TUESDAY, APRIL 13 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Effektivitet och digitalisering av byggnader är avgörande för att Europa ska bli koldioxidneutralt

För att Europa ska bli koldioxidneutralt 2050 måste byggnader bli mycket mer energieffektiva. Uppvärmning och kylning i byggnader och industrier står för hälften av Europas energiförbrukning, vilket gör den till den största energislukaren, före både transport och elektricitet.
Två tredjedelar av energin som används för uppvärmning, kylning och varmvatten i bostadshus kommer fortfarande från fossila bränslen. Vi måste agera nu för att göra vårt byggnadsbestånd mycket mer energieffektivt och så småningom koldioxidneutralt.

Viktiga åtgärder som behövs för bostäder
Den “Europeiska gröna given” - Europas plan för att uppnå koldioxidneutralitet fram till 2050 - kräver en fördubbling av antalet energieffektiva renoveringar i bostäder inom ramen för sin Renovation Wave-strategi. Detta skulle innebära att 35 miljoner bostäder renoverades till en högre energieffektivitetsstandard fram till 2030 - men detta lämnar fortfarande de allra flesta av Europas resterande 200 miljoner bostäder som energiineffektiva.

En av de viktigaste utmaningarna är de höga kostnaderna för inköp och eftermontering av främjade åtgärder som isolering, värmepumpar och solpaneler. Även om det finns flera statliga åtgärder i hela Europa som stöder detta, måste de vara mycket mer omfattande för att den gröna given ska kunna uppfyllas. Att göra bostäder mer energieffektiva kommer också att hjälpa de över 50 miljoner européer som lever i energifattigdom. En situation som har förvärrats av coronapandemin.

Smarta värme- och kylreglage utgör dock en mer ekonomiskt sinnad lösning eftersom en smart termostat vanligtvis kostar under 2000 kronor och kan spara in uppemot en fjärdedel av värmekostnaderna i ett hem. Smarta termostater är en del av olika landsspecifika lagaroch subventionsprogram, men mer övervägande och främjande av detta behövs i den gröna given.

Elektrifiering av värme- och nätintegration
Värmepumpar är mycket mer energieffektiva än gas- eller oljepannor och kan använda förnybar energi när de går på el. De installeras redan som standard i många nya europeiska bostäder och byggnader eftersom gas fasas ut. Anslutningen av värmepumpar och luftkonditioneringssystem i kombination med intelligenta algoritmer kommer att ha stor inverkan. Smartare uppvärmning och kylning kommer att revolutionera sättet att konsumera energi och ge en värdefull källa till flexibilitet för regionala och nationella nät.

”Europa behöver en helt integrerad, sammankopplad och digitaliserad energimarknad. Efterfrågeflexibiliteten för energinätet banar väg för mer förnybar energi utan behov av reservkraftverk. Uppvärmning och luftkonditionering av byggnader är den största potentiella källan till sådan flexibilitet. Kontrollstrategier reagerar sedan på när solen skiner eller vinden blåser utan att det påverkar komforten i byggnader. Detta innebär att vi lanserar efterfrågelösningar och smidiga tariffer som gör det möjligt för kunderna att bättre utnyttja ren, billig förnybar energi, säger Christian Deilmann, grundare och produktchef på tado°.

Ekonomisk stimulans och energioberoende för Europa
Omvandlingen av Europa till en koldioxidsnål ekonomi kommer att stimulera ekonomin och skapa miljoner jobb. Det kommer att förbättra välståndet genom renare luft och vatten och bättre hälsa. Mellan 1990 och 2018 minskade växthusgasutsläppen med 23 procent medan ekonomin växte med 61 procent. Forskning från McKinsey stöder denna tes genom att föreslå att Europa kan uppnå klimatneutralitet utan nettokostnader för samhället. Genom att effektivt hantera sin energiomställning kunde Europa dessutom se en nettovinst på nästan fem miljoner jobb.

Europas energiförsörjning är fortfarande till stor del baserad på fossila bränslen med cirka 90 procent av oljan och över 60 procent av naturgasen importeras. En grön giv med fokus på byggnader kommer att göra det möjligt för Europa att vara till stor del energioberoende och skaffa grönare, mer lokal och mer etisk energi hemma.

LATEST NEWS

- News from the industry
3/29/2021
OilQuick bäst igen!Utvidgningen fortsätter Material och miljö Mambu blir den första sharia-kompatibla SaaS-bankplattformenViya från SAS Institute ger dataanalys åt alla – nu också på Microsoft AzureCTEK lanserar en ny elbilsladdare - NJORD GO NJORD GO är en liten och smidig laddare som erbjuder snabb och säker EV-laddning Vanliga varningstecken på dataintrång ignoreras alltför oftaMikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogenKB Components expanderar i Centraleuropa
3/26/2021
SourceMe:s vision om tillverkningsindustrins nästa generationABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemoteLesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procentÄr ditt företag intresserad av formeln för en IT-driftslösning som verkligen gör skillnad?HCL Technologies lanserar ASM 2.0-ramverk för att omvandla applikations­hanteringen i den digitala eranSafe Control Materialteknik 2021 – firar 20 år och 2 miljoner framgångarAlicat scientific lanserar coda – en ny typ av coriolis massflödesinstrumentProtolabs lanserar ett unikt hackathon i hållbarhet för designingenjörerHar ergonomin hos industri­arbetare glömts bort?Coval GVMAX HD, Mångsidigt vakuum för alla branscherNy rapport från F-Secure: CISO-rollen har skiftat från IQ till EQNy rapport om cybersäkerhet för styrelseledamöter
3/25/2021
Ny HR-roll behövs i pandemins kölvattenAC-D – Ny modulär luftbehandling, helt utifrån dina behovKostnadsfri kompetenshöjning genom Veldi – ansök redan idag!Europeisk VD-allians förespråkar ambitiös klimatstrategiFIEPOS - Framtidens spänningsaggregatVeeam offentliggör nya förbättringar i sitt ProPartner-nätverk i EMEAABB-robotar förbättrar produktiviteten vid Nestlés brasilianska anläggningar med över 50 procentSM-finalerna i bandy 2021Red Bull Racing trimmar Formel 1-teamet med avancerade molnlösningar för dataanalysTA Associates köper majoritetsandel i Unit4 i affär värderad till 2 miljarder dollarBetala hur och var du villEtteplan introducerar HowTo
3/24/2021
Tillförlitlig strömförsörjning med nya kompakta nätaggregat från Schneider Electric Verizon utökar kundupplevelse- och kontaktcenter-erbjudandet med Genesys CloudNytt forskningsprojekt med klimatskyddsmål för pappersindustrinE.ON tecknar ramavtal med RejlersSolör Bioenergi med i satsningen på fjärrvärme i EkeröVarje vätska har ett fingeravtryck – och nu kan det mätas i realtid Södras nya fabrik för KL-trä närmar sig – ökar kapaciteten med tio gångerNytt grepp för att försöka minska klimatoroHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPtado° släpper en rad nya funktioner i sin app TCS ska hjälpa Skanska att bli mer digitalt avanceradeRejlers förnyar ramavtal med Agder Energi i NorgeSTIHL lanserar ny grov­dammsugare för konsumenter
3/23/2021
Nytt webinarium om logistik­fastighets­marknaden i Norden ABB och ETH utökar samarbetet för att främja forskningen om framtidens robotarVertiv underlättar för partner med nya stödfunktionerKyltorn med EC-fläktarna AxiBlade hjälpte företag i tappningsindustrin att spara energiSveriges snabbaste superdator för AI är invigdLambertsson expanderar i Umeå – nu går flytten till nya större lokalerHållbar logistik och självledarskap skapar nya jobbmöjligheter i VästeråsUnik forskarutbildning lockar nya doktoranderCaroline Szyber ny styrelse­ordförande för CM-bolagen
3/22/2021
DENIOS Webinar belyser riskerna kring litium­batterierStockholm Norviks hamn är Årets bygge 2021Coronapandemin har fått offentliga verksamheter att satsa mer på distansarbete och molnlösningarHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPStort genombrott för ”viktlös” energilagringVårens elpriser fem gånger högre än i fjolABB stöttar hållbar tillverkning i Kina
Advertisements