Effektiv montering av små komponenter i medicinsk utrustning och elektronikprodukter - industritorget.com
FRIDAY, JULY 10 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Effektiv montering av små komponenter i medicinsk utrustning och elektronikprodukter

Genom att använda rätt utrustning i din montering kan produktionen ökas samtidigt som kvalitéten förbättras, operatörsfel minimeras, defekta komponenter eller skruvar hitta direkt.
Data från åtdragningen kan lagras samt spåra produktionen för att upptäcka behov av t.ex. ändring i monteringsprocessen eller utbildning av en operatör. I den här artikeln går vi igenom några av de vanliga utmaningarna och lösningar för att hantera dem i produktion.

Här är en video från en av våra kunder som har förbättrat produktiviteten i produktion med ca 30% genom att byta ut traditionella verktyg mot vårt MicroTorque-monteringssytem. De berättar hur de har gjort och vilka fördelar den nya produktionsutrustningen har.


Utmaningar
En av de största utmaningarna i montering av delar och komponenter i elektroniska produkter samt medicinsk utrustning är låga moment och självgängande skruvar i plast. Att montera en självgängande skruv till ett förbestämt moment i ett hål i en plastdetalj eller i ett annat liknande material behöver hantera en stor variation i friktion beroende av att hålen är svåra att få exakt lika och materialet i sig varierar en del i egenskap.

Friktionen varierar således mellan olika hål och komponenter och för att få en säker och högkvalitativ slutprodukt behöver ju skruven dras åt till rätt moment – oavsett variationerna i friktion. Andra utmaningar i montering är s.k. “floating screw”, d.v.s. när skruven inte är helt nedgängad, missade skruvar, sönderdragna gängor, nedgängad och åtdragen skruv men ingen klämkraft ändå.

De flesta av dessa utmaningar är sådana att en operatör inte kan se om det blir rätt eller att han/hon missar ett fel p.g.a. den mänskliga faktorn. Detta resulterar i att en produkt med ett potentiellt kvalitétsfel släpps vidare till kund. En annan vanlig följd av dessa fel är omarbetesstationer eller skadade och förstörda komponenter om behöver kasseras.


Lösningar
Genom att ta bort klicknycklar eller traditionella kopplingsverktyg från produktion och använda mer avancerad utrustning kan dessa verktyg i sig själva användas för ökad kvalitét genom att verifiera att monteringen har utförts korrekt, ge operatören adekvat återkoppling och säkerställa en jämn och hög kvalité i skruvförbanden.

Avancerade monteringsverktyg har t.ex. möjlighet att ha kontroll på vilket moment och vilken vinkel en skruv dras till vilket säkerställer rätt resultat. Genom att använda både vinkel och moment och använda utvecklade

åtdragningsstrategier i systemet kan man säkerställa att skruven gängas ned hela vägen och sedan att rätt klämkraft installeras i förbandet genom att mäta momentet som installeras efter att skruven har gängats ned. Genom att använda den här åtdragningsstrategin kommer man runt problemet med friktion i plasthål som kan variera mycket mellan olika detaljer och se till att själva klämkraften i förbandet är det som räknas och inte motståndet vid nedgängning. Verktyget kan ställas in att ge operatören återkoppling om skruven fastnar vid nedgängning, om gängor dras sönder eller om korrekt klämkraft/moment inte uppnås.

Andra fördelar med avancerade åtdragningsverktyg är att de kan räkna antal dragna skruvar så att rätt antal åtdragningar utförs i en monteringsoperation, ett smart verktyg kan känna av om en skruv redan är dragen för att inte räkna den två gånger.

Ett positioneringssystem eller en jig kan användas för att starta verktyget och rätt åtdragningsprogram för olika skruvar som skall dras i en viss ordning och till olika moment. Detta gör att operatören bara kan dra åt skruvar på ett visst sätt och att det blir rätt moment för varje skruv. En vakuumpump kan kopplas till för att enklare plocka upp skruven för montering, denna pump kan sända signaler till verktyget/roboten att skruven är linjerad korrekt på verktyget för att kunna dras åt utan risk för att skada gängorna.

Genom att övervaka dina åtdragningar i en mjukvara så kan du se om det är en specifik batch med komponenter eller skruvar som verkar vara fel på, om en specifik operatör behöver utbildning eller om det är något annat som påverkar processen.


Produkt
MicroTorque-monteringssytem är designat för att dra åt skruvar till moment under 2.5Nm och verktyget finns både för handhållet och för fixturerat. De kan alltså både användas av en operatör eller enkelt monteras i en automatiserad monteringsstation eller i en robot.

Systemet är modulärt vilket betyder att samma controller används för båda sorters verktyg men beroende på applikation väljer man momentintervall på verktyg, funktionalitetsnivå, längd på kabel och tillbehör som momentarm eller vakuumpump. Monteringssytemet kan bli kontrollerat/startat med t.ex. RFID eller streckkodsläsare eller styras remote med hjälp av en mjukvara. Monteringssytemet kan användas tillsammans med robot och kan då kommunicera med t.ex. I/O eller Open Protocol. Ett antal automatiserade monteringsstationer med MicroTorque finns i drift runt om i världen.
Contact information
Mailing address
Sickla Industriväg 3
13154 Nacka
Region
Nacka
Stockholms county
Sweden
VAT number:
556014-2720
Founded: 1917
Employees: 42749
Atlas Copco i Sverige

Atlas Copco-gruppen är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetshöjande lösningar. Vi förser våra kunder i fler än 180 länder med produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi.

Atlas Copco i Sverige hanterar försäljning, service och marknadsföring av innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna industriverktyg och monteringssystem. Våra kunder har tillgång till en rikstäckande försäljnings-, distributions- och servicenätverk som säkerställer att produkterna går på maximal effektivitet och minimal stilleståndstid.

Atlas Copco grundades 1873 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

The company's services/products

Machines: sales: Air pressure machines, Compressors

Contacts

Linda Ekwall
-

Videos

Atlas Copco - Home of innovation

LATEST NEWS

- News from the industry
6/29/2020
Kan svenskar skilja på Work Management och Projektledning? Lerbergs Entreprenad väljer Leica Geosystems för tryggheten och tekniken
6/26/2020
Spaljisten lägger en stororder till Automationsteknik Veldi Kompetens får ärofyllt uppdrag - utbildar medarbetare inom Volvo​Granngårdarna beställde likadana Volvo hjullastare till lantbruketFortum Recycling and Waste har i dagarna lanserat sin nya tjänst IndustriserviceBlueJeans maximerar "arbeta hemifrån"-upplevelsen med säkert samarbete över video på stor skalaUtsläpp från industrin blir plastFord of Europe och DEFA ingår avtal – smarta laddlösningar genom FordFrån 300 till 450 snabbladdstationer för elbilar på två år
6/25/2020
EdmoLift fortsätter att leverera truckbord till Mitsubishi Logisnext Sweden!ABB presenterar industrilösning för trådlös tillståndsövervakning av roterande utrustningUtsläpp från industrin blir plast
6/24/2020
Rörlaserskärning – kompetens och kapacitet i världsklass Volvo befäster förstaplatsen som mest valda tjänstebilEfterlängtade monteringspastor - nu inom specialsortimentet GLEITMOAnimation av flerkanalig kontrollenhet med möjlighet till IO-Link Grundläggande faktorer för produktionseffektiviteten. CEVT kapar utvecklingstiden med 80% med hjälp av Ansys SPEOS
6/23/2020
Årets Hållbara Leverantör, 2019Sortimo lanserar mobil depå för att underlätta byggarbetarens arbetsdag​Hos Swecon snurrar hjulen fortfarandeLösningar för effektiv konstruktion av kopplingsskåpNya, slitstarka keramiska styr- och stödbultar nu tillgängliga från norelem Interroll och Modumaq ger maximal mångsidighet för Arvato Så kan ni mildra effekten av Corona på er försörjningskedjaVad bör du göra när hemmaarbete blir ett fenomen och risken för cyberattacker ökar?Solkompaniet växer med solelboomen
6/22/2020
Nu erbjuder Högskolan Väst fler korta kurser för industrin​DAF introducerar XF Unity EditionVågar man ansöka om omställningsstöd?​Näringsutskottets viktiga besked till gruvnäringenSchneider Electric levererar säkerhetslösningar till prestigeprojektet
6/18/2020
S-Rental blir en del av KH-Koneet GroupAGILOX Autonomous Mobile Robots sparar väsentliga kostnader genom Artificial Swarm IntelligenceSOTI gör företags IoT-ägande enklare med nytt enhetsstödVeeam visar hur de hjälper verksamheter att ta sina molndatastrategier till nya nivåer på VeeamON 2020 Logistik finns överallt - oavsett om du är logistiker eller inte Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
6/17/2020
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
6/16/2020
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresor
Advertisements