LATEST NEWS

- News from the industry

Efterlängtade möten gav affärer på Elmia Produktionsmässor

Under fyra dagar fylldes mässhallarna
Som tillverkningsindustrin har längtat. Längtat efter att få träffas igen. Längtat efter att få visa upp de senaste nyheterna och dela med sig av ny kunskap. I år blev det tydligare än någonsin att Elmia Produktionsmässor – och det fysiska mötets möjligheter på en mässa – fortsatt är viktigt.

Det fysiska mötet är tillbaka inom svensk tillverkningsindustri – och det med besked. Under de senaste två åren har branscherna definitivt inte stått stilla. Något som var väldigt tydligt under Elmia Produktionsmässor 2022.

– Här på Elmia Automation får vi tillbaka det som vi har saknat så mycket – att jobba nära våra kunder. Det är mässans stora styrka och hela vårt syfte med att vara här. Här blir det ett helt annat samtal som ger förutsättningar att komma fram till kreativa lösningar. Framför allt vill vi fånga in den nya personalen hos våra kunder, nästa generation i branschen, som inte haft möjligheten att se marknaden på det här sättet under de senaste åren. Det är bara vid ett fysiskt möte som vi kan visa på möjligheterna med våra lösningar fullt ut – och på så sätt skapa framtiden tillsammans, säger Joacim Lorentsson, vd, KUKA Nordic.

Full fart i mässhallarna
Skandinavienpremiärer, Sverigelanseringar och nyheter i alla dess former fyllde mässhallarna. Men kanske var det ändå de intresserade blickarna, det bubblande sorlet och alla de hjärtliga handskakningarna som var det mest iögonfallande under de fyra dagarna.

– När mässan öppnade på tisdagen var det som ett kosläpp och det bara vällde in människor. Vi jobbade åtta personer i montern och alla var upptagna hela dagen. Vi gjorde två affärer med kollaborativa robotar redan de första dagarna med kunder som vi endast hade träffat som hastigast tidigare. Det var först när de kom hit till mässan som de bestämde sig för att köpa. Så det var här som affären gjordes, säger Karl Ericsson, vd, Svenska Elektrod, som ställde ut på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Möjlighet att visa nya tekniker
Förutom nyheter och innovationer är Elmia Produktionsmässor även en arena för ny kunskap och möte med nya teknologier. Något som inte minst var tydligt på Elmia 3D där HP ställde ut tillsammans med PLM Group.

– Vi har haft väldigt trevliga samtal med många företag och ibland ser vi oss nästan som 3D-evangelister för industrin. Därför är det så viktigt att ställa ut på Elmia 3D och visa besökarna vad vi har åstadkommit tillsammans med andra kunder. Jag skulle vilja säga att det är absolut nödvändigt att vara här för att visa vår teknologi och lära känna marknaden i Sverige och Norden bättre, säger Hervé Turchi, Channel Manager för Norden, HP.

Många maskiner i drift
Det var tydligt att utställare och besökare hade siktet inställt på att träffas, inspireras och göra affärer. På Elmia Verktygsmaskiner var pulsen hög under samtliga dagar med maskiner i drift längs gångarna. För DMG Mori blev det fyra dagar som överträffade alla förväntningar.

– Vi hade högt ställda mål och de överträffades både vad gäller leads och nya kontakter. Det märks att svensk tillverkningsindustri mår väldigt bra och att våra kunder har mycket att göra. Det märks också att alla verkligen har velat komma – vi har haft besök av över 400 olika företag i montern. Det är ju här som mässan ska vara med den stora delen av svensk tillverkningsindustri inom bara två timmar, säger Patrick Almquist, försäljningschef, DMG Mori.

För så är det, Elmia Produktionsmässor handlar om affärer men är lika viktig som en arena där industrin träffas för att utbyta erfarenheter. Kombinationen mellan just affärer och mötesplats är något som Engel på Elmia Polymer ser som väldigt viktigt för att svensk tillverkningsindustri ska bli mer konkurrenskraftig.

– Vi har fått många leads och framför allt leads från nya kunder. Redan efter två dagar kunde vi konstatera att mässan är precis så som vi vill att den ska vara. Det har varit väldigt många besökare och framför allt besökare från industrin. För oss har mässan överträffat förväntningarna – industrin i Sverige ska vara riktig glad över att få ha en sådan här mässa. Vi märker att allt fler ser fördelen med en mässa på hemmaplan och behovet av en träffpunkt för branschen, säger Jens Thor Hansen, vd, Engel Nordic.

Affärer direkt på mässgolvet
Samtidigt är det trots allt affärer som står i fokus under Elmia Produktionsmässor. Oavsett om det handlar om en ny kontakt eller ett riktigt skarpt lead öppnar mässorna för stora möjligheter till affärer – långt efter den sista mässdagen.

Sedan går det också att göra som Belano Maskin på Elmia Plåt, nämligen att sälja en fiberlasermaskin från Senfang till en helt ny kund på mässan.

– Kunden hade bestämt sig för att köpa en lasermaskin på mässan och de fick ett bra intryck av oss och kände ett stort förtroende. Här tror jag det hade stor betydelse att vi kunde visa maskinen på ett helt annat sätt än vid ett kundbesök eller på en hemsida. Det är värdefullt att kunna köra maskinen och visa hur den fungerar. Mässan har också gjort att vi har kommit i kontakt med flera potentiella kunder som är intresserade av fiberlaser och vi märkte av ett större intresse kring laser än vad jag trodde, säger Carl-Peter Block, vd, Belano Maskin.

Efterlängtade möten
Under Elmia Produktionsmässor arrangerades ett 60-tal seminarier på de respektive mässorna som alla lyfte utmaningar och lösningar för tillverkningsindustrin. På Stora Scenen arrangerades mässans gemensamma program med talare från bland annat Teknikföretagen, Säpo, Scania, Volvo och Svenskt Näringsliv.  

– Det är tydligt att det fysiska mötet på mässor varit efterlängtat. Mässorna har varit välbesökta och det har varit ett konstant sorl i hallarna. Resultatet är mängder av leads och många genomförda affärer. Elmia Produktionsmässor som plattform har än en gång visat fördelen med att branscher inom industrin samlas och utbyter idéer som ger förutsättningar för att fortsatt positionera Sverige på världsmarknaden. Vi vill tacka alla utställare som gjort ett fantastiskt jobb och välkomnar både utställare och besökare tillbaka igen, 14–17 maj 2024, säger Ulrika Elmersson mässansvarig för Elmia Produktionsmässor.

Fakta
Datum:
10–13 maj 2022

Elmia Produktionsmässor består av:
Elmia 3D, Elmia Automation, Elmia Plåt, Elmia Polymer, Elmia Svets och Fogningsteknik samt Elmia Verktygsmaskiner

Utställare: 450

Besökarsiffror:

• Elmia Svets och Fogningsteknik samt Elmia Plåt: 8090 besök
• Elmia Verktygsmaskiner och Elmia 3D: 12 273 besök
• Elmia Polymer: 3155 besök
• Elmia Automation: 10 072 besök

Ulrika Elmersson
Mässansvarig
Elmia Produktionsmässor
ulrika.elmersson@elmia.se
036-152002
Contact information
Mailing address
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Visiting address
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings county
Sweden
Organization id:
556354-2413
Founded: 1989
Employees: 78
English description is missing, swedish description below.

Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Contacts

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Videos

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

LATEST NEWS

- News from the industry
6/20/2022
En av Gold Sweden’s Best Managed CompaniesDen mest kraftfulla dammsugaren* från MieleWenaas AS etablerar sig i SverigeNya rapporter ger djupare insikt om hybridarbete
6/17/2022
Höj trycket lokalt med hjälp av tryckluftClemondo satsar på miljövänliga produkterNu ska Dalarna locka fler utländska investerare20 företag får utmärkelsen Sweden’s Best Managed Companies 2022Elektrifiering av bioraffinaderier ger flerfaldig produktionsökningAudi gör det lättare att ladda elbilenNy bläckstrålemärkning till OEM Electronics maskinparkIndustrins förutsättningar inför avtalsrörelsenEaton utökar samarbetet med MicrosoftMiljonstöd möjliggör återvinning av komplex plast Sigma Technology lanserar ett nytt företagCisco presenterar lösningar för smartare, enklare nätverkNy injektionspistol sparar både arbetstid och resurser
6/16/2022
Förstå PulverbäddsfusionsteknikSvenska Mässan Gothia Towers satsar på solcellsanläggningSchneider Electric rankas på andra platsSnabbväxande installationsföretag med många strängar på sin lyraNy funktion möjliggör nätverkande kring Zoom-eventsElmopeder går undan nuCarlsberg elektrifierar lagertransporterna i HallandLambertsson växlar upp med förnybart bränsleBYGG.se lanserar ny offerttjänst för hantverksarbetenNio nya projekt vässar svensk 2D-branschRenta förenas med norrländska L E MaskinStorskalig odling av mikroalger Unit4 förvärvar danska Scanmarket
6/15/2022
ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska Omvänd osmos – StapelbarNy landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
6/14/2022
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
6/13/2022
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomation