
9/5/2024
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
9/4/2024
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
9/3/2024
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål