Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

En av Sveriges mest automatiserande fabriker?

Tillverkar ca en miljon artiklar per år
Ibland ser man dem ute på fälten, imponerande stora lantbruksmaskiner som välter upp jorden, gör fåror för nya grödor och planterar frön. Ofta bär de namnet Väderstad efter platsen de byggs på, och från det lilla samhället i Östergötland exporteras kultivatorer, harvar vältar och såmaskiner vidare ut över hela världen. Produktionen har pågått länge, och nyligen firade familjeföretaget 60 år sedan den första jordbearbetande maskinen byggdes. Efter det har ett oräkneligt antal maskiner byggts. De delar som sätts i jorden slits förstås, och därför har en hel fabrik optimerats för att producera slitdelar till kunderna som finns i över hela världen. Dessa delar tillverkas i Överum. Vi åkte dit och tittade på den automatiserade anläggningen. Och imponerades.

Slitdelarna är många
På Väderstad Components i Överum träffar vi produktionsansvarige Emil Blomberg som berättar mera.
– Vi tillhör sedan 10 år tillbaka Väderstad AB och tillverkar slitdelarna, vilket enklast kan beskrivas som tallrikar, spetsar och vältar. Vi tillverkar ca en miljon artiklar per år.

Tillverkning
Det är väldigt många tallrikar som tillverkas, och då lantbruksmaskinerna tillverkats under lång tid har dessa förändrats med åren, vilket innebär att lager för slitdelar även skall hållas för de allra tidigaste maskinerna.
– Vårt lager är nybyggt så vi kan ha ett större lager för att kunna leverera i tid, och det känns väldigt bra att kunna ha en hög leveranssäkerhet säger Emil stolt.
Tillverkningsprocessen är imponerande. Här förädlas årligen 6000 ton härdbar plåt och av tallrikarna, den volymmässigt största produkten, tillverkas runt en halv miljon. Det är olika modeller och grovlekar, och den vanligaste tallriken görs av plåt i grovleken 5mm.
¬– Tillverkningen börjar med att det skärs ut tallrikar ur en plåt, sedan går de vidare till produktionslinorna där vi optimerat processen så vi kan ha en så bra kvalité och arbetsmiljö som möjligt.

Trygghet och säkert med två jättelasrar
Det är ett väloljat maskineri där en nyinköpt fiberlaser från Bystronic på 12000W är motorn i produktionen.
– Vi har en till på 10000W som fungerar alldeles utmärkt, men vi ville säkerställa produktionen med ännu en Bystronic, vi valde en på 12000W då vi gärna kör spetsarna i den. Kombinationen 15mm plåt och nitrogen går mycket snabbt,
Fredrik Pettersson har varit laseroperatör i 11 år och är imponerad av nyinvesteringen.
– Den nya har ersatt två tidigare fiberlasrar på 6000W vardera och den nya är ensam mycket snabbare än de två tillsammans. Tidigare skar de i plåtgrovleken 5mm i hastigheten 3500mm per minut, nu med den nya skärs 17000mm på samma tid. Det är snabbt konstaterar Fredrik.

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:
Alexander Subotin (VD) alexander.subotin@bystronic.com

Väderstad Components AB:
Emil Blomberg (Produktionsansvarig) emil.blomberg@vaderstad.com
Contact information

Väderstad Components AB

Mailing address
Kvarn­gatan 1
59096 Överum
Region
Västervik
Kalmar county
Sweden
Organization id:
556592-7604
Founded: 2000
Employees: 43
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till branschens främsta tillverkare av härdade slitdelar till
jordbruksmaskiner. På Väderstad Components är tillverkningsprocessen
automatiserad med högteknologiska maskiner och mycket avancerad robotteknik.

Vi går ständigt framåt, driver hela branschens utveckling och våra specialiserade
medarbetare ligger i absolut framkant inom tekniskt kunnande.

Våra produkter anpassas exakt efter dina behov både vad gäller utformning och hårdhet. Allt för bästa resultat och hållbarhet.

Robot- och maskinparken utvecklas och uppdateras kontinuerligt, därmed har våra tillverkningslinjer inga svaga länkar.

Vi rekryterar högkvalificerad personal som specialutbildas för att hantera den senaste maskin- och robottekniken.

Ett stort lager och smarta lösningar för att undvika driftstopp gör att pålitligheten är en av våra största konkurrensfördelar.

Contacts

Emil Blomberg
+46 (0)493 534 19
+46 (0)725148323
Susanne Dalskog
Vice President Communication
+46 142 818 33
+46 727 18 00 14

Videos

Väderstad - Where Farming Starts

Väderstad - Where Farming Starts
Oskar, Sverige - Väderstad eng undertext
Per, Sverige - Väderstad eng undertext
Philip, Sverige - Väderstad eng undertext
Hannes, Sverige - Väderstad eng undertext

LATEST NEWS

- News from the industry
5/26/2023
Red Hat introducerar AI-driven automation Förnyar och utökar sitt utbud av verkstadsinredning Ransomware driver profess­ionalisering av cyberbrottFredrik Göransson blir ny VD för Transtronic ABRed Hat påskyndar IT-automation
5/25/2023
Gnosjö har Nordens största hydromatpark VBN Components nya maskinVad företag ska tänka på vid val av företagsabonnemangDubbade däck på hjul­lastaren ger säker snöröjningTillkännager Partner Award-vinnarna på SPHERE23
5/24/2023
Hur man löser storleksbegränsningar?Account Manager Western Sweden & DenmarkBra resultat på CementaNordic Laser Technology CenterUppdaterad snedsätesventil
5/23/2023
Kundutbildning i fjädertek­nik hos lettiskt kundföretagAros Kapital blir officiell partner till IFK GöteborgHar ni behov av specialmaskiner?Bildanalys & Vision byter namn till Computer VisionConsilium Safety Group och Roxtec i samarbete
5/22/2023
Jämför lån online för att hitta det bästa erbjudandetSwift-Cut – Mycket maskin för pengarna!SSAB och BE Group sam­arbetar inom fossilfritt stålSamarbete för att nå hållbara lösningarMensapriset 2023 går till Fredrik Löfgren!