MONDAY, MARCH 25 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Den medvetna maskinen

År 2045 byggs en maskin med artificiell intelligens på mänsklig nivå.
Artificiell intelligens blir antingen det bästa eller sämsta som hänt mänskligheten, skriver fysikern Max Tegmark i sin bok, Livet 3.0. Han fortsätter med att måla upp ett scenario. År 2045 byggs en maskin med artificiell intelligens på mänsklig nivå. Några timmar senare har de självförbättrande algoritmerna byggt på dess kapacitet till kognitiva höjder människan aldrig varit på. Maskinens mål är att producera så många rosa blommor som möjligt. Eftersom vi är i vägen för det målet ser den till att utrota mänskligheten. Vi blir kompost under ett rosa jordklot, mördade av en intelligens utan moral, utan känslor, utan vilja, utan ens en fysisk representation.

Många menar att vi står inför en banbrytande utveckling, maskiner som är medvetna om sig själva och omgivningen, och som kan ta in och bearbeta enorma mängder data i realtid. Sådana maskiner skulle också skapa många juridiska och etiska problem. Kan en medveten maskin betraktas som en "person" enligt lag och vara ansvarig om dess handlingar skadar någon, eller om något går fel?

Forskarna är dock inte ense om att medvetna maskiner någonsin kommer att finnas. Det är också delade meningar om maskiner kan eller bör kallas medvetna på det sätt vi tänker på människor och även vissa djur, som medvetna. Det har till stor del att göra med frågan om vad medvetande faktiskt är. Det är något som forskningen hittills inte kunnat ge svar på.

Många forskare förutsätter att medvetandet är en egenskap som kommer att uppstå i maskinerna när tekniken utvecklas. Men det finns också fysiker och filosofer som säger att det som motsvarar mänskligt medvetande inte kan uppnås av en maskin. Kreativitet, exempelvis, och den frihetskänsla som människan kan uppleva verkar inte vara en följd av logik eller beräkningar.

Det finns en fängslande teori om att medvetandet är en funktion av att neuronerna i hjärnan bildar ett gigantiskt nätverk. Det öppnar för att även andra omfattande nätverk kan bilda ett medvetande. Exempelvis internet. De som är anhängare av den teorin menar att internet redan idag kan ha ett svagt medvetande och som växer sig allt starkare ju mer maskiner som kopplas upp online. Om man till detta lägger artificiell intelligens så blir det en spännande kombination. Jag tycker att det låter lite som Skynet i Terminatorfilmerna. Fast jag misstänker att internet skulle använda mer subtila metoder att utrota mänskligheten än de kärnvapen som Skynet brukade för att framkalla domedagen. Det räcker med att klistra oss ännu mer vid skärmarna så att vi glömmer att äta och dricka.

Det får mig också att tänka på en novell jag läste som tonåring, (jag tyvärr glömt författarens namn), där ett par utomjordingar kopplade upp alla datorer i galaxen för att bilda den ultimata kunskapsmaskinen. När detta var klart, ställdes frågan den byggdes för att besvara - "Finns det en gud?"

Svaret blev - "Ja, nu finns det en gud". De två utomjordingarna försökte desperat dra ut sladden men en blixt slog ner och dräpte dem. Hasta la vista, baby! Men så illa ska det väl inte gå för oss?

Per Nilsson
Företagsanalytiker
per.nilsson@norrlandsfonden.se
0920-24 42 68
070-668 42 68
3/19/2019
WSP redovisar sitt bästa resultat någonsinFlexQube Inc. och LR Intralogistik GmbH ingår exklusivt importörsavtal för NordamerikaUtveckling av aggregat för klenträdsavverkningStark leverans av svenska energiinnovationer på Startup Energy Transition Peter Lindström blir ny vd på Bygma
3/18/2019
Hos Swecon är jobbet är roligare än någonsinNy Ahlsellbutik i Karlskrona nästa år!NCC bygger toppmodern bilhall för Audi i JönköpingFörsta Circle K-stationen med IONITY:s supersnabbladdare är öppnad i Strömstad E6 Matchningen måste fungera mycket bättreAPC by Schneider Electric ställer ut på årets Dustin-mässa!Artificiell intelligens – här för att stannaFinja förenklar beräkningen av Mursystem ExaktPsykisk ohälsa och arbetsmiljöfrågor diskuteras på SSG Säkerhetskonferens 2019Pressinbjudan: Hur kommer vi att interagera med autonoma system i framtiden?Ny global standard sätter pris på miljöförstöringenFörsta generationen batteridriven kombimaskinAddMobile lanserar smart lås till byggbranschenNelson Automotive byter namn till AvistudBoKlok får förstärkning från Skanska Polen via utbytesprogramMercedes levererar första elektriska transportbilen till svenska kunderSigma Technology utsett till ett av Sweden's Best Managed Companies 2019Engcon får pris som ett av Sveriges bäst skötta företagEnzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
3/15/2019
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
3/14/2019
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbestånd
Advertisements