SUNDAY, MAY 19 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Den medvetna maskinen

År 2045 byggs en maskin med artificiell intelligens på mänsklig nivå.
Artificiell intelligens blir antingen det bästa eller sämsta som hänt mänskligheten, skriver fysikern Max Tegmark i sin bok, Livet 3.0. Han fortsätter med att måla upp ett scenario. År 2045 byggs en maskin med artificiell intelligens på mänsklig nivå. Några timmar senare har de självförbättrande algoritmerna byggt på dess kapacitet till kognitiva höjder människan aldrig varit på. Maskinens mål är att producera så många rosa blommor som möjligt. Eftersom vi är i vägen för det målet ser den till att utrota mänskligheten. Vi blir kompost under ett rosa jordklot, mördade av en intelligens utan moral, utan känslor, utan vilja, utan ens en fysisk representation.

Många menar att vi står inför en banbrytande utveckling, maskiner som är medvetna om sig själva och omgivningen, och som kan ta in och bearbeta enorma mängder data i realtid. Sådana maskiner skulle också skapa många juridiska och etiska problem. Kan en medveten maskin betraktas som en "person" enligt lag och vara ansvarig om dess handlingar skadar någon, eller om något går fel?

Forskarna är dock inte ense om att medvetna maskiner någonsin kommer att finnas. Det är också delade meningar om maskiner kan eller bör kallas medvetna på det sätt vi tänker på människor och även vissa djur, som medvetna. Det har till stor del att göra med frågan om vad medvetande faktiskt är. Det är något som forskningen hittills inte kunnat ge svar på.

Många forskare förutsätter att medvetandet är en egenskap som kommer att uppstå i maskinerna när tekniken utvecklas. Men det finns också fysiker och filosofer som säger att det som motsvarar mänskligt medvetande inte kan uppnås av en maskin. Kreativitet, exempelvis, och den frihetskänsla som människan kan uppleva verkar inte vara en följd av logik eller beräkningar.

Det finns en fängslande teori om att medvetandet är en funktion av att neuronerna i hjärnan bildar ett gigantiskt nätverk. Det öppnar för att även andra omfattande nätverk kan bilda ett medvetande. Exempelvis internet. De som är anhängare av den teorin menar att internet redan idag kan ha ett svagt medvetande och som växer sig allt starkare ju mer maskiner som kopplas upp online. Om man till detta lägger artificiell intelligens så blir det en spännande kombination. Jag tycker att det låter lite som Skynet i Terminatorfilmerna. Fast jag misstänker att internet skulle använda mer subtila metoder att utrota mänskligheten än de kärnvapen som Skynet brukade för att framkalla domedagen. Det räcker med att klistra oss ännu mer vid skärmarna så att vi glömmer att äta och dricka.

Det får mig också att tänka på en novell jag läste som tonåring, (jag tyvärr glömt författarens namn), där ett par utomjordingar kopplade upp alla datorer i galaxen för att bilda den ultimata kunskapsmaskinen. När detta var klart, ställdes frågan den byggdes för att besvara - "Finns det en gud?"

Svaret blev - "Ja, nu finns det en gud". De två utomjordingarna försökte desperat dra ut sladden men en blixt slog ner och dräpte dem. Hasta la vista, baby! Men så illa ska det väl inte gå för oss?

Per Nilsson
Företagsanalytiker
per.nilsson@norrlandsfonden.se
0920-24 42 68
070-668 42 68

LATEST NEWS

- News from the industry
5/14/2019
Anders Borg: "2020 kommer bli en svår prövning för den svenska modellen”Trästomme och stenull gav fördelar i TrikåfabrikenEtt nytt rekordår för Midroc EuropeSäkerhet hela veckan i BoKlokYtterbygg satsar på solkraftEnkel mobil ​app​ vägleder patienter inför operationNytt forskningsprojekt om supermaterialet Grafen i 3D-printingIT-utrustning för industrin Panasonic introducerar R32 Big PACi – ny serie anpassad för grön omställningSäkerhet i fokus tillsammans med Skanska på Safety WeekNya Opel Grandland X Hybrid4 - Opel goes electricBahcos sortiment av tillbehör för maskindrivna verktyg nu komplettRenova bygger för världsunik metallåtervinningSTANLEY lanserar FATMAX CLASSIC PRO vattenpass
5/13/2019
3D Center utökar sin MJF-portfölj med 5200 produktions 3D-skrivarserierKompakt fläktlös IoT edge server med 8-kärnors Intel Core i9-9900KABB tar hem stororder för överföring av vindkraft från NordsjönHexagon Manufacturing Intelligence bjuder in rörtillverkare till event med fokus på rör- och trådmätning Stefan Lindau tar över rodret för Panasonic TOUGHBOOK i NordenHSF, Vimmerby investerar Stapelbara fläktlösning med automatisk funktion för resonansdetektionFörenklad hanteringen av maskin- och transporttjänster med autotilldelningAPM Terminals öppnar i Gävle16 maj öppnar Würths nya butik i MalmöSvevia sanerar mark med sjöutsiktNytt avtal för yrkesutbildningen ska ge fler lärlingarVäghyvel i mästarklass när Hidromek kommer till MaskinExpo
5/10/2019
Kalle Lindh Vargas, operativ chef, har en samordnande roll för kundens bästaLyckad första dag på SPINNERs IN-House Mässa i MünchenJacob Birkeland ny presschef på Skanska ABMaskinFransson har ny hemsidaOracle prisar Panasonic för förmågan att kunna leverera enastående kundupplevelserSå reparerar man komponenter i metall på ett hållbart sättNy Logistikchef på Wibax Redan fler än 10 000 förbokningar för Volkswagens nya elbil ID.3Svevia slår rekord i vunna beläggningsjobb för TrafikverketÅrets omgång av Venture Cup Startup imponerar! Circle K inviger första korridoren av supersnabbladdareDavid Frykerås och Elin Ledskog är årets mottagare av Jan Häckners bioenergiprisNy teknik minskar behov av växthusgas Rekordsnabbt bygge av kontor, verkstad och nordiskt reservdelslagerHidromek bryter ny mark sin nya generation maskinerSvevia vinner SBUFs innovationspris​PM Flex och LEDsystem vinnare i Elfack Design AwardFartfylld tävling på fullt Grävallvar avgörs på MaskinExpoSäkerhet på jobbet - hur kan verktygsmaskiner och system fungera säkert och effektivt?​ Lyckeby Starch investerar i Christian Berners valstorkar till sin stärkelseproduktionHSB Bostad – årets mest jämställda byggbolagSjälvkörande robot förenklar vardagen för Ford-anställdaMångsidiga och skonsamma Toro Outcross 960 gör entré på MaskinExpo
5/9/2019
Rotorklipparen Toro Groundsmaster 1200 förenar produktivitet och precisionChefer nya måltavlor för cyberbrott visar Verizon Data Breach Investigations Report 2019Hilco Industrial har ny online-auktion Hannes är bäst i Sverige!SAS vd Rickard Gustafson: ”Samhället kollapsar utan flyget”Deloitte och ServiceNow blir strategiska partners och lanserar Finance-lösningGlobalt tech-företag vill boosta svensk produktutvecklingCombimix i samarbete med KEIM på fasadmarknaden VD-skifte på Rittal Scandinavian bäddar för kundernas digitala utveckling Studenter bidrar till produktutveckling i TörebodaVolkswagen erbjuder nu förbokning av nya elbilen ID.3LIEBHERR’s heta nyheter På Entreprenad Live
Advertisements