TUESDAY, MARCH 09 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

De okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av det

Det är ingen slump att molnet tar över vad gäller IT. Förutom de uppenbara skälen finns det mer komplexa orsaker av teknisk art. Behovet av modern och flexibel infrastruktur är densamma oberoende av varför molnlösningar är att föredra. Det skriver Maria Sundvall, vd Equinix Sverige.
Chansen är stor att du jobbar på ett företag eller i en organisation som anstränger sig för att flytta så många IT-lösningar som möjligt till det publika molnet, och även till hybridmiljöer med inslag av privata moln. Det finns många anledningar till att det är så. Vissa finns det stor förståelse för, andra är mer komplexa och kanske inte uppenbara.

De mest uppenbara skälen är ekonomi, skalbarhet, flexibilitet i största allmänhet och att minska behovet av att rekrytera egen IT-personal. Det är skäl som räcker för de allra flesta. För många kan man sammanfatta det med att molnteknik gör det möjligt att skapa IT-lösningar som inte vore möjliga annars. Ett annat sätt att uttrycka det är att molnet gör digitaliseringen möjlig.

På en mer detaljerad nivå, både tekniskt och processmässigt, är det framför allt en sak som driver på övergången till molnteknik. Och den är inte alltid uppenbar. Det handlar om att ett plus ett blir tre, att helheten är större än summan av de enskilda delarna.

Moderna företag och organisationer vill kunna agera snabbt, både vad gäller nysatsningar och att ändra kurs, ofta agera globalt och erbjuda det allra senaste i form av användar- och kundupplevelser. För att lyckas med allt det krävs snabba leveranser av applikationer och tjänster.

Under senare år har ett antal olika arbetssätt och tekniklösningar visat sig underlätta att uppfylla de här behoven. Här är ett axplock:
● Mikrotjänster (microservices), inklusive metoder för att hantera dem.
● API:er (programmeringsgränssnitt) som grundstenar i lösningar.
● Containrar och orkestrering av dem.
● Devops.
● Ständig (continuous) leverans av applikationer, integration, med mera.
● Man kan även lägga till virtualisering och mjukvarudefinierad användning av hårdvara till listan, även om det är tekniklösningar som betecknas som ”gamla” på vissa håll.
● Även AI och maskininlärning platsar på listan, även om det är tekniklösningar som befinner sig tidigt i sina utvecklingskurvor.

Det har visat sig att det är smidigare att använda de här tekniklösningarna och arbetssätten i molnet, än i lokala datacenter. Visst kan man få nytta av dem även utan molnteknik, men man får inte ut den fulla potentialen. Därför driver tekniska specialister på molnanvändningen, även om cheferna som beslutar om investeringar inte alltid har full insikt varför vissa val är bättre än andra. De nöjer sig med att levererar de önskvärda lösningarna.

Det krävs hårt arbete och stora, både breda och djupa, kunskaper för att få ut full potential av alla nya lösningar och arbetssätt. Och det krävs infrastruktur som gör att tekniklösningarna som behövs kommer till sin rätt. Det gäller både serverkraft i olika former och, framför allt, effektiva lösningar för kommunikation, både över geografiska avstånd och mellan olika delar av teknikstacken.

De företag och organisationer som lyckas med att anpass dessa lösningar och arbetsmetoder, med hjälp av flexibel och funktionsrik infrastruktur blir vinnarna i den digitala transformationen vi nu går igenom.

LATEST NEWS

- News from the industry
2/24/2021
Effektivitet och digitalisering av byggnader är avgörande för att Europa ska bli koldioxidneutraltDynabook utökar Satellite Pro C50-serien Acronis och brittiska BT inleder nytt samarbeteEpiroc etablerar Nordiskt teknologi- och innovationscenter i LuleåHCL har utsetts till en av världens bästa arbetsgivare av ForbesPoly presenterar nästa generation av trådlösa DECT-headsetet SaviABB erkänt som ett globalt ledande innovativt företagRapport från Ericsson styr kursen mot smartare hamnar med privata 5G-nätverkLogistic Contractor bygger 39 000 kvm i Eskilstuna
2/23/2021
ABB säkerställer kraftleveransen till 5G-mobilenhetstillverkare7 tipsNy obligatorisk utbildning - Safe Construction TrainingNCC rustar upp vattenkraftverket i Lilla EdetNy Rapport avslöjar varför telekommunikationsföretag bör prioritera effektivitet och hållbarhet i 5G-nätenNytt sortiment för tung infästningKomatsu Europe lanserar den nya minigrävaren PC24MR-5ABB presenterar framtidens kollaborativa robotar
2/22/2021
Kingspan förvärvar: BAGA – Sveriges ledande aktör inom enskilt avloppHexagon effektiviserar reverse engineering från metrologi till tillverknings­bara delar med REcreateIntercut anställer ännu en serviceteknikerMikab i Långsele utvecklar sitt företag med 2 nya maskiner från Kramtec AB.Mallar överallt ger enklare elinstallationerRamax Mekaniska Verkstad AB har investerat i en ny bandsågautomat Höj- och sänkbart skrivbord – detta bör du tänka påNorskt universitet satsar på ny teknologi
2/19/2021
Orsa Järn växlar upp under Corona-tider!Förnämlig säkerhetsutmärkelse till Lesjöfors i KinaSCAs naturvårdsbränningar gör stor nytta – se filmenEpiroc etablerar regionalt logistikcenter i LuleåHüllert Maskin välkomnar Robbie till säljteametAhlsell förvärvar Eurolan (Solutioneurolan Europé AB)Välbesökt AI-event gav nya idéer till gruvbranschenSoftware as a Service är nyckeln till framtiden för laddning av elfordon Conscia blir AppDynamics Pioneer Partner och satsar på automatisk felsökning - AIOps
2/18/2021
Vem har ansvaret för att is och snö tas bort från taken?Coronapandemin driver upp värdet på begagnad elektronikScania 540 S vinner stort i jämförande testNy tjänst ökar material­återvinningen av gipsSchneider Electric lanserar en uppgradering av motorstarten TeSys U. Blåmusslor inspirerar nytt biobaserat limStarkt resultat för Luleå Hamn
2/17/2021
Nu lanserar MEKOM industrins minsta högprecision-slid – MSR 3 från tillverkaren PMCarlstad Machinetools säljer ytterliggare en Correa bäddfräs.Intressant & framgångsrikt samarbete med WTO.Aknes Mekaniska investerar i ny CMM-maskinSMC lanserar smarta lägesställare med SIL- och Ex-klassningAhlsells byggdivision går in i nordiskt samarbete med PeabRikard Wiedenborg ny Affärschef Service & Reservdelar för Swecon i SverigeReparationsstation för industriell användning hos ConradDefa lanserar användar­vänlig laddkabel för extrema klimatDynatrace lanserar Cloud Automation-modul till sin Software Intelligence-plattformLängre räckvidd med kraftfulla och tysta stamkvistare från STIHLNordisk turnaround ger fördelar under oförutsägbart Corona-år
2/16/2021
Liedholms fortsätter att investeraMelin & Carlsson förvärvar Tranåsföretaget Tubex ABFa-Tec satsar på PEMA Svetsautomation från IntercutEn guide till glidstyrningar för robottillämpningarFörflytta mer till mindre kostnad med uppdaterade EC250E och EC300E från VolvoKomponenter för transport­band: sortimentet utökasTOSIBOX® lanserar nya Lock 200-serienYIT förstärker inom stadsutveckling med SpacemakerNu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifria
Advertisements