LATEST NEWS

- News from the industry

eComExpo – ny mässa för framtidens elektrifierade nyttofordon

Det är arrangören bakom den framgångsrika elbilsmässan – eCarExpo – som svarar för den nya mässan eComExpo.
Med lika delar expo, provkörningar och konferenser blir eComExpo den givna mötesplatsen för alla som arbetar för utveckling, introduktion och etablering av kommersiella fossilfria nyttofordon.

Omställningen till elfordon på transportsidan ligger ungefär fem år efter utvecklingen inom persontransporter. Även transportfordon måste med om vi ska klara det nationella målet om 70 procent lägre växthusgasutsläpp från inrikes transporter till 2030. eComExpo kommer att täcka in allt från cargocyklar och mindre skåpbilar till stora lastbilar, bussar och entreprenadmaskiner. Huvudfokus är vägtrafik men även fordon för materialhantering.

Ingen vanlig bilmässa

eComExpo är ingen vanlig fordonsmässa där mest fordon ställs ut. För att klara elektrifieringen måste vi lösa både teknik, infrastruktur och mjuka frågor. eComExpo bjuder därför in både brukare (chaufförer), chefer (inköpare, kravställare, upphandlare), experter, forskare och politiker.

– Precis som elbilsutställningen eCarExpo gjort de senaste fem åren, kommer eComExpo att fylla en viktig funktion som kunskapshub och driva utvecklingen inom transportbranschen vidare. Vi lägger stor vikt vid branschsamverkan genom att sammanföra experter, branschfolk, innovationer, myndigheter och de stora vagnparksinnehavarna, säger Gunnar Dackevall, mässans grundare och vd.

eComExpo hålls i Arlandastad utanför Stockholm. Här erbjuder nybyggda Scandinavian XPO hela 11 000 kvadratmeter utställningsyta, två konferensscener och lokaler för workshops och seminarier. Deltagarna kan provköra både på asfalt och i terräng inom provkörningsområdet Test Track 1. En del av denna avdelas för autonoma fordon.

Träffpunkter

eComExpo lägger inte bara vikt på fordon och infrastruktur, utan även på frågor som kravställande och upphandling och några av de frågor som ska besvaras är hur vi ska klara nödvändiga investeringar och politiska spelregler, vilka metoder som behövs för att planera och bygga den infrastruktur som är fundamentet för elektrifieringen samt vad som krävs för att det ska fungera på systemnivå.

– eComExpo är en nod för branschens innovationer, samtal, debatter och samarbetsdiskussioner. Det blir både en fordons- och teknikmässa och ett forum för beslutsfattare, experter och politiker att informera om, debattera och bidra till utvecklingen av ett hållbart transportsystem. Målet är att deltagarna lämnar mässan med en ny handlingskraft för att bidra till en snabbare omställning, säger Anna Fägersten som är projektledare för eComExpo.

Mässan genomförs 6-7 april 2022, både som ett fysiskt och fullskaligt digitalt arrangemang. eComExpo är den första nordiska mässan i sitt slag.

Hoppet finns och hoppet stärks

eComExpo visar att det finns hopp – både att skapa ett klimatmässigt hållbart transportsystem och att genomföra mässor. eComExpo blir en hybridmässa, både med fysiska möten på plats och för fullskaligt digitalt deltagande.

– Vi vill visa på goda och konkreta exempel inom hållbara transporter, samt ge visionära framtidsutblickar och visa nya tekniska lösningar. Med andra ord, allt som ger både kunskap och hopp, säger projektledaren Anna Fägersten.

https://ecomexpo.se/om/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jan Åström
Chefredaktör / Projektledning
jan.astrom@storkom.se
0704809715

LATEST NEWS

- News from the industry
10/20/2021
Framtidens odlingar är härContinental 150-årsjubilerarAreco utvecklar kvalitets­arbetetSå väljer ni tillfälliga lokalerNy dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus
10/19/2021
Ny försäljningschef för ÅkerströmsNy truckmodell 35/40/45D 50DN-9VB från Hyundai Byt tätningsringar när du byter lager i maskinernaSå elektrifierar du din fordonsflotta Så påverkar rekordhöga elpriser industrinTeknik så smart att den inte synsUndvik smuts i avloppetHyr eller köp?Umelag tävlar i Korea den 23 oktoberUppmärk­sammar skickliga maskin­förareTIB auktoriserar företag inom takbranschenExklusiv live visning - ECOBOT städrobotar!Bosch lanserar världens kraftfullaste borrmaskinerNya teleskoplastare går åt som smör i solskenVertiv går med i Sustainable Digital Infrastructure Alliance Linde lanserar Linde GreenData kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch
10/18/2021
Ny truckmodell 25/30D 35DN-9V från Hyundai Fortsatt expansion av solceller i StockholmSweco satsar på hållbart producerade förpacknings­materialLambertsson löser logistiken åt Stora EnsoNytt webbhotell garanterar data på svensk markRekordmånga studenter i öppen innovationElbilar rusar på begagnatmarknadenBICO stärker IP-portföljen med patent i USA och SverigeSmartare och mer hållbart sätt att bekämpa dammFörsta spadtaget för Eleikos nya logistikcentral
10/15/2021
Här kommer våra fantastiska fyraInvesteringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
10/14/2021
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
10/13/2021
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!