LATEST NEWS

- News from the industry

Engångsplastens miljöpåverkan - dessa produkter förbjuds 2022

Sedan tidigare har regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att öka dagens plaståtervinning för att bidra till en mer cirkulär ekonomi i Sverige.
Som ett annat steg i riktningen mot att minska användandet av plast, och därmed skapa ett mer hållbart samhälle, har regeringen under november 2021 beslutat att Sverige ska följa EU:s direktiv gällande engångsplast tillsammans med andra åtgärder.

Den kortfattade definitionen av engångsplast, är som namnet tyder på – en plast som endast är tänk att användas en gång, alternativt under väldigt kort tid. Det innebär alltså att den plasten inte på något sätt är utformad för att återbrukas, jämfört med produkter som istället konstrueras för att kunna användas flera gånger om.

Plasttillverkare jobbar för att minimera sin miljöpåverkan
Nackdelarna med engångsplast är att det kan påverka såväl natur som djurliv negativt. Slängs engångsplast i naturen finns det nämligen en stor risk att djur får i sig plasten eller att den fastnar runt hals eller andra kroppsdelar och att de skadar sig. Skälet till att EU införde direktiven kring engångsplast är just för att värna om naturen och främst minska den plast som idag kontaminerar stora delar av världens hav.

I vissa fall kan det dock vara svårt att hitta alternativ till plastförpackningar eftersom de är överlägset bäst när det kommer till livsmedel. Något som många miljömedvetna plasttillverkare håller med om. På bland annat www.inp.se nämns såväl fördelarna med plast, som information om vad plasttillverkare gör för att minimera sin miljöpåverkan.

Varför väljer Sverige att följa EU:s direktiv?
Anledningen till att Sverige väljer att följa direktiven från EU, är för att minska den inverkan plasten har på vår miljö och natur. Eftersom plast idag till största del görs av icke-förnybara, fossila, råvaror krävs det att stora delar av den plast som produceras återanvänds och sedan återvinns.

Tyvärr återvinns inte tillräckligt mycket plast idag, och engångsplasten kan heller inte återanvändas. Ett bra exempel på detta är bland annat plastbestick eller liknande produkter som endast används en gång innan de slängs. Deras livscykel stannar alltså vid en användning och oftast slängs de i vanliga brännbara avfallen i stället för att återvinnas på rätt sätt.

En annan anledning är även att många färdiga livsmedel förpackas i engångsförpackningar vilket gör att såväl resurser förbrukas i hastig fart samtidigt som miljöproblemen ökar. Ett exempel på detta är take-away förpackningar som engångsmuggar och matlådor. Något som regeringen vill se en minskning på med hela 50 procent inom 5 år.

I stället ska försäljare av livsmedel hitta andra alternativ som går att återbruka innan de går vidare till återvinning.
Vilka produkter förbjuds?
Idag är många av oss vana vid att ha engångsartiklar lättillgängliga. Men för att skapa ett mer hållbart samhälle och minska plastanvändningen av produkter som varken blir återbrukade eller återvunna kommer ett antal produkter att förbjudas från och med årsskiftet.

Bland annat kommer bestick, drinkpinnar, sugrör, tops och livsmedelsförpackningar av expanderad polystyren att förbjudas 2022. Ytterligare har den svenska regeringen satt ett mål att minska användningen av engångsmuggar som innehåller över 15 procent plast, och inför därför ett förbud för dessa produkter från 2024.

LATEST NEWS

- News from the industry
5/10/2022
Imorgon är det äntligen dags!Framtidens byggmaterial kommer från SkåneDe tillhör branschens främsta talangerVälkommen till Nordic Pellets Conference 11-12 maj i StockholmDagvatten och digitalisering i rampljuset Thea kan bli bäst i Sverige!
5/9/2022
Volvo CE installerar laddplatser i EskilstunaGracos nya batteridrivna färgspruta GXFF CordlessSömnbrist: En fråga om arbetsrelaterad säkerhet5G tar upp kampen med fiberCaterpillar lanserar nästa generations kompakta hjullastareRiktigt intressanta siffror presenteras på Elmia 10 majNorrlands coolaste butik öppnar inom kortCecilia Hertz och Christer Fuglesang grundar nytt rymdbolagScanvo gör stororder av DAF lastbilarUltramodern atomiserings­enhet invigdPrisvärd nyhet för rengöring av bilsäten och mattor!Michelin presenterar ett än mer hållbart MC-däck
5/6/2022
Möt EdmoLift på Elmia i Jönköping 10-13 majHans Fransson om Dig AssistMobil Slangservice i SälenNivågivare med Bluetooth Schneider Electric lanserar Wiser uppkopplad brandvarnareMajoriteten delar med sig av lösenord till streamingtjänsterJSB etablerar sig i UppsalaCisco tar nytt steg mot prediktiva nätverk
5/5/2022
Specialtillverkade fjäders­printar i elektriska snöfordonFiltrera skärvätskor och spånor!Rekordstora orders genererar nya arbetstillfällenSwecon blir partner till Construction Equipment Dealer Team Framtidsstipendium ska lyfta yrkesbranschens unga talangerIndustrin ökar sina invest­eringar i energieffektivitetSchaublin väljer SMTC för Sverige, Norge och Finland.NCC gör markanläggnings­arbeten för Bergsbyns företagspark Nytt samarbete mellan Svensk Plaståtervinning och BorealisSchunk öppnar högteknologiskt robotlabb Paper Province tar täten i den gröna omställningenDen första träbaserade lagerlådan i bioplastBosch gör ett framgångsrikt 2021Ny skonsam justerskruv minskar materialspilletComactiva stärker sitt erbjudande
5/4/2022
Swecon förvärvar hyres­bolaget Kewab RentalEldrivet kraftpaket med ISO-fästenDen smarta fabrikens säkerhetsbrytareDS Smith väljer ABB för uppgradering av automationssystem NCC väljer produkter från Xella Rätt maskin till rätt produktNew wireless laser tracker automation system from HexagonNytändning för mobilt boendeBesök Laser Machining inc. på mässanRysslands invasion har stor inverkan på kemiindustrin Tullhanteringen förändras under 2022 Zeppelin lanserar hjulgräv­maskiner under eget namnAgenda Grafen lanserasBona inleder samarbete med Bower
5/3/2022
Välja en värmebeständig plastVoltcraft presenterar nytt laboratorie­nätaggregatVi kan levereraSchneider Electric lanserar nytt ramverk för hållbara datacenterWallbox inviger banbrytande fabrik i Barcelona Skogforsk styr skotare via 5Gengcon lanserar tredje generationens tiltrotator