MONDAY, JUNE 24 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

EOS firar 30 år av passion för industriell 3D-printing

EOS, världens ledande leverantör av teknologi och lösningar inom industriell 3D-printing, firar i år sitt 30-årsjubilieum.
Bolaget grundades 1989 av Dr. Hans J. Langer och formar nu den tillverkande världen med sina innovativa lösningar. Idag använder företag världen över additiv tillverkning för att kunna möta behovet av serieproduktion. EOS ekosystem har under årens lopp satt kursen mot framtiden genom sina 3D-printinglösningar som är med och skapar den digitala fabriken.

Göteborg, 11 april, 2019 – Med nästan 3500 installerade industriella 3D-printingsystem är det tyska familjeägda bolaget EOS världens ledande leverantör av system för additiva tillverkningslösningar (även kallat Additive Manufacturing eller AM). Vägen till framgång har byggts på pionjäranda, mod och en stark vilja att förbättra människors liv genom teknologin. När Dr. Hans J. Langer grundade bolaget 1989 hade han en tydlig vision: Att producera tredimensionella objekt direkt från CAD-data genom laserteknologi för vad som då var en ny snabbfotad prototypmarknad.

En balans mellan förändring och beständighet
Medan den tidiga fasen dominerades av stereolitografiteknologi så har EOS sedan 1997 enbart koncentrerat sig på lasersintring. Det var på den tiden ett långtgående beslut som visade sig vara rätt strategi. Den pulverbaserade processen är särskilt passande för dagens växande marknad inom serieapplikationer. Detta både på grund av dess kvalitet, reproducerbarhet och snabbhet inom kostnad och produktion av delarna.

Ytterligare en framgångsfaktor var att EOS i ett tidigt skede kunde erbjuda AM-system för processering av både polymerer och metaller såväl som material, processer och mjukvara som är skräddarsydda för systemen. För att ytterligare kunna stödja företags användande av AM-teknologi startade EOS sin konsultavdelning Additive Minds 2015. Med över 300 lyckade kundprojekt är avdelningens över 100 experter några av de mest framgångsrika AM-konsulterna i världen.

Från att teamet runt Dr. Langer från början endast bestod av fyra personer har EOS nu fler än 1200 anställda världen över. EOS är familjeägt och oberoende med väldefinierade värderingar som ligger till grund för företagskulturen. 2010 etablerades EOS i Göteborg där det idag arbetar 22 anställda. Kontoret är basen för marknaderna i de nordiska länderna och Baltiska regionen. Christer Bengtsson blev under 2018 utsedd till chef för Norden och Baltikum med ett fokus på att göra teknologin mer tillgänglig i de respektive regionerna och på att hjälpa företag att utnyttja industriell 3D-printings fulla potential.

Regionen täcker idag Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Lettland, Litauen och Estland, och i Finland har EOS även ett kompetenscenter för metaller där 65 anställda arbetar. Kompetenscentret har en nyckelroll i utvecklingen av EOS metallteknologi och har flera funktioner som bland annat inkluderar tillverkning av metallpulver och utveckling av EOS metallprocessprodukter för metallsystemen. Centret har också kompetens inom medicinska produkter och kunskap inom skräddarsydda material och processer.

Skapar framtidens tillverkning
Användningsområdena för industriell 3D-printing är praktiskt taget obegränsade i och med att teknologin kan producera flexibla, lättviktiga och stabila delar som endast använder så mycket råmaterial som behövs för att skapa produkten. EOS teknologi och kunskap används inom flera olika industrier och områden – från bränslesparande komponenter inom flygsektorn och reservdelar on-demand för bussar och tåg, till proteser som skräddarsys efter varje enskild patients behov.

Med det ökande användandet av AM i serieproduktion följer behovet av att kunna integrera teknologin med existerande produktionsmiljöer. Målet är att uppnå en flexibel produktion som kombinerar industriell 3D-printing med konventionella tillverkningsteknologier i en digital fabrik – en utveckling som EOS aktivt bidrar till att avancera framåt.

– En etablering av helt digitala produktionsplattformar är ett mål som vi siktar på att nå inom de kommande åren. Det handlar inte bara om att erbjuda rätt 3D-printinglösningar utan också att utvärdera, planera, implementera och optimera AM-produktionsceller för att kunna utnyttja alla fördelar och möjligheter inom digitaliseringen, säger Dr. Adrian Keppler, vd på EOS.

Fortfarande efter 30 år så bibehåller EOS sin grundinställning: Att skapa framtidens tillverkning.

Om EOS
EOS är den världsledande leverantören av teknik inom industriell 3D-printing av metaller och polymerer. Sedan 1989 har EOS varit en pionjär och innovatör för helhetslösningar inom additiv tillverkning. Produktportföljen av system, material och processparametrar ger kunderna en avgörande konkurrensfördel i form av produktkvalitet och långsiktig ekonomisk hållbarhet i tillverkningsprocessen. Dessutom drar kunderna nytta av bred teknisk kompetens inom global service, applikationsteknik och konsultverksamhet

Presskontakt
Andrea Svanberg
PR-kontakt, Story Media
+46 (0) 72 325 16 69
andrea.svanberg@storymedia.se

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2019
Porsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
6/17/2019
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
6/14/2019
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
6/13/2019
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabriken
Advertisements