MONDAY, JANUARY 25 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Det personliga mötet blir återigen viktigt på banken

Bankernas satsningar under 2021 kommer att gå åt två håll: dels upp i molnet, dels närmare kunderna. Och så börjar en ny typ av konkurrent att göra sig gällande. Det skriver Elliot Limb, Chef för konsumentrelationer på Mambu.
Ett nytt år väntar snart och det är dags att få ett grepp om vad som kommer att hända. Bankväsendet genomgår åtskilliga förändringar just nu, liksom resten av samhället, och fler är på väg. Här är en titt på de tre största skeendena som vi kan förvänta oss under 2021.

Förutsägelse 1: Relationer blir viktiga igen
Bankernas skifte bort från kundnära relationer skedde så gradvist att det var svårt att märka av det. Förr i tiden var det viktigt att ha en nära relation till någon person på det lokala bankkontoret. Med onlinelösningar försvann den, dessutom försvann även det lokala bankkontoret i många fall. Bankerna satsade istället på att skapa bra användarupplevelser för sina digitala tjänster.

Den här förändringen har varit av godo på många sätt, men även inneburit att bankerna i stor utsträckning tappat de nära kundrelationer som en gång var ledstjärnan för deras verksamhet. Coronapandemin har inte bara understrukit det som skett, utan även tydliggjort att det fortfarande finns ett behov av personliga relationer.

Pandemin har påverkat många människors finanser och givit upphov till många frågor till bankerna. I sådana lägen vill många kunder prata med någon anställd på en bank, till exempel om sina lån. I många fall har det fått ske digitalt.

Det här är en utmaning för bankerna, som samtidigt måste hantera nya konkurrenter. Dessutom utgör kunderna en mer diviersifierad skara än tidigare. Vissa föredrar fysiska möten, andra gillar digitala tjänster. En del vill ha både och.

Coronapandemin har visat att kunder har olika behov och att det är viktigt för bankerna att satsa på personliga tjänster och kundsupport. Det här är ett område som kommer att prioriteras under 2021, i kombination med digitala satsningar. Det innebär en svår balansgång för bankerna, det blir viktigare än någonsin att göra rätt teknikval för att kunna möta kunderna på bästa sätt.

Förutsägelse 2: Molntjänsterna gör intåg på bred front
Bankernas användning av molntjänster har varit på gång under några år, men rädsla för risker vad gäller tekniken har gjort att den inte tagit ordentlig fart. Men nu ser bankerna att molnet är lika säkert (eller säkrare) än lokala lösningar och affärsrisken att inte investera i molntjänster ses som ett stort problem.

Förändringen beror främst på två saker. För det första har konkurrensen för de traditionella bankerna blivit så stor att de helt enkelt måste bli mer flexibla, eller agila som det kallas. Bankerna måste kunna sjösätta nya erbjudanden snabbare. Banker som inte satsar på molnlösningar löper risk att bli överkörda.

För det andra innebär pandemin att bankerna måste anpassa sig till förändringar väldigt snabbt. De måste kunna hantera nya regelverk och kundkrav på ett sätt som äldre, lokala IT-lösningar inte klarar av. I takt med att krisen fortskrider ökar det här behovet.

Det har sedan länge varit känt att en övergång till molnteknik kommer att ske för bankerna. Under 2021 blir övergången ett icke förhandlingsbart krav. Räkna med stora molnsatsningar från bankernas sida under det kommande året.

Förutsägelse 3: Nya aktörer gör sig gällande
Vi kommer inte få se de stora teknikföretagen och andra nykomlingar ta stormsteg in i finansbranschen under 2021. Men räkna med att de tar väl avvägda, taktiska steg för att etablera sig. Det kommer ofta att ske med finansiella tjänster inbäddade i andra erbjudanden. Teknikföretagen måste hantera regulatoriska utmaningar, vilket de kommer att ta sig an under 2021. Bankerna är härmed varnade.

LATEST NEWS

- News from the industry
1/15/2021
Entreprenad Live försiktigt positiva trots pandeminKundtidningen Grävlingen är härSå ställer fordonsbranschen om till elektrifieringSvenska företag behöver enhetliga EU-regler för digital handelLKAB väljer IFS som stöd i resan mot den digitala gruvan
1/14/2021
SSAB utser Lindab till GreenCoat® PartnerKrönika: Säkerheten måste prioriteras ännu mer!ABB tillhandahåller den elektriska framdrivningen Azipod® till hållbar superjaktNy rapport: Växande elfordonsflottor förväntas generera betydligt fler laddningsmöjligheter under 2021 HCL Technologies och Bobble AI i partnerskap Elbilar laddades två varv runt jorden - 55-procentig ökning: ”Fellingsbro seglar upp på topplistan”GK Gruppen väljer ekonomisystem från Unit4
1/13/2021
Möt framtiden med smart automation från EwellixNu är vi ett bolag!Kompakt och lätt vridbord med hög precision - MSQ Passa på att få in vardagsmotion på jobbetMatrox® AltiZ, högkvalitativa 3D-profilskannersABB är med på hållbarhetståget med världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhållExportexperten ska importera finsk expertis till SverigeDynabook meddelar lanseringen av nya 11:e generationens Intel Core vPRO-processorer till X-seriens premiumenheter
1/12/2021
Assemblin Elverkstäder fortsätter att leverera till kunder under 2021. Rekordleveranser av plantor från SCAPrecisa, robusta, och verktygssäkrade vattenpass från Luna ToolsElförsörjningslösningar från ABB stödjer Asiens största vattenreningsverkChargePoint: Är vårt elnät redo för den elektriska revolutionen?Nätverk får ekonomin på nätet att växaNutanix tar in tidigare VMware-chef som ny VDDynabook uppdaterar utvalda enheter med 11:e generationens Intel Core-processorer
1/11/2021
FC Maskin ny leverantör av Mitsubishi edmStora snömängder ökar betydelsen av att alltid anlita licensierade takskottareABB lanserar ytterligare ett ställverk med lägre miljöpåverkanSTARK Group välkomnar CVC Capital Partners Fund VII som ny ägareNy Quick & Easy koppling och fördelare till ISO-sortimentetOptimera din ventilationsapplikationNytt rekordår i Sverige – nästan var tredje såld lätt transportbil var en VolkswagenHCL och Claim Genius i samarbete – ska tillsammans utveckla AI-lösningar för hantering av försäkringsanspråkMambu samlar in 110 miljoner euro i finansieringsrunda ledd av TCV
1/8/2021
Sedan starten på 60-talet har Knutwall tillverkat märkning främst mot byggsektornSå här blir cirkulär ekonomi och återvinning en lönsam affär för tillverkande företag 2021Veldi godkänd nu som leverantör av Stöd och matchning även i Malmö och Göteborg! Ny samarbetsmodell kan underlätta återbruk av byggmaterialFem funktioner att tänka på när du ska köpa en bärbar datorEquinix säkrar flera nya etableringar under det gångna åretVeeam: Så blir teknikåret 2021
1/7/2021
Wallåkra mekaniska gasar sig igenom corona-tiderVår koncern står pall även i orostider Största robot­säkerhets­standarden för robotsystem på remissVad väger du egentligen?Utbyggnaden av laddinfrastruktur behöver påskyndas för att klara omställningen från dagens 11 000 laddpunkter till 250 000 år 2030Manovi Varberg utbildar personal under permitteringAllt inom positionering: Bygg en bättre framtid med fixering och positioneringCyberspionage träder fram ur skuggorna och in i rampljusetSkurup får högteknologisk biltvätt med medlemskap
12/23/2020
God Jul och Ett Gott Nytt År!CERTEXs Julhälsning!
12/21/2020
Kipp Scandiinavia AB önskar En God Jul och Ett Gott Nytt År!
12/18/2020
VD-skifte vid årsskiftet | Helge Nyberg ABNCC:s och Volvos digitala tjänst för schaktmassor har under första året sparat 1 600 transporter i GöteborgHögpresterande produkter från elesaKör du små cylindrar med snabb frekvens? - JASVABB leder elektrifiering och automationsinnovation för framtidens gruvdrift i Sustainable Underground MiningHelge Nyberg tar historiskt rekord i orderingång
Advertisements