LATEST NEWS

- News from the industry

Det ställs höga krav på kapslingar

Skapa en produkt med hög kvalitet och användbarhet
Kapsling av produkter blir allt vanligare i takt med att elektronikinnehållet i produkter ökar. Det ställs höga krav på kapslingar gällande förslutning av den känsliga elektroniken, ergonomi och certifieringar för att skapa en produkt med hög kvalitet och användbarhet för kunden.

Hur utformar man en kapsling till en produkt som ska upptäcka gasläckor i explosiva miljöer? En gnista från en statisk plastyta kan i värsta fall få ett utrymme fullt med gas att explodera. För att få stöttning med plastkonstruktionen vände sig INFICON till oss på Prodelox. Läs mer om det lyckade samarbetet nedan.

IRwin - söker gasläckor i högriskmiljöer
Produktutveckling på detaljnivå är kritiskt för produkter som ska verka i högriskmiljöer. En gnista från en statisk plastyta kan i värsta fall få ett utrymme fullt med gas att explodera. För att olyckor av detta slag inte ska kunna hända behöver många krav ställas på produkterna. Ett företag vars produkter ofta vistas i högriskområden är INFICON. De har under 50 års tid specialiserat sig på utrustning som mäter, lokaliserar och kvantifierar gasläckor. För några år sedan startade projektet IRwin, en detektor som ska hitta naturgasläckor. I utvecklingen av IRwin behövde många krav på kapslingen och mekaniken mötas, och det var i det läget INFICON vände sig till sin granne och tidigare utvecklingspartner, Prodelox, för stöttning.

Henrik Vennerberg, produktions- och kvalitetsansvarig på INFICON, beskriver hur de behövde ”en partner att luta sig mot” gällande kapslingsutmaningarna. De gillar Prodelox bredd och samspelet mellan kollegor med olika kompetens, och ett samarbete inleddes.

Både mekaniken och formen av kapslingen började som koncept, och togs steg för steg vidare med kontinuerliga avstämningar varje vecka. Prodelox skötte all diskussion med plasttillverkarna, vilket är något som INFICON specifikt uppskattade. Utveckling av en komplex produkt för högriskmiljöer kommer med många utmaningar. Exempelvis får produkten inte börja gå varm eller orsaka gnistbildning om den går sönder då det kan leda till allvarliga olyckor. Dessa risker är undanröjda genom så kallad egensäker design av elektronik och hölje. Även färgvalet kom med vissa produktionsutmaningar. INFICON ville använda sig av en signalfärg och då gasledningar ofta markeras med gult, föll valet naturligt på en gul produkt. Att få till en gul kapsling innebar dock större utmaningar än väntat då gul plast lätt blir förorenad och “ful” i texturen. Här var det kritiskt att ha en nära diskussion med plasttillverkarna för att hitta lösningar och komma framåt.

IRwin har nu funnits på marknaden ett tag och när Henrik ser tillbaka på utvecklingssamarbetet är han väldigt nöjd. När han reflekterar över vad han vill skicka med andra som ska ta fram kapslingar nämner han vikten av att börja tänka på mekaniken tidigt i utvecklingen. Det blir lätt att fokus ligger på insidan av produkten länge och att man tänker att ”kapsling fixar vi sen”. Men helheten kan bli mycket bättre om mekaniken tas i åtanke tidigt i utveckling när mycket rum för förändringar finns. Ett annat tips för att lyckas med sin kapsling är att tidigt 3D-printa delar, uttrycker Henrik. På så vis får man en känsla för formen direkt och det kan vara enklare att ta snabba beslut. Slutligen trycker Henrik på att med en produktanpassad kapsling kan man se till att ergonomin och användarvänligheten av produkten blir genomtänkt. Speciellt vid en produkt som IRwin som används direkt av människor.

Tanken är att IRwin ska vara så intuitiv och enkel att använda att man inte behöver någon teknisk utbildning för att manövrera den. Med en bra och genomtänkt kapsling kan man höja intrycket av produkten rejält, med
andra ord!

Både INFICON och Prodelox är väldigt nöjda med samarbetet med IRwin och Henrik avslutar med att uttrycka att han ”inte tror att det hade gått om vi inte haft Prodelox som partner. Modellen är väldigt komplex och vi hade inte haft kompetensen att göra det själva utan att tappa bort oss”.

Nyfiken på att läsa mer om INFICON och IRwin? Läs vidare här
Contact information
Mailing address
Teknikringen 6
58330 Linköping
Region
Linköping
Östergötlands county
Sweden
Organization id:
556722-3259
Founded: 2007
Employees: 30
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Prodelox AB!

Prodelox är en prisbelönt produktutvecklingsbyrå. Bland våra hundratals kunder finns flera av de största och mest välrenommerade svenska företagen men också många av de allra hetaste startup-bolagen.

Hos oss finns bred kompetens på hög nivå samlad under ett tak. Därför kan vi erbjuda dig effektiv och komplett produktutveckling med kreativitet och kvalitet. Hos oss blir idéer snabbt konkurrenskraftiga produkter.

För att lösa dagens problem och ta fram morgondagens produkter behövs en mängd olika kompetenser och strategier och ett stort mått kreativitet. Tillsammans med våra kunder och våra samarbetsparter tar vi fram kreativa lösningar på världens problem. Det kan låta enkelt, och det är just så vi vill att det ska kännas att jobba med oss.

Välkommen att kontakta oss!

Contacts

Robert Armerö
+46 (0)73 373 00 02
Nicklas Haraldsson
+46 (0)70 419 08 08
Sofia Carlson
+46 (0)70 419 08 03
Sara Skönnbrink
+46(0)70-419 08 09
Johanna Gustavsson
+46(0)70-624 64 79

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance