TUESDAY, JUNE 22 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

De 12 vanligaste misstagen vid köp av arbetsbelysning

Sibylle Naumann-Edgren, ursprungligen från Tyskland, har bott i Sverige i många år och har arbetat för TYRI i Göteborg sedan 2013. Hon är Area Sales Manager för TYRIs tyskspråkiga marknader. Under sin tid på TYRI har Sibylle träffat mängder av inköpare av arbetsbelysning.
Jag har pratat med många kunder under de senaste sju åren och de har gett mig mycket värdefull information, säger Sibylle. Jag har lärt mig att många köpbeslut baseras på för lite kunskap om belysning och arbetsbelysning och det är viktigt för oss att försöka ändra på detta. Inte bara för att sälja våra egna produkter, utan för att hjälpa marknaden att ta bättre beslut generellt. TYRI Light Academy är ett nytt verktyg för att öka denna kunskap och dela med oss av vårt företags erfarenhet.

Här har vi samlat de 12 vanligaste misstagen som vi ser ute på marknaden.

1. Lumen

Det första misstaget är att välja arbetsbelysning enbart på lumen-värdet. Det finns dessutom tre olika mått: teoretisk, kall och effektiv (uppmätt) lumen, men endast den effektiva (uppmätta) är lämplig att jämföra.

Enkelt förklarat: Det teoretiska lumenvärdet är bruttovärdet. Effektiv (uppmätt) lumenvärde är nettovärdet. Det kan finnas en skillnad på mellan 50 och 70% mellan brutto och nettovärde. Så se upp för detta!

2. Pris

Om ditt köpbeslut baseras enbart på pris, eller på en kombination av lumenvärde och pris, måste du vara försiktig i din jämförelse (se ovan). Dessutom är det mycket stor skillnad i kvalitet och livslängd på olika lampor. En billig lampa kan på sikt ge en mycket högre totalkostnad då den inte har samma kvalitet. Dessutom kan dålig belysning ge sämre effektivitet för utfört arbete (se mer nedan).

3. Färgtemperatur

En för hög färgtemperatur (långt över 6000 K) ger kallt vitt (nästan blått) ljus, vilket är jobbigt för ögonen. Maskinföraren kommer att bli trött mycket snabbt. Vid arbete i snö, damm och regn leder det också lätt till bländning.

4. EMC-klassning (Electromagnetic compatibility)

Många vet inte om att en arbetslampa kan avge strålning som stör ut annat elektronisk utrustning. Det kan vara så att lamporna stör ut din radio, mobiltelefon, dator eller till och med maskinen själv. Det kan även vara tvärtom så att annan elektronisk utrustning stör ut lamporna. Det är viktigt att lampan har testats noga för att få hög EMC-klass för att detta inte ska ske. Det finns många historier om misstag vad gäller detta. Dyrköpta misstag då det inte är varken lätt eller billigt att åtgärda felet. Vem är då ansvarig?

5. Vibrationer

Om du väljer ett LED-arbetsljus utan att kontrollera om arbetsljuset tål vibrationerna på din maskin eller på ojämn mark kan det resultera i att konsolen spricker. Komponenterna på PC-kortet kan också skaka loss vilket innebär att arbetsljuset inte fungerar. Det är alltså viktigt att lamporna du köper är väl testade vad gäller vibrationer, annars kommer de med största säkerhet att gå sönder.

6. Ljuskvalitet

Hotspots, cirklar, skuggor och flera olika färgtemperaturer är ett tecken på dålig ljuskvalitet. Ögat fokuserar på den ljusaste punkten i fältet, i detta fall hotspot. Dina ögon blir irriterade av skuggorna och synen blir begränsad.

7. Ljusmönster

Så kallade “wide flood” ljusmönster kan vara mycket smalt i sin bredd och ger resultatet av mycket begränsad belysning. Du kommer att tvingas köpa ett andra och kanske ett tredje LED-arbetsljus för att lysa upp hela arbetsområdet. Är du fortfarande nöjd med det låga priset?

8. Arbetsljus med öppna reflektorer

LED-arbetsbelysning finns med öppna reflektorer utan linser (så att du kan se lysdioderna). För det första ger det för mycket bländning utan lins. Och regel nr. 1 inom LED-belysning är att aldrig titta direkt på ljusdioder, då det kan orsaka skador på ögat.

9. Vilken yta ska egentligen belysas?

Innan du köper ett LED-arbetsljus tänk på vilket område du behöver belysa för att kunna arbeta effektivt (längd, bredd, form). Det är viktigt att skapa en jämn belysning i detta område.

10. För mycket ljus

Ett vanligt misstag är att man siktar på att få så mycket ljus som möjligt. Men, målet bör vara att få rätt mängd ljus och rätt ljuskvalitet för just dina arbetsförhållanden. För mycket och ojämnt ljus kan resultera i starka hotspots och kan då ge bländning.

11. Felplacerade arbetslampor

Även placeringen av lamporna (ljuskällorna) är mycket viktigt. Det gäller att ha god kunskap om belysning för att göra detta rätt och skapa optimal belysning av arbetsområdet. Att välja fel placering eller fel höjd för ljuset, ofta i kombination med för mycket ljus resulterar i hotspots och bländning.

12. Belysningsteknik

Belysning och LED-teknik underskattas ofta. God belysning kräver dels bra lampor, men även kunskap och samråd med en professionell partner. På TYRI kan vi till exempel hjälpa till med ljussimuleringar för att hitta rätt lösning innan du köper och monterar dina lampor.

Ha med ovanstående punkter som en enkel checklista när du ska välja arbetsbelysning. Är du osäker på någon eller några punkter är du välkommen att kontakta oss på TYRI för rådgivning.

Contact information
Mailing address
Aröds Industriväg 78
41705 Göteborg
Region
Göteborg
Västra Götalands county
Sweden
VAT number:
556382-3037
Founded: 1990
Employees: 55
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till TYRI Sweden AB!

STRÄVAN EFTER OPTIMAL LJUSFÖRDELNING.
Många kan tillverka en lampa, men få har lika djupgående kunskaper om optisk teknik som TYRI. Vi utvecklar våra egna produkter och koncept, och vi skapar skräddarsydda arbetslampor som tillgodoser både dagens och framtidens behov i nära samarbete med våra kunder. Allt med högsta kvalitet in i minsta detalj.

SKRÄDDARSYTT AV TYRI – VI ÄR DIN DESIGNPARTNER.
Inom fordonsindustrin har design alltid varit mycket viktigt. Lamporna på en personbil är ett av de viktigaste designelementen och en tydlig varumärkessymbol. Lamporna blir nu allt viktigare även för tunga fordon. TYRI är både en strategisk och taktisk designpartner.

Vi axlar gärna rollen som strategisk designpartner tillsammans med dig som fordonstillverkare (OEM), ett samarbete där vi fungerar som belysningsspecialist och där vi integreras i ert designteam. Vi arbetar även med taktisk design där vi anpassar befintliga produkter efter kundens unika önskemål.

Välkommen att kontakta oss!

The company's services/products

Electronic components: Arbetsbelysning, Lighting

Certifications

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Contacts

Peo Axelsson
0705401412
Anders Wärnman
+46 706 49 71 99

Videos

TYRI INTELLilight - Världsnyhet med uppkopplade arbetslampor. Dimbara, justerbar färgtemperatur m m.

TYRI INTELLilight - Världsnyhet med uppkopplade arbetslampor. Dimbara, justerbar färgtemperatur m m.
TYRI Test labb - Så testas arbetslampor i världsklass
TYRI EMC testlabb - Håkan Dalsvik berättar om vikten av elektromagnetiska störningar för arbetsbelysning

LATEST NEWS

- News from the industry
6/14/2021
Krea lanserar ny rådgivningstjänst för större finansieringsaffärerSchneider Electric och Polarbröd utökar samarbetet när nya bageriet i Älvsbyn växer framUtvärdera din affärsmodell för lönsam tillväxtConcentric AB tillkännager ett nytt kontraktIntec fortsätter tillväxtresanByggPartner uppför Sveriges första byggnad enligt FSC-systemets projektcertifieringW3 Energy tecknar operativt avtal med LuxcaraEY har utsett världens främsta entreprenör
6/11/2021
Stor leverans till Pan Rental: ”Våra kunder vill köra Volvo”Ytskyddsbeläggning för dricksvatten-applikationerStålservice i Nyköping AB har investerat i en ny bandsågautomatFlexibel säkerhet för formsprutningDICTATORS system för dörrslussar är det smartaste och enklaste Interlock­systemet på marknaden!Alkoskåp får hemtjänsten i Svenljunga att rullaNy konsultjätte på den svenska marknaden tar krafttag med digitaliseringRejlers får förnyat förtroende från ElviaVäderstad stöttar yrkesutbildning i Motala: ”Vi måste stötta skolorna mer”NCC moderniserar reningsverk i UppsalaNu försvinner stenarna från Södra PortenTvå år med Dachser Air & Sea Logistics Sweden
6/10/2021
Ethernet-switchar för fältapplikationerVBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapSvenska spelindustrin under Corona-pandeminGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
6/9/2021
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
6/8/2021
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
6/7/2021
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschen
Advertisements